
 

 

 
 

 

Ministry of Defence 
Main Building 
Whitehall 
London 
SW1A 2HB 

  

Reference:  FOI2016/00338  
 

 
    

Reply to:       8 February 2016 
 
 
Dear Xx Xxxxxx, 
 
Thank you for your email of 10 January 2016 in which you have requested the following information:  
 

 “  Please could you explain the basis on which the Armed Forces are 

     given an exemption from age discrimination legislation. 

      

     In particular, I am keen to understand how this exemption is 

     applied in terms of selecting personnel for promotion.”   

 
Your correspondence has been treated as a request for information under the Freedom of 
Information Act 2000. I can confirm that the MOD holds information within the scope of your request.  
 
The Armed Forces are exempt from the age related provisions of the Article 13 EC Employment 
Directive 2000 (Employment Directive 2000/78/EC).   This allows Member States to provide that the 
Directive, insofar as it relates to discrimination on the grounds of disability and age, shall not apply 
to service in the Armed Forces.   The Directive states: 
 
 Recital 18 
 

“This Directive does not require, in particular, the armed forces and the police, prison or 
emergency services to recruit or maintain in employment persons who do not have the 
required capacity to carry out the range of functions that they may be called upon to perform 
with regard to the legitimate objective or preserving the operational capacity of those 
services.” 
 
Recital 19 
 
“Moreover, in order that the Member States may continue to safeguard the combat 
effectiveness of their armed forces, they may choose not to apply the provisions of the 
Directive concerning disability and age to all or part of their armed forces.   The Member 
States which make that choice must define the scope of the derogation.” 
 

Accordingly, the United Kingdom’s age legislation, the Employment Equality (Age) Regulations 2006 
(SI 2006 No 1031), contains an exemption for the Armed Forces in section 44(4), which states: 
 

“These regulations do not apply to service in any of the naval, military or air forces of the 
Crown”. 
 

The regulations are available from the website of the Office of Public Sector Information (OPSI) at 
http://www.opsi.gov.uk . 
 

http://www.opsi.gov.uk/


 

 

The rationale for the exemption is that Armed Forces personnel need to be combat effective in order 
to meet a worldwide liability to deploy. Although, in itself, an individual’s age might not be the chief 
determinant of his or her effectiveness at a particular moment in time, it is a crucial factor in overall 
manpower planning in the Armed Forces. Maintaining the optimum balance of age and experience 
in the Armed Forces is fundamental to operational effectiveness. For this reason the Armed Forces 
have age-related policies that require personnel to leave after a certain number of years to ensure 
that there is a constant movement through the “promotion pyramid”, otherwise career advancement 
would become static. 
 
This would be unacceptable as, compared to civilians, Service personnel are unable to move as 
freely in and out of the labour market. Maintaining the balance of age and experience is 
fundamental to operational capability, and the terms of employment for Service personnel are 
structured accordingly. This system, which needs to operate without legal interference, is clear, 
policy driven and has been accepted by Her Majesty’s Treasury/Cabinet Office as lying at the heart 
of the Armed Forces’ workforce strategy. 
 
If you are not satisfied with this response or wish to complain about any aspect of the handling of 
your request, then you should contact me in the first instance.  If informal resolution is not possible 
and you are still dissatisfied then you may apply for an independent internal review by contacting 
the Deputy Chief Information Officer, 2nd Floor, MOD Main Building, Whitehall, SW1A 2HB (e-mail 
CIO-FOI-IR@mod.uk).  Please note that any request for an internal review must be made within 40 
working days of the date on which the attempt to reach informal resolution has come to an end. 
 
If you remain dissatisfied following an internal review, you may take your complaint to the 
Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of Information Act. 
Please note that the Information Commissioner will not investigate your case until the MOD internal 
review process has been completed.  Further details of the role and powers of the Information 
Commissioner can be found on the Commissioner's website, http://www.ico.gov.uk. 
 
Yours sincerely 
 
 
 
Defence People Secretariat 
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