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24 April 2015 

Dear Elias 

Consultation on the Law Commission’s report on 

fiduciary duties 

I am writing on behalf of Lane Clark & Peacock LLP in response to the Department 

for Work and Pensions (“DWP”) consultation on changes to the Investment 

Regulations following the Law Commission’s report “Fiduciary duties of 

Investment Intermediaries”.   

Lane Clark & Peacock LLP is a firm of financial, actuarial and business consultants, 

specialising in the areas of pensions, investment, insurance and business analytics.  

LCP is regulated by the Institute and Faculty of Actuaries in respect of a range of 

investment business activities.  LCP has offices in London and Winchester in the UK. In 

Europe, the LCP group includes offices in Belgium, Ireland and the Netherlands. 

1. Question 1 – How could regulation 2(3)(b) of the Investment Regulations be 

amended so that it more clearly reflects the distinction between financial and 

non-financial factors? 

Our view is that the structure of the current wording is such that trustees and 

others naturally think of “risk” as being of a financial nature and “social, 

environmental, ethical considerations” as being a “softer” afterthought. 

We think it is reasonable to amend regulation 2(3)(b) of the Investment Regulations 

so as to make clear: 

 what constitutes a financial or non-financial factor;  
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3054999  trustees’ duties regarding financial and non-financial factors when assessing 

investments; and 

 to do this in a way that leads trustees and others to give due consideration 

and weight to each. 

An alternative (italicised) wording for regulation 2(3)(b) could be as follows: 

 (b) their policies in relation to   

 (i) the kinds of investments to be held;  

 (ii) the balance between different kinds of investments;  

 (iii) risks, including both financial and non-financial related risks; 

 (iv) the ways in which financial risks, including those arising from 

social, environmental or ethical factors that the trustees deem to be 

material to an entity’s performance and/or sustainability, are 

measured, managed and mitigated; 

 (vi) the expected return on investments; and 

 (vii) the realisation of investments. 

 (b1) Where the trustees take into account non-financial risks, they should 

provide details of the steps taken to confirm that members share their views 

about these non-financial risks and, except where the Trust Deed specifically 

permits, or in the case of money purchase benefits where the member is 

actively choosing the investment, that this does not significantly increase 

financial risk. 

2. Question 2 – Do you agree that amending the Investment Regulations to 

require trustees to comply with the current requirements in the Stewardship 

Code or explain why they have not done so, is the most appropriate way to 

implement the Law Commission’s recommendation?  If not, what approach 

would be more appropriate to encourage trustees to consider their approach 

to stewardship? 

We do. 

We support the Stewardship Code and its aims, but believe that it remains “below 

the radar” for many, not only trustees but also some fund managers and some 

consultants.  Giving the “comply or explain” requirement regulatory status will raise 

its profile making it easier to engage and to generate action with all parties about 

the worthwhile aims of the Code. 
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3054999 3. Question 3 – What steps would trustees need to take to comply with any 

amendments to the Investment Regulations, as set out in Chapter 2?  What, if 

any, costs would be involved in meeting any new requirements?   

There are a number of steps.  Trustees would need to: 

 Receive training on the requirements of the new regulations from both a 

legal and investment perspective – for example, an “NAPF Made Simple” 

guide would be useful here; 

 Discuss with their managers and consultants how they propose responding 

to the new regulations (eg in the case of consultants, how they might modify 

their investment manager selection criteria and in the case of managers, 

how they might modify their investment process); 

 Confirm or gather the views of their scheme’s membership with respect to 

non-financial issues and their importance to them; and 

 Decide how to incorporate the requirements of the new regulations into their 

Statement of Investment Principles. 

This could take one to two years to implement and therefore any amendments 

to the regulations should allow a suitable lead time prior to coming into force. 

Costs would relate consultancy and legal fees, training, drafting revised 

documentation and member consultations.   

We are happy for our comments, which represent the collective view of a number 

of partners within LCP, to be attributed to LCP.  We hope that our response is 

helpful but if you have any questions, or would like to discuss anything further then 

please contact me. 

Yours sincerely 

+ Prepared as an attachment to an email 

 at 17:42 on 24 April 2015 

Paul Gibney FIA 

Partner 

 

Direct tel: +44 (0)20 7432 6653 

Email: paul.gibney@lcp.uk.com 

The use of our work 

Our work (including any calculations) has been provided to assist you and is only appropriate for the purposes 
described.  Unless otherwise indicated, it is not intended to assist any other party nor should it be used to assist 
with any other action or decision. 

Our work is provided for your sole use.  It is confidential to you.  You should not provide our work, in whole or in 
part, to any third party other than your professional advisers for the purposes of the provision of services to you 
unless you have obtained our prior written consent to the form and context in which you wish to do so. 

We accept no liability to any third party to whom our work has been provided (with or without our consent), unless 
the third party has asked us to confirm our liability to them, and we have done so in writing. 


