
Hello, please accept the email below as a response to your consultation invitation as 
laid out in your email of 15th April 2021. This response is sent on behalf of 
Easthampstead Park Cemetery & Crematorium, Bracknell. 
 
With specific reference to the 8 questions within your invitation here are our replies: 
 

1-4.  N/A – applies to Funeral Directors only 
5.    Yes 
6.    N/A 
7.    We assume this is 14 calendar days? Not a problem. 
8.    We feel we cannot give a yes/no answer to this question. Representations 
below hopefully part explain our position as we are seeking certain clarities from 
the CMA. 
 
DRAFT ORDER: 
 
Part 4, pg 13, 6e) we feel we can comply with most of this but there are elements 
of your optional services list that are not individually priced, but are included 
within the overall cremation service fee. We clearly state on our current pricing 
list what is included within the overall cremation fee. We do show separate fee 
information for an environmental levy, the purchase of additional service time, 
webcasting, visual tributes and memorials. We do not offer a fee/service for 
delivery of ashes. 
 
Part 4, pg  14, 9) as a local authority managed crematorium we do not host pdf 
documents on our web pages as they can cause accessibility issues and may not 
be compatible with all devices (such as phones) by which users may seek to 
access that information.  A link marked ‘fees’ is available direct from our home 
web page. 
 
Part 5, pg 16 section 10 (1) we operate to a financial year so would supply 
quarterly information based on the 1st CALENDAR day of the month. 
 
Part 5, pg 16 section 10 (4) we would seek further clarification when interpreting 
”Each Crem Operator must provide revenue from memorials related to crematoria 
services separately and explain how they have allocated this revenue to 
crematoria services”. For example, we can run a report which exports ALL 
revenue from memorials within a given start / end date. At present we cannot 
easily separate out memorial income arising from either a burial or a cremation 
service. We would need to deconstruct our account coding completely to allow 
this differentiation. In addition, the start and end date specified will consider all 
memorial revenue collected in that time frame; that will not necessarily relate to 



the exact same cremation services which occur within the same time frame as 
there will often be a delay in take up of a memorial offer. Finally this statement is 
unclear as to whether the memorial revenue in question relates just to initial 
purchase / first year lease of a memorial or whether it includes all existing 
memorial renewal fees collected as revenue within the same time period. If we 
are being asked to separate out and show just initial purchase / first year leasing 
then this is an additional reporting requirement that we cannot currently comply 
with. If we are being asked to report ALL memorial income within a set time 
period that will currently include all income being derived from renewals of 
existing memorials. 
 
Part 6, pg 17 section 11 (3) yes we can comply subject to clarifications as set out 
within this email. 
 
Schedule 2, Part C, pgs 23-24 we can relatively easily comply with reporting the 
total no: of each type of cremation specified;  
 
TOTAL REVENUE: we can relatively easily comply with reporting the total 
revenue derived from each of the cremation service types specified ON THE 
BASIS OF THE SET ALL INCLUSIVE FEE for each. We cannot foresee being 
able to split out the additional revenues associated with cremation services by 
type of cremation service held. In other words we can report on something like 
total revenue derived from Audio-visual tributes but that would derive from a 
combination of standard fee, reduced fee & weekend fee services. 
TOTAL REVENUE FROM MEMORIALS: as per part 5 pg 16 section 10 (4) 
above, with the additional note that we cannot split this out by type of cremation 
service held. 

 


