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INVESTMENT CONSULTANCY MARKET INVESTIGATION 

SPONSE TO CONSULTATION ON DRAFT REMEDIES ORDER  RE

This submission sets out the response of Mercer Limited (Mercer) to the  Competition and Market  
Authority’s (CMA’s) formal consultation on the draft Investment Consultancy  and Fiduciary  Management 
Market Investigation Order  2019 (the Order)  and accompanying draft Explanatory Note.    

We welcome the opportunity  afforded by  the consultation for the CMA to gather views from across the 
market and we  would be happy to engage in further open discussion with the CMA, for example, through  
industry roundtables, to ensure that the Order operates effectively  and uniformly in practice.   

1  Interpretation (Part 2)   

Definition of “Competitive Tender Process”   

1.1  The definition of “Competitive Tender Process” (CTP) states that trustees  must use “best 
endeavours to obtain bids for the provision of Fiduciary  Management Services from three or more  
unrelated Fiduciary Management Providers”.  We have two comments on this definition:  

(a)  We are concerned that the proposed definition means that for historical mandates (under  
Articles 3.3 and 4.2 of the Order) trustees will be required to undertake a CTP in  
circumstances where they  have already adequately tested the market and are satisfied with  
their current fiduciary management (FM) provider.    

It is increasingly common for trustees to test the market (either by using a T PE and/or  
undertaking some form of tender exercise) before entering into a FM arrangement.1  As   
such, many trustees  will have already  tested the market and  will be aware of the options  
available to them.  In such  circumstances, running a CTP will result in trustees spending time  
and resource  on  an additional process for little  practical  gain.   This risks imposing a burden 
on those very  trustees that have, to date, been proactively  engaged in testing the market.  

We therefore ask that the  CMA consider revising the definition of CTP and/or the operation  
of Articles 3.3 and 4.2 of the Order to allow for greater flexibility as to  what constitutes a CTP  
in the context of historical FM mandates.      

(b)  The Order stipulates that “unrelated” means “independent of each other and thereby  in a  
position to compete with each other”.  We assume that historical bids made by separate  
undertakings that  were, at the time, independent of one another, and that have subsequently  
merged, will be considered as bids from unrelated Fiduciary  Management Providers.   This  
could helpfully  be confirmed in the Order and/or  Explanatory Note.   

Definition of “Fiduciary  Management Services”  

1.2  We have previously submitted detailed comments on the CMA’s proposed definition of “Fiduciary  
Management Services” 2 and we continue to have a number of  concerns: 

(a)  In order to fall within the scope of “Fiduciary  Management Services”, firms  must provide both  
advice to trustees on investment strategy / investments  and make investment decisions  on  
behalf of trustees.  On this  basis we interpret the definition as excluding appointments where  
a FM  provider is merely implementing decisions on behalf of the trustees and has not / is not 
providing any advice to the trustees  in relation to investment strategy / investments.   We  
believe this should be made clear  in the Order and/or  Explanatory Notes.  

1   Mercer response to  Provisional Decision Report, paragraph 2.16.  
2   See Part 3 of our response to the consultation paper titled “Drafting definitions  for the purpose of potential remedies” 

submitted to  the CMA on 13 November 2018.  
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(b)  There may be circumstances in which trustees seek  to use their IC provider to access a 
product solely for the purposes of gaining passive exposure. In such cases, the manager of 
the fund will seek to replicate a market index, as opposed pursuing an active strategy that  
aims to beat the market. [] For the avoidance of doubt, we do not believe it would be  
appropriate to carve-out passive mandates from the definition of Fiduciary Management  
Services  where broader  investment decision-making is delegated.      

(c)  As we have previously submitted, we are aware of at least one current arrangement in the 
market where FM services are provided jointly  by two separate providers, with one firm  
providing the advice element and the other firm implementing that advice. We would expect  
that the CMA’s proposed remedies would apply to such an arrangement, but, as it stands, it  
would appear not to be captured by the definition in Part 2 of the Order.   

Definition of “Occupational Pension Scheme”  

1.3  The CMA has chosen to adopt a definition of “Occupational Pension Scheme” that differs  from the 
definition set out in section one of the Pensions Act 1993 (PSA93) and which is commonly used  
throughout pensions legislation.  We consider that introducing an alternative definition is  
unnecessary and has the potential to cause confusion, and accordingly suggest that the CMA  
revise  its definition to mirror the PSA93.   

2 Mandatory  Tendering for FM (Part 3) 

2.1  In addition to our concerns set out in paragraph 1.1(a), we have a number of comments about the 
effectiveness and operation of the proposed mandatory tendering regime for new  and existing FM  
appointments.3    

Effectiveness of the minimum threshold for new and existing FM  appointments   

2.2  Article 3.2 of the Order currently  provides that trustees  are exempt from the obligation to run a CTP  
when they  enter into FM arrangements that cover less than 20% of a scheme’s assets.  We agree 
with this approach in  principle, but the detail of how the CMA proposes the 20% threshold will  
operate in practice means we do not think it will actually be used.  This is because as currently  
drafted the requirement is that, once the 20% threshold is exceeded, all FM mandates (even those  
below the 20% threshold)  have to be put out to tender.  In practice, we expect trustees  will decide  
that they might as  well run a tender on first appointment of FM, even where this is below the 20%  
threshold, rather than risk having to re-procure the same services  if the 20% threshold is  
subsequently exceeded.   

2.3  In order to ensure the 20% threshold is effective, we believe that it should operate so that any 
appointment which represents less than 20% of the scheme’s assets is exempt from the CTP 
requirement both at the time at which it is  awarded and subsequently.  The obligation to run a CTP  
would only take effect  for  an appointment which took the total assets under FM above the 20%  
threshold and then only in  respect of the assets that are covered by  the new appointment.  Under  
this proposal, trustees  would of course still have the ability to carry  out a CTP for assets under the 
20% threshold if they consider it appropriate in the circumstances.   

Specific exemption  

2.4  As  we  have previously submitted, we  believe that existing investments  made in closed-ended funds  
(such as private markets  mandates) should be excluded from the scope of Part 3 of the Order.   
These funds are structured so that an investor exiting the fund before the end date would incur a  
significant penalty  unless the investor could find a buyer for their interest  on the  secondary market.  
Given that it is highly unlikely in practice that a client  will, in light of those costs, decide to switch  

3   See paragraphs 5.7 to 5.41 in our response to  the Provisional Decision Report submitted to the CMA on 31 August 2018 
and paragraph 3.14 in our response to  the consultation paper titled “Draft definitions  for the purpose of  potential remedies” 
submitted to  the CMA on 13 November 2018.   
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away from such a fund, we believe that compelling trustees to run a tender exercise in these  
circumstances would incur substantial  additional  cost with no resulting benefit.   

3 FM performance standard – appointment of independent person (Article 11) 

3.1  In the event that an  independent person is appointed to oversee the development of the FM  
performance standard, we believe it would be fairer and more  straightforward to le vy a flat charge  
across all FM firms.   The support and level of input from different firms will not necessarily correlate  
to their size and so an approach based on revenue is  not appropriate.  

4 Monitoring and compliance (Part 9)  

4.1  We have two concerns  in relation to the practical operation of the monitoring and compliance  
regime: 

(a)  Articles 15.1 to 15.4 and Article 15.6 provide IC and/or FM providers  with one week between  
the end of the relevant reporting period and the date by  which the relevant compliance  
statements  must be submitted to the CMA.  We do not think that one week is sufficient time  
to allow IC and/or FM providers to conduct the requisite internal audits to confirm  compliance  
with the relevant provisions of the Order in relation to the latter part of the reporting period.   
In order to ensure IC and/or FM providers are in  a position to provide up to date and  
accurate compliance statements, we request that the preparatory period be extended to four  
weeks.    

(b)  Article 15.4 requires FM  providers to provide compliance statements to the CMA on a  
quarterly  basis  in order to  confirm adherence with Article 10.4 of the Order,  while IC and/or  
FM providers must only provide annual compliance statements in order to confirm  adherence  
with the other relevant Parts of the Order.  We do not believe it is necessary for FM firms to 
confirm quarterly  that they have adhered to the requirement to use the FM  performance 
standard  when reporting  past investment performance of their full FM clients.  Such a  
requirement creates  an unnecessary burden  without adding material useful information; an  
annual compliance statement capturing all the relevant confirmations required under Part 9  
would be sufficient.   
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