
 

Responses to webinar questions for ‘Public rights of way casework: 

Best practice in opposed order written representations, hearings, and 

inquiries’ 

During the webinar, we responded to questions from participants (which you can find in the 

recording), however we ran out of time to respond to all questions. 

Below are our responses to the remaining questions. 

 

Question: 

Venues for Inquiries are becoming more difficult to organise. How near to an Order route 

ought a venue be? 

Answer: 

Detailed guidance concerning venue requirements are available on GOV.UK (Public inquiries; 
Hearings and Examinations - venue and facilities requirements - GOV.UK) (see in particular 
paragraph 1.4).  

It is recognised that is not always possible to find a suitable venue in the vicinity of the order 
route. This is something the Inspectorate approach on a case-by-case basis. If OMAs are 
struggling to locate an appropriate venue then they should contact the relevant case officer 
as soon as possible. In some circumstances it may be appropriate to hold a virtual event.    

 

Question:  

At what point in the process will an OMA be informed of the need for an inquiry to be held 

in a hybrid format. Might we be required to run the event as a hybrid event at short notice 

(maybe with only a few days warning)? 

Answer: 

Only statutory parties, with a right to be heard, may be entitled to ask to be heard virtually, 

therefore the matter should be clear at an early stage. There is always a possibility of an 

unexpected circumstance leading to a late request. An inspector would consider the 

circumstances as to whether the OMA could be reasonably expected to host a hybrid 

event or whether the event should be adjourned for a short period to enable the 

organisation.    

Guidance for Local Planning Authorities and others hosting virtual events for the Planning 
Inspectorate - GOV.UK 

 

Question: 

How does the Inspectorate prioritise the order the cases are dealt with when they are 

received? Sometimes you respond and decide to deal with a referral that was submitted 

https://www.gov.uk/government/publications/setting-up-a-venue-for-a-public-inquiry-hearing-or-examination/public-inquiries-hearings-and-examinations-venue-and-facilities-requirements#introduction
https://www.gov.uk/government/publications/setting-up-a-venue-for-a-public-inquiry-hearing-or-examination/public-inquiries-hearings-and-examinations-venue-and-facilities-requirements#introduction
https://www.gov.uk/government/publications/guidance-for-local-planning-authorities-hosting-virtual-events-for-the-planning-inspectorate/guidance-for-local-planning-authorities-hosting-virtual-events-for-the-planning-inspectorate
https://www.gov.uk/government/publications/guidance-for-local-planning-authorities-hosting-virtual-events-for-the-planning-inspectorate/guidance-for-local-planning-authorities-hosting-virtual-events-for-the-planning-inspectorate


 

after an earlier one when we are still waiting to hear from you about. Does it come down to 

areas/Inspectors/caseload? 

Answer: 

We prioritise opposed orders made under the Town and Country Planning Act 1990, as these 
tend to have associated time-sensitive planning permissions. Otherwise we generally deal 
with opposed orders on a chronological basis from date of receipt.   

 

Question: 

Re: the OMAs statement on the objections at submission stage. How detailed does this 

need to be? When the objection is substantial it can take a long time to cover all the 

points. What I am conscious of is that whilst I am working on that statement the order has 

not even been submitted yet! Can the statement on the objections be short (i.e. we don't 

believe these objections change the councils view on confirmation) and then the detailed 

response be left to the statement of case? I can then work on the detailed statement whilst 

waiting for the start date? 

Answer: 

If you consider that the objections are irrelevant it is useful to set those out so that we can 

consider that point at an early stage. If they are relevant objections, but do not alter your 

view, then you could deal with them later in submitting your statement of case. The other 

option would be to do the work upfront and use your statement of grounds as your 

statement of case, so not duplicating your work. 

 

Question: 

Can we have a link to the irrelevant objection case, please? 

Answer: 

Lasham Parish Meeting v Hampshire County Council and The Secretary of State for the 

Environment (QBD) (1993) 65 P & CR 331, [1993] JPL 841 

 

Question: 

Is that 7-8 months from submission to start date? 

Answer: 

Our backlog is not measured from submission to start date, but rather from submission to 
initial validation. 

 

 



 

 
 

Question: 

It is understood that OMAs aren't able to assess the validity of an objection beyond 

whether or not it is duly made. This means that even if the grounds are largely irrelevant, 

we are forced to create a full submission pack to get a decision on the relevance of such 

an objection. This represents hours of work for small and resource-poor teams in OMAs. Is 

there any way to create an abbreviated process to validate the relevance of an objection 

without creating a full package? 

Answer: 

While we recognise that preparing submissions for such cases can be a resourcing 

challenge for OMAs, we remain of the view that the OMA Checklist should be followed in 

full for each referral regardless of whether it is felt that the objection(s) are relevant or not. 

Even if objections are ultimately found to be irrelevant, a decision still needs to be reached 

on the order, and therefore the evidence is required by the Inspectorate.  
 

Question: 

Where a County Council who are the Highway Authority are acting as an agent of an OMA 

(LPA) to process a s257 TCPA PPO (without a formal transference of powers), would PINS 

expect the OMA (district/LPA) to appear at an Inquiry/Hearing or make a representation to 

a written rep. 

Answer: 

There is no requirement and it would be for the parties involved to satisfy themselves that 

all the relevant evidence is before the inspector, no matter who is presenting it. Don’t 

forget that the planning matters will have already been decided and, whilst some objectors 

may think it to be the case, it is not a matter before the inspector in considering the 

stopping up or diversion of a right of way. 
 

Question: 

Can I ask the reason for the OMA having a shorter timeframe for their statement of case 

than other parties? Especially when for written representations there is a chance to 

comment on each others statements later in the process anyway. I struggle to see any 

advantage on the OMAs statement being received earlier. 

Answer: 

It was initially incorrectly suggested during the webinar that order making authorities (OMAs) 
and other parties always have the same statement of case (SoC) deadlines. This was 
incorrect – apologies for the confusion here. I was confusing the advertised modifications 
process (where deadlines are the same) with the process more broadly.  



 

The hearing and inquiry deadlines are set out in the 2007 Rules and listed in our guidance 
booklet (Guidance on Procedures for Considering Objections to Definitive Map and Public 
Path Orders - GOV.UK). The SoC deadline for OMAs is always slightly shorter than other 
parties: within 2 weeks of the start notice in written representations cases (against 8 weeks for 
other parties); within 8 weeks of the start notice in hearing cases (against 12 weeks for other 
parties); and within 8 weeks of the start notice in inquiry cases (against 14 weeks for other 
parties).  

The written representations deadlines are non-statutory, in that they are not specified in the 
2007 Rules. The rationale for asking OMAs to submit their SoC ahead of other parties is that, 
as the party that has made the order, it is for them to make the case for confirmation. Doing so 
allows other parties to respond directly to the case for confirmation in their SoCs. Ideally, this 
staged approach also helps to shape the exchange of representations, ensuring that 
arguments remain focused and grounded in the relevant statute.  

Note that there is no need for the OMA to submit a separate SoC if they are satisfied that their 
Statement of Grounds sets out their position clearly.    

 

Question: 

Where an OMA submits a case to PINs for determination and has already submitted user 
evidence forms and is not supporting its own order, does the party that is supporting the 
confirmation of the order has to re-submit the user evidence. This seems to be an 
unnecessary duplication of effort - however, it is not always the case that OMAs put on 
deposit the evidential and other documents that they have already submitted to PINs. 

Answer: 

The 2007 Rules make clear that OMAs must make all documents available to the public, and 
this includes their own submissions. In circumstances where UEFs were submitted to the 
OMA as part of an application, the Inspectorate would expect these to be submitted to them 
by the OMA. If a party wishes to rely on evidence that they believe the OMA should have 
submitted and have not, then they should contact the relevant Inspectorate case officer.   

 

 

 

https://www.legislation.gov.uk/uksi/2007/2008/contents/made
https://www.gov.uk/government/publications/rights-of-way-guidance-booklet/guidance-on-procedures-for-considering-objections-to-definitive-map-and-public-path-orders-html#annex-d--timetable-and-action-to-be-taken-leading-up-to-hearings-and-inquiries-and-decisions-in-written-representations
https://www.gov.uk/government/publications/rights-of-way-guidance-booklet/guidance-on-procedures-for-considering-objections-to-definitive-map-and-public-path-orders-html#annex-d--timetable-and-action-to-be-taken-leading-up-to-hearings-and-inquiries-and-decisions-in-written-representations

