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Dear  
 
FREEDOM OF INFORMATION ACT 2000.  MINISTRY OF DEFENCE POLICE: POLICE 
OFFICER DRIVER TRAINING 
 
I refer to your e-mail of 1 January  2019, which was acknowledged on the 2 January 2019.  
 
We are treating your e-mail as a request for information in accordance with the Freedom of 
Information Act 2000 (FOIA 2000). 
 
In your e-mail you requested the following information: 
 
“1. Are all MOD Police officers Standard response trained or what percentage are 
standard response trained?  
 
2. If not standard response trained what level of driver training do they receive and 
what percentage of officers have recieved this training, how does this comply with 
national standards?  
 
3. Are all MOD Police Officers qualified in an emergency situation to use Blue 
Emergency Lights to attend to an incident?  
 
4. If not what is MDP risk assessment for officers to attend an life/death incident in an 
emergency which would require use of blue lights?” 
 
A search for information has now been completed by the Ministry of Defence Police and I 
can confirm that we do hold information in scope of your request. 
 
1. Are all MOD Police officers Standard response trained or what percentage are 
standard response trained?  
 
13% of Ministry of Defence Police Officers are standard response trained. 
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2. If not standard response trained what level of driver training do they receive and 
what percentage of officers have recieved this training, how does this comply with 
national standards?  
 
In the Ministy of Defence Police to drive a patrol vehicle, this includes a vehicle displaying 
blue lights, all personnel must have undertaken a Basic Driving course. This is in line with 
National Police Driver Training Authorised Professional Practice. 
 
3. Are all MOD Police Officers qualified in an emergency situation to use Blue 
Emergency Lights to attend to an incident?  
 
No 
 
4. If not what is MDP risk assessment for officers to attend an life/death incident in an 
emergency which would require use of blue lights? 
 
The current Authorised Professional Practice, or APP on road Policing,offers the following 
advice for basic drivers, details are in the attached link. 
 
https://www.app.college.police.uk/app-content/road-policing-2/ 
 
If you have any queries regarding the content of this letter, please contact this office in the 
first instance. 
 
If you wish to complain about the handling of your request, or the content of this response, 
you can request an independent internal review by contacting the Information Rights 
Compliance team, Ground Floor, MOD Main Building, Whitehall, SW1A 2HB (e-mail CIO-
FOI-IR@mod.gov.uk). Please note that any request for an internal review should be made 
within 40 working days of the date of this response.  
 
If you remain dissatisfied following an internal review, you may raise your complaint directly 
to the Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of 
Information Act. Please note that the Information Commissioner will not normally investigate 
your case until the MOD internal review process has been completed. The Information 
Commissioner can be contacted at: Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, 
Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF. Further details of the role and powers of the 
Information Commissioner can be found on the Commissioner's website at 
https://ico.org.uk/. 
 
 
 

Yours sincerely  

MDP Sec Data Protection and Freedom of Information Office 


