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Dear 

Thank you for your correspondence of 23 February 2021 requesting the following 

information: 

"The policy andrequirements that youmentionedare notpublishedon the RoyalAir 

Force rejoiners website nor are they on the RoyalAirForce Recruitment website. I 

wouldbe gratefulifit (sic) you could arrange for the policy and current requirements 

to be sent to me. Please consider this to be a Freedom ofInformation Request." 

I am treating your correspondence as a request for information under the Freedom of 

Information Act 2000 (FOIA). A search for the information has now been completed within 

the Ministry of Defence, and I can confirm that information in scope of your request is held. 

This request for information was included within a longer letter which was a discussion 

around the policy on the length of service and age requirements for rejoiners. This is the 

context through which this FOIA request has been answered. 

Under Section 21 (Information accessible to applicant by other means) information on the 

eligibility requirements for joining or rejoining the Royal Air Force (RAF) is available on the 

RAF Recruitment website. You should note that in most cases rejoiners must satisfy the 

minimum nationality, residency, academic, security, medical and fitness requirements that 

are outlined at the following link: https://www.raf.mod.uk/recruitment/how-to-

apply/elioibilitv-check?role=2032&time=regular. 

The RAF's policy detailing the length of service which may be offered to rejoining 

personnel has been extracted from Air Publication 3393, Edition 23. The extract reads as 

follows: 

"Re-joiner Engagement Length. Re-joiners will normally be selected to either: 

a. Fill a specific post for a defined length of engagement up to a maximum of 5 years 

to meet a specific Service requirement. This enables the Service to fill workforce 

gaps with SQEP1 rejoiners without an obligation to retain them in-Service beyond 

the requirements of a single post assignment, should that be in the best interests of 
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the Service. Re-joiners who cannot/are not absorbed2 into the strength of their
branch due to workforce requirement levels, will not normally be eligible for Pre-
Boarding or deployment against their adopted3 branch. They will normally be
required to fulfil an 'Any' deployment when at the top of the DRT list4 for their
original/adopted branch. A re-joiner may subsequently be offered further
extensions/longer commissioned engagements, should the Service wish to retain
them after their initial engagement period. 

b. Rejoin their branch, or following a branch transfer, where there is a clear enduring
requirement at the outset for the individual to be absorbed by that branch.
Engagements are able to be provided for up to 12 years in length, depending on
age and previous Service history, and initial assignment will be into a position
negotiated with the relevant Career Manager during the assessment process.
Those absorbed into the branch will have the same eligibility for Pre-Boarding and
deployment as the rest of the serving cohort." 

Under Section 16 (Advice and Assistance) you may also find it useful to know that there is
some discretion to the eligibility requirements listed at the RAF eligibility webpage. The
discretion depends upon the Service's requirements and the skills, knowledge and
experience that each rejoiner can offer. In some instances, if a rejoiner has met the
eligibility criteria they may be able to rejoin certain branches and trades up to their 57th
birthday. 

If you have any queries regarding the content of this letter, please contact this office in the
first instance. 

If you are not satisfied with this response or wish to complain about any aspect of the
handling of your request, then you should contact me in the first instance. If informal
resolution is not possible and you are still dissatisfied then you may apply for an
independent internal review by contacting the Information Rights Compliance Team,
Ground Floor, MoD Main Building, Whitehall, SW1A 2HB (e-mail CIO-F01-IRamod.uk).
Please note that any request for an internal review must be made within 40 working days
of the date on which the attempt to reach informal resolution has come to an end. 

If you remain dissatisfied following an internal review, you may take your complaint to the
Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of
Information Act. Please note that the Information Commissioner will not normally
investigate your case until the MoD internal process has been completed. The Information
Commissioner can be contacted at: Information Commissioner's Office, Wycliffe House,
Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF. Further details of the role and powers of the
Information Commissioner can be found on the Commissioner's website at
https://ico.org.uk/. 

Yours Sincerely, 

[Original signed] 

Air Command Secretariat 

2 Absorbed in this context means they become part of the strength of their productive branch. 
3 Adopted in this context means they sit under their productive branch/trade on paper but are not counted towards the strength. 
4 The DRT list is used to determine which Service Personnel should be deployed next, based upon when they were last deployed. 


