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Annex C: Response Form  
 

Name:   (Star 

Pubs & Bars)  

Organisation (if applicable):  Star Pubs & Bars (HEINEKEN UK)  

Address:  3-4 Broadway Park, South Gyle Broadway, 

Edinburgh, EH12 9JZ 

 

Email:  

Please tick the box below which best describes you as a 

respondent to this consultation: 

Pub-owning business with 500 or more tied pubs √                           

Tied pub tenant  

Interest group, trade body or other organisation  

Other (please describe) 
 
 
 
 
 

 

 

Accounting for Duty Paid 

Question 1:  Do you believe that these proposals will ensure that tied pub 
tenants are fully informed of the duty that has been paid on the alcohol 
supplied to them under their tied agreement? 

 
As a brewer and pub company, we are well placed to understand the 
requirements to inform our licensees about duty that has been paid on cask ale 
supplied to them.  
 
While we believe that it is important that tied pub tenants are fully informed of the 
duty that has been paid on the alcohol supplied to them, it is also important to 
state our view that no Star Pubs & Bars licensee has been disadvantaged due to 
our approach to sediment and wastage to date.  It has been alleged in the media 
by some campaigners that tied pub tenants are being misled and rents are being 
set which are unfair due to sediment not being properly accounted for. We wholly 
reject this argument.   
 
Not only do we operate a generous waste allowance across all draught beer and 
cider, we also explain this to our tenants.  We support transparency, but it is also 
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important that the PCA does not require additional complexity where it is not 
necessary and adds little value, or makes it more difficult for POBs to offer a 
wide range of local cask beers brewed by small brewers. 
 
As a brewer and pub company, we are well placed to understand the 
requirements to inform our licensees about duty that has been paid on the 
alcohol supplied to them and HMRC ‘Excise Notice 226: Beer Duty’ allows 
breweries to exclude an agreed quantity of beer (cask ale) from paying duty, as, 
due to the cask conditioning process, it will not be drinkable as it will contain 
sediment. It is a mandatory requirement for us to communicate to licensees the 
quantity of beer (cask ale) on which we have paid duty.  
 
We believe paragraph 6.2 of the consultation document misrepresents the 
requirements of brewers under 11.3.5 of ‘Excise Notice 226: Beer Duty’. The 
brewer is only under an obligation to inform the customer of the quantity of beer 
(cask ale) on which duty is paid. This also only relates to beer where cask 
sediment allowance is taken. There is no obligation to inform the customer of the 
value of duty paid on any alcohol supplied to the customer. What the PCA is 
asking for is beyond the obligations of Excise Notice 226.  
 
Paragraph 6.3 of the consultation goes on to state that “The PCA considers that 
compliance with Schedule 2 requires, on a business as usual basis, POBs to 
provide their TPTs with full details of the duty paid on all cask ales and keg beers 
available under the tie in a readily available full and up to date product price list.”  
However, Schedule 2 only requires pub companies to provide details of the 
volume of alcohol on which duty has been paid, where that differs from it being 
on the full volume of that product i.e. applicable to cask ale where sediment 
allowance relief has been claimed by the producer. It does not require details of 
the actual duty paid. We believe that paragraph 6.3 appears beyond the scope of 
this consultation - any issues of compliance with Excise Notice 226 should be 
addressed by HMRC. We note HMRC are not on the list of organisations 
consulted as part of this review process.  
 
Paragraph 6.4 goes significantly beyond the requirements of HMRC that are 
relevant to all brewers. Compliance to Excise Notice 226 should be addressed by 
HMRC. Brewers can notify customers in many ways (price list, delivery notes, 
container labels). There is not a requirement to specifically label kegs or to notify 
customer of dutiable volumes in products (other than cask beer where sediment 
allowance has been utilised). 

 

Question 2:  If not, please explain what additional or different approaches 
you think would ensure compliance with Pubs Code requirements. 

 
  N/A 
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Question 3:  Can you foresee any unintended ways in which these proposals 
might have a detrimental effect on tied pub tenants?  If so, how might such 
effects be mitigated? 

 

 
We interpret the proposals that if we didn’t comply with these new provisions, we 
wouldn’t be able to supply certain products to our pubs, which is very concerning. 
Even if larger brewing businesses (such as ourselves) were able to implement 
these changes, it would take us time and add cost and complexity to our systems 
and processes.  
 
Smaller producers who supply POBs may not be able to implement these 
changes at all. This would restrict the choice of beer available to our licensees 
(and ultimately the end consumer). Our main concern is therefore around the 
unintended consequences the proposals would have on our partnership with the 
Society of Independent Brewers (SIBA) as well as other third party products 
which we supply to our pubs.  
 
We provide all our leased and tenanted licensees the opportunity to purchase 
third party products and access the SIBA Beerflex scheme, where (mainly cask) 
beers are delivered directly to licensees by a small brewer participating in the 
scheme. We are invoiced via SIBA and do not currently have access to details of 
the sediment allowance for all these brewers.  We understand SIBA are planning 
to collect this information from Beerflex participants and then provide them to us 
but this is not yet in place and will take some time to set up and collect from 
several hundred small brewers. We hope that these proposals will not limit the 
ability of our licensees to access a broad choice of beers into our pubs.   
 
Cask beer sales remain a relatively small proportion of sales value for most 
pubs, and it is important therefore that the PCA is pragmatic.  We would 
recommend that the PCA consults in detail with SIBA to understand the full 
implications and considers the relative importance of whether the exact sediment 
allowance is known for an individual cask with the simplicity and pragmatic 
approach of allowing an average or indicative allowance. 
 

 

Accounting for Waste 

Question 4:  Please indicate whether you agree with the proposal to account 
for sediment and operational waste separately. 

  
It is fair and reasonable that licensees know how pub companies calculate 
sediment allowance and operational wastage in rent assessments. We believe 
we operate a generous and transparent wastage policy (sediment allowance and 
waste combined) which benefits our tenants, and this is detailed below.  
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All licensees should be aware of sediment issues around beer in casks as a key 
part of running their business. This is not a new issue – it is normal in the pub 
industry and has always been the case. What is being suggested is a move away 
from how the industry has operated in the past and will require some 
fundamental changes to systems. We have always accounted for sediment 
allowance and wastage allowance together before, and have never had any 
issues or concerns from licensees about that. We would therefore question the 
need for change and benefit that this will bring to licensees.  
 
Our rent assessments are calculated according to RICS guidelines, and based 
on a variety of factors relevant to that individual pub. They illustrate the overall 
picture of wet and dry sales, profitability and costs as achieved by a reasonably 
efficient operator on that specific agreement. The valuation assumes they will get 
more yield on certain products such as lager, and lower yields on other products 
due to waste. Licensees have an understanding of how adjustments have been 
incorporated within different parts of the P&L account, and therefore how this 
impacts profitability calculations.  

 
In principle, we have no issue with the proposal to account for sediment and 
operational waste separately. We do, however, have some concerns with the 
proposed implementation timings. Given we will not know the outcome of this 
consultation until March, our preference would be for an implementation date in 
the Autumn. This is a complex issue and it will take time to work the changes into 
the variables of our rent modelling process.  
 
We have always accounted for beer sediment in our rent assessments in an 
open and transparent manner, and believe we operate a generous wastage 
policy which benefits our tenants.  Our explicit wastage allowance (sediment 
allowance and waste combined) is calculated by assuming 8 out of 288 pints 
(2.78%) are unsaleable. The net sales value of these wasted pints are calculated 
and then deducted from the gross wet profit of beer and cider sales.  
 
The 2.78% allowance is only taken from draught beer & cider products. We have 
included below a simplistic calculation highlighting the principle below – the key 
point to note here is by applying an allowance based on sales value to a gross 
profit amplifies the financial benefit of the waste allowance. In this example the 
effective yield is circa 95% or effective loss of 16 pints out of 288.  

  
Net 

RSP 

Barrels 

Sold 

Net Sales 

Total 

Barrels 

Purchased 

Purchase 

Cost 

GP Value GP% 
 

Draught 
Sales 

          
2.92  

           
213.75  

         
179,550  

213.75                
85,500  

           
94,050  

52.38% 
 

Packaged 
Sales 

          
2.92  

11.25              
9,450  

11.25                   
4,500  

             
4,950  

52.38% 
 

Wastage 
     

-4991.49 
 

2.78% of Draught 
sales 

B&C  Sales 
 

           
225.00  

         
189,000  

225                
90,000  

           
94,009  

49.74% 
 

         

W/S/Mins 
  

     

47,250.00  

  
           

31,185  

66% 
 

Total Wet 
  

         
236,250  

  
         
125,194  

52.99% 
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Our current practice for accounting for waste has been agreed with and accepted 
by tenants groups over many years. It is also consistent with RICS Valuation 
Guidance and importantly complies with paragraph 5 (f) of Schedule 2 of the Code 
– accounted for in the gross profit margin. 
 
In summary, whilst we are happy with this proposal in principle, we would ask for 
additional time to implement any changes. We hope that greater clarity and 
transparency on how these calculations are made should allay concerns on this 
issue. Whether they are calculated together or separately is not something that 
concerns us, we would just welcome additional time to implement any proposed 
changes.  
 

Question 5:  If not, please explain your objections. 

 
See above.  
 
 

 

Sediment Waste 

Question 6:  Do you believe that these proposals will ensure that tied pub 
tenants have a clear and consistent approach to information about the 
volume of cask ales supplied under their agreement that will be unsaleable 
for reasons of sediment waste? 

 
 This question assumes information about unsaleable beer was not clear before 
these proposals were put forward. We believe this information was clear – each 
pub owning business may calculate the allowance slightly differently but the 
overarching principle of saleable volume remains the same. It’s like baking a cake 
– it’s the same ingredients put in a different order but it still makes the same cake. 
As stated above, we would request additional time to implement any proposed 
changes. An extension to the timetable would not be at the detriment of licensees. 
 

Question 7:  If not, please explain what additional or different approaches 
you think would ensure compliance with Pubs Code requirements. 

 
 
N/A  
 
 

Question 8:  Can you foresee any unintended ways in which these proposals 
might have a detrimental effect on tied pub tenants?  If so, how might such 
effects be mitigated? 
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It could be argued that these proposals – to provide more information on duty 
allowances and how wastage is calculated -  is a SCORFA benefit. The Act 
states that a tied licensee should be no worse off than a free of tie licensee. An 
unintended consequence of these proposals could be that a free of tie licensee 
could be worse off than a tied licensee, and it advantages a tied pub tenant. This 
is not the purpose of the Act.  

 

 

Operational Waste 

Question 9:  Do you believe that these proposals will ensure that tied pub 
tenants have clear and consistent information about the volume of draught 
products supplied under their agreement that will be unsaleable for reasons 
of operational waste? 

 
Whilst a more detailed presentation may provide greater clarity, we would question 
whether the proposals provide more consistency. We can’t guarantee that 
products supplied under their agreement will be saleable or unsaleable. 
Operational wastage will vary from pub to pub. Whilst we can make assumptions, 
the effect of the distance from cellar to dispense we can’t control, and nor should 
we influence the way a licensee runs their own business. Ultimately the question 
should be how does a licensee monetarise their stock purchases. Whilst sediment 
and operational wastage are two considerations, there are many other variables 
that can also influence that outcome.  
 
Furthermore, as stated in previous answers, we are unaware of issues around this 
and have not received concerns from our licensees.  
 

Question 10:  If not, please explain what additional or different approaches 
you think would ensure compliance with Pubs Code requirements. 

 
N/A  
 

Question 11:  Can you foresee any unintended ways in which these 
proposals might have a detrimental effect on tied pub tenants?  If so, how 
might such effects be mitigated? 

 
As we have outlined above, changes to account systems and internal processes 
will take some time. The deadline for the proposals to be implemented by 1 April 
2019 should be made more realistic to ensure changes do not incur 
disproportional costs.  
 

 

Training and Support 
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Question 12:  Do you have any comments on the proposed approach to 
access to training for tied pub tenants? 

 
We already provide training on cellar management through both our Innside 
Knowledge Course as well as our Passion for Quality Courses.  
 
Innside Knowledge is a one week residential workshop which is mandatory for all 
new Star Pubs & Bars licensees and is all about getting their pub off to the best 
possible start. It is an interactive course covering all areas of compliance. As part 
of the programme in house cellar training is included plus access to the one day 
workshops Star Pubs & Bars run throughout the year which include cellar 
management and beer quality.  
 
Our Passion for Quality workshops run by Edward Theakston cover all aspects of 
the bar and cellar management including key information like how to get the best 
of your cask ales in terms of quality and yield. This is open to all licensees to 
attend and is run on a regular basis.  
 
We already provide training and refresher training for licensees and believe 
businesses should be given the flexibility to develop their own approaches.  
 

Question 13:  Do you have any comments on the proposed training 
requirements in respect of BDMs? 

The definition of the BDM role under the code is wide and covers a number of 
roles within pub company organisations. Our view is that training should only be 
relevant to roles involved in business development and rental matters.  
Consequently the BDM role as defined in the code needs to be narrowed in 
respect of this training requirement.   
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Office of the Pubs Code Adjudicator 

This document can be accessed at www.gov.uk/pca 

If you require this information in an alternative format or have general enquiries about the 
Pubs Code Adjudicator and its work, contact:  
 

Office of the Pubs Code Adjudicator   
Lower Ground Floor  
Victoria Square House  
Victoria Square  
Birmingham  
B2 4AJ  
 

Tel: 0800 528 8080 

Email: office@pubscodeadjudicator.gov.uk 

http://www.gov.uk/pca
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