
Ministry of Defence  

  Main Building   

  Whitehall  

  London   

SW1A 2HB  

     

Our Reference:  FOI2018/01983    

Email: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 
  

    

        26 February 2018  

Dear xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 

  

Thank you for your email dated 7 February 2018 in which you requested the following 

information:   
  

1/What was the legal Age of Consent for Homosexual acts for personnel in 

HM Forces prior to 2000 ?  

2/What date did the legal equalisation of such acts with civilian laws take 

place ?  

3/Under what Legislation (incl Armed Forces Act(s) and Civilian Law was that 

change included ?  

4/Was the change included in Queens Regulations ?  

5/Was the Act(s) that changed the Law intended to apply retrospectively back 
to 1967 (Sexual Offences Reform Act.. Decriminalisation of Homosexuality) ? 
6/Would those in HM Forces who committed such sexual acts have had the 
benefit  defence of 'Consent' before the Act changed ?  

  

I am treating your correspondence as a request for information under the Freedom of 

Information Act 2000 (FOI Act).  
  

I can advise you that following a search of our records, I have established that the 

Ministry of Defence (MOD) does hold information within the scope of your request. 

This is provided in the Annex below.  
  

If you have any queries regarding the content of this letter, please contact this office 

in the first instance.  
  

If you wish to complain about the handling of your request, or the content of this 

response, you can request an independent internal review by contacting the 

Information Rights Compliance team, Ground Floor, MOD Main Building, Whitehall, 

SW1A 2HB (e-mail CIO-FOI-IR@mod.uk). Please note that any request for an 

internal review should be made within 40 working days of the date of this response.   
  



If you remain dissatisfied following an internal review, you may raise your complaint 

directly to the Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the 

Freedom of Information Act. Please note that the Information Commissioner will not 

normally investigate your case until the MOD internal review process has been 

completed. The Information Commissioner can be contacted at: Information 

Commissioner’s Office, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF. 

Further details of the role and powers of the Information Commissioner can be found 

on the Commissioner's website at https://ico.org.uk/.  
  

  

Yours sincerely,  
  

(Original Signed)  

Defence People Secretariat  
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                Annex A to FOI2018/01983  
  

  

I will answer each question in the order you have provided:  
  

1. What was the legal Age of Consent for Homosexual acts for personnel in HM 

Forces prior to 2000 ?  
  

There was no separate age of consent for people serving with the Armed 

Forces as they are subject to the laws of England and Wales, the age of 

consent being 18 between 1994 and 2001.  However, prior to Jan 2000, it was 

policy that homosexuality in the Armed Forces was not allowed.   

  

2. What date did the legal equalisation of such acts with civilian laws take place?  
  

The policy not allowing homosexuality in the Armed Forces was lifted in Jan 

2000.  

  

3. Under what Legislation (incl Armed Forces Act(s) and Civilian Law was that 

change included ?  
  

Section 14 of the Armed Forces Act 2016 reflects the Government’s 

commitment to the fair and equal treatment of LGBT Armed Forces personnel. 

It repeals two provisions regarding homosexuality in the Armed Forces which 

are inconsistent with the Department’s current policies and the Government’s 

equality and discrimination policies more generally.  

Section 14 of the Armed Forces Act 2016 amended sections 146(4) and 147(3) 

of the Criminal Justice and Public Order Act 1994. Those sections contained 

wording stating that the provisions do not prevent a homosexual act from 

constituting grounds for discharging a member of the Armed Forces. Section 

14 of the 2016 Act removed that wording.   

When sections 146 and 147 were enacted, it was Government policy that 

homosexuality was incompatible with service in the Armed Forces and, 

accordingly, members of the Armed Forces who engaged in homosexual 



activity were administratively discharged. That policy was abandoned in 

January 2000, following a judgment of the European Court of Human Rights.  

Since then, those provisions have had no practical effect and they were 

therefore redundant.  

  

4. Was the change included in Queens Regulations ?  
  

No, because Queens Regulations for each Service did not specify 

homosexuality.         

  

5. Was the Act(s) that changed the Law intended to apply retrospectively back to 

1967 (Sexual Offences Reform Act.. Decriminalisation of Homosexuality) ?  
  

No, Section 14 of the Armed Forces Act 2016 only repeals the provisions of 

the Criminal Justice and Public Order Act 1994.   

  

6. Would those in HM Forces who committed such sexual acts have had the 

benefit  defence of 'Consent' before the Act changed ?  
  

No.  

  


