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Frequently Asked Questions 
 

General questions 
 

Q: Why have you re-issued the Code? And why have you added a new dataset to 

the mandatory section?  

The Government believes that in principle all data held and managed by local authorities 

should be made available to local people. The Government believes that local people 

are interested in how their authority manages the social housing assets they hold. The 

move will give people the information they need to ask questions of how their council 

is managing stock to ensure this is put to best use, including considering whether 

higher value, vacant properties could be used to fund the building of new homes and 

reduce waiting times. 

 

The additional mandatory requirement do not represent an onerous burden for local 

housing authorities as it builds on the existing statutory duty to account separately for 

the housing stock they hold under their Housing Revenue Account and to carry a full 

revaluation of their stock every five years. While councils are not currently required 

to publish stock valuations, local authority assets, with an up to date valuation, are 

included in the disclosures required by the Housing Revenue Account (Accounting 

Practices) Directions 2011. 

 

We have also issued this as one consolidated Code to make it easier for local 

authorities and other interested parties to see what they should publish, rather than 

having two overlapping Codes. 

 

Q: What if my authority does not have responsibility for certain functions and, 

therefore, does not hold the relevant data-sets?  

Some authorities will not have responsibility for particular functions and so will not have 

to publish data for any of those functions specified in the Code. For example, the new 

requirement on social housing assets value will apply only to stock holding local 

authorities in relation to the valuation of their social housing stock accounted for 

within their Housing Revenue Account. 
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Questions related to social housing asset value data 
 

This section covers questions about information to be published on local housing 
authority’ social housing assets (covered by paragraphs 38 to 41 of the Code).  

 

Q: When do local housing authorities have to meet their  legal obligations 

under the Code in relation to the value of their social housing assets? 

The first set of annual data must be published no later than 1 September 2015 (based 

on their most up to date valuation data available at the time of the publication of the 

information). The next publication should then take place in April 2016 and after than, 

annually, every April  

 

Q: Under these plans, local housing authorities will be required to publish data 

on an annual basis. Does this mean that councils will need to carry out 

valuations every year? 

No, this is not intended to change the current timings for councils to undertake a full 

revaluation of their stock, which is required to be carried out every five years. 

However, when local housing authorities publish valuation data pursuant to the 

requirements in the code they should publish the most up to date valuation available 

at the time of publication.  

 

Q: The Code requires local housing authorities to publish valuations at postal 

sector level. How is Government planning to manage the risk of data becoming 

disclosive? 

The code includes a protocol to ensure that individual property values are not 

disclosed.  

 

The code requires that valuation data be published at postal sector level (e.g. PO1 

2**), as on average this contains around 2,500 households which should be large 

enough to prevent identification of personal information. However, in particular areas 

where the postcode sector gives a household number below 2,500, we will propose 

the postcode level be set higher, that is at postcode district level (e.g. PO1 ***), to 

mitigate the possibility of data becoming disclosive. 

 

In addition, authorities should make the following adjustment prior to publishing the 

valuation information in order to mitigate the possibility of identifying individual 

properties, i.e. 

 

 Step 1 – for any given postcode sector where the number of occupied 

social housing properties in any valuation band is less than a threshold of 

’10’: authorities should merge that particular cell with the next lowest 

valuation band, and so on until the resultant merged cells contain, at least 

‘10’ occupied social housing properties. However, if continued repetition of 

step 1 leads to the number of valuation bands applied to that postcode 



 

 

sector falling below the proposed minimum threshold of valuation bands as 

set out in paragraph 24: authorities should then apply step 2. 

 

 Step 2 – authorities should merge the original (non-merged) valuation data 

for the relevant postcode sector with the valuation data with any adjoining 

postcode sectors which show the lowest number of socially rented 

properties. Then apply Step 1. 

 

Q: Are local authorities free to publish address data? 

Local Authorities can publish address data as part of their core business where this 

information is routinely held on asset registers and is only being refreshed or 

checked against the Postcode Address File (PAF). If the data has been created from 

a third party data set such as PAF or an Ordnance Survey addressing product then 

Local Authorities need to check the terms of use with the third party. 

 

Q: Would information on individual property valuations be published? 

No, the published valuations should not indicate individual property valuations. 

 

Q: Should local housing authorities publish the value of the land and other 

assets they hold under their Housing Revenue Account? 

Local housing authorities do not have to publish any information regarding the value 

of their land and other building assets held under their Housing Revenue Accounts. 

Also excluded from this requirement are other residential tenanted properties that the 

local authority may hold within their General Fund. 

 


