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Email: 

Dear Defence Business Services 
Head DBS Secretariat
Oak West Level 1
MOD Abbey Wood North
Bristol BS34 8QW

DBSRES-Secretariat@mod.gov.uk

15 September 2020

Following my letter of 18 August 2020 in response to your e-mail of 20 July 2020 to the Ministry 
of Defence (MOD), you requested clarification of the following points:

“Please clarify the following information in your response; re:

‘Regarding (3) about instructions not to use the IBM tests, the Government Recruitment Service 
has confirmed that they always advised recruiting managers to use the IBM tests as appropriate 
for recruiting and sifting internal and external vacancies and have never advised against their 
use.’

Please clarify:

(i) What is meant by ‘as appropriate’?

Please provide full true copy of the detailed instruction issued by the GRS to the recruiting 
manager for the post of System Safety Trainer (2018).

(ii) Did the GRS advised recruiting managers to use IBM tests randomly for different applicants 
for the same vacancies?

(iii) Did the GRS advise recruiting managers to use the IBM tests for external applicants but not 
for internal applicants for the same vacancies?

(iv) Did the GRS advise recruiting managers to use the IBM tests for some external applicants 
but not for other external applicants for the same vacancies?

(v) Did the GRS advise recruiting managers to use IBM tests for some applicants who had 
already been ‘sifted’ as suitable?”

To answer (i) I can confirm that ‘as appropriate’ means in accordance with the guidance 
provided for online tests which is attached to this letter for your information.
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In response to (ii) and (iii) if online tests are required for a specific post, both internal and 
external applicants are required to undertake them. From 13 August 2018, the Top Level 
Budget area decided that all internal candidates applying for a promotion must undertake the 
Civil Service Judgement Test, and if a post is advertised externally all applicants, including 
those in the substantive grade of the post must undertake this test.

To answer part (iv) all external applicants must undertake the test.

Finally, in response to part (v) I can confirm that no applicants would be sifted-in for interview 
unless they had successfully taken the test, or were already exempt from taking the test 
because they were either internal candidates and substantive in the grade, or had already 
successfully taken a test within the last six months.

If you have any queries regarding the content of this letter, please contact this office in the first 
instance.

If you wish to complain about the handling of your request, or the content of this response, you 
can request an independent internal review by contacting the Information Rights Compliance 
team, Ground Floor, MOD Main Building, Whitehall, SW1A 2HB (e-mail CIO-FOI- 
IR@mod.gov.uk).  Please note that any request for an internal review should be made within 40 
working days of the date of this response.

If you remain dissatisfied following an internal review, you may raise your complaint directly to 
the Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of Information 
Act.  Please note that the Information Commissioner will not normally investigate your case until 
the MOD internal review process has been completed.  The Information Commissioner can be 
contacted at: Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, 
Cheshire, SK9 5AF.  Further details of the role and powers of the Information Commissioner 
can be found on the Commissioner's website at https://ico.org.uk/.

Yours sincerely

Defence Business Services Secretariat
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