
 
  

Ministry of Defence 
Main Building  
Whitehall 
London SW1A 2HB 
United Kingdom 

 
 

 
 
 

Our Reference: XXXXXXXXXX 
                                                

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXX  XXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXXX 
 
 

Dear XXXXXXXXX, 

 

Thank you for your letter to the Ministry of Defence (MOD) dated XXXXXXXX in which you 

requested the following information:  

 

What is the Criterion which decides whether a guardian/parent qualifies for financial 

assistance from the MOD to send his children to boarding school? Any guardian who 

applies? Or must there be a special, operational reason? 

 

I am treating your correspondence as a request for information under the Freedom of Information 

Act (FOIA) 2000. A review of our data holdings has been completed, and I can confirm that the 

MOD does hold some information regarding MOD Service children only; this is provided in the 

annex to this letter. 

 

If you are not satisfied with this response or you wish to complain about any aspect of the handling 

of your request, then you should contact me in the first instance. If informal resolution is not 

possible and you are still dissatisfied then you may apply for an independent internal review by 

contacting the Information Rights Compliance team, 1st Floor, MOD Main Building, Whitehall, 

SW1A 2HB (e-mail CIO-FOI-IR@mod.uk). Please note that any request for an internal review must 

be made within 40 working days of the date on which the attempt to reach informal resolution has 

come to an end.  

 

If you remain dissatisfied following an internal review, you may take your complaint to the 

Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of Information Act. 

Please note that the Information Commissioner will not investigate your case until the MOD internal 

review process has been completed. Further details of the role and powers of the Information 

Commissioner can be found on the Commissioner's website, http://www.ico.org.uk  

 
 
 
Yours sincerely, 
 
XXXXXXXXXXX 

 
 
 
                                                                        
 
 
 
 
 
 
 
 

http://www.ico.org.uk/


XXXXXXXXXXXX 
 
 
 

    Financial assistance for the education of Service children may be provided through the 
Continuity of Education Allowance (CEA).  The aim of CEA is to assist Service personnel 
achieve continuity of education for their children that would otherwise be denied in the 
maintained day school sector if their children accompanied them on frequent and 
consecutive assignments.  CEA ensures that the children of Service personnel do not suffer 
educational disadvantage by having to regularly uproot to follow their parent around the 
UK/world as they serve their country. 

   CEA is available to all Service personnel irrespective of rank subject to them satisfying the 
eligibility criteria, the fundamental principles of which are continuity of education and 
accompanied Service.  Claimants must be accompanied by their immediate family at their 
duty station and a child must complete the stage of education at the school for which CEA 
is in issue. 

   CEA may be claimed for Service children from the beginning of the academic year in which 
they reach the age of 8 until the end of the stage of education during which they reach the 
age of 18 providing the parent continues to satisfy the eligibility criteria. 

   Service personnel may choose from a wide variety of schools across the United Kingdom 
from within the independent and state maintained sectors.  In order to be admissible for the 
purposes of CEA, a school must offer full boarding facilities and be: registered with the 
appropriate UK education department; subject to Ofsted inspection and in the case of 
independent schools, they must be a member of an organisation affiliated to the 
Independent Schools Council or the Scottish Council for Independent Schools. It is a 
condition of CEA that the claimant must make a minimum parental contribution of at least 
10% of the boarding and tuition fees in respect of each child for whom they claim the 
allowance.  Any outstanding fees following receipt of the allowance maxima must be met by 
the claimant. 

    The full CEA regulations are detailed in Chapter 9 of Part 2 of Joint Service Publication 752 
(Tri-Service Regulations for Expenses and Allowances) which is now published at the 
following link: https://www.gov.uk/government/publications/tri-service-regulations-for-
expenses-and-allowances-jsp-752  
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