
From: ISS~-----.·-----------
Sent: 19 October 2015 11 :23 

To: Air- •••••••••• 
Subject: RE: 20151016_ FOI 08411n 
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It can be quite difficult to not be seen as steering the requestor to certain information when suggesting a 
refinement. As discussed, it is ok to issue a few section 12 responses before we get down to exactly what 
can be provided. Especially when the previous advice appears to have been ignored. 

If staff rides is the only information held centrally, then that will be fine to suggest. It would be worth stating 
what a staff ride is, I for one would not understand the relevance of it. 

Regards 
7 • 

Information SvstAmc:; and Service~ ..... 111111!!111111~---· 
_..,_ I Whit, ~ . all I London i sw1 A iHB 

S!!!&J.L_J _1. ____ . 
Team: CIO-FOI@mod.uk 

From: Air- ~ ••••••••••···-----------------­
Sent: 19 October 2015 10:50 
To: .ISS ,- ~ _ 
Subject: RE: 20151016_ FOI 08411n 

That's great, thanks ••••• 

The para below is the one I had concerns about - could I be 'steering' him in the direction of what 
information to request? Also, given he has already received an S12 response, I am going back . 
again with S12. However, when I suggested he refine his request, he only asked for 'RAF' events, 
rather than specific events, hence why we are back to S12! 

Should I be suggesting that info about staff rides is centrally held? 

The MOD may be able to provide some information in scope of this request if you 

reduce or refine it to bring the cost of compliance under the limit by asking about FD 

Events at specific RAF stations, or by narrowing your request asking about a specific 

type of Force Qevelopment training event. Information about Force Development 

staff rides is held centrally by Air Command. Please contact this office if you would 

like to refine your request or require advice on doing so, and I will be pleased to 

consider it again. 

Many thanks. 

25/01/2016 



From: ISS __________ _. 

Sent: 19 October 2015 10:25 

To: Air·--------.. Subject: RE: 20151016_ FOI 08411n 

Hi,, -----
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Thanks for sending the draft through to me. I am certainly content that section 12 applies for this. The one 
comment I have would be to make it clearer that some information is held centrally at Air Command. If 
possible, you could explain what sort of information this is, and perhaps who it would relate to. 

If you would like to discuss further please let me know. 

Regards 

Information Systems and Services 
:-----,____ . . . 

Team~ CIO-FOI@mod.uk 

From: Air 
Sent: 16 October 2015 15:23 

To~ ............ llllllllllllllllllllllll .... llll Cc:~ . 
Subject: 20151016_ FOI 08411n 
Importance: High 

Many thanks for, your advice earlier today. The previous FOI's on the same subject were 07 415, 
and 07256. 

I have attached my proposed draft. I am a little concerned that .I could be suggesting what type of 
info to request, however I will leave it for you to review and comment on. It is unlikely any RAF 
stations have information held on Force Development events, as they are locally held, and it would 
take at least 2 months to even find out whether info is held outside of HQ Air Command. 

Grateful for your comments/advice. 

Many thanks for your help. 

Air Command 

,. 

25/0112016 


