
            Annex F 

CONSULTATION QUESTIONS: HUMAN TISSUE 

   

Name of 
Respondent/Organisation 

 

Address  

Date of response  

 

Consultation Questions relating to Coding 

Question 1: Based on your current activities, to how many tissue and cells products  per year do 
you envisage applying the SEC?  

 

 

 

 

Question 2: Which coding system(s) are you planning to use at your establishment  

(ISBT128, EUROCODE or EUTC ?) 

 

 

 

 

 

Question 3: How will the application of the SEC be managed at your establishment when two or 
more retrieval teams from different tissue establishments procure from the same deceased 



donor?   

How will traceability be managed and what communication arrangements are in place? 

 

 

Question 4:  

We are aware of circumstances where it may be necessary to re-label previously frozen 
products (e.g. to change an expiry date because storage conditions have been altered).   
How is this currently handled in your establishment and how often does this occur?   

Are there any other examples of when this might be necessary? 
 

 

 

Question 5 

For imported products do you envisage applying the SEC on point of entry or delegating the 
responsibility to your third country supplier 

 

 

Question 6 

Do you anticipate any issues or have any comments in relation to the interpretation of the same 
centre exemption, as outlined above? 

 

 

 

 

 

Cost implications 

Our impact assessment of the Coding Directive relied on a number of assumptions to estimate 
the costs that NHS and Private Sector organisations will bear in complying with the Directive. 
These assumptions are described in paragraphs 23-44 of the impact assessment at Annex E.  

We would welcome your feedback on the appropriateness of these assumptions, particularly 
those that support our estimates of the costs of installing new IT where required or upgrading 



existing IT (paragraphs 34-38). 

In responding you may wish to consider the following: 

Much of the 40-digit alpha-numeric SEC can be generated using the information required to be 
kept by the tissue establishment.  

What do you see as the extra costs to your centre of updating IT systems?  

 

 

 

For some establishments adding the SEC to accompanying paperwork (rather than the storage 
container) will require licensed centres to update existing labels and forms to accommodate the 
SEC.  

Will this be a cost to your centre? What is your estimate of costs? 

 

 

 

There will be one-off transitional costs such as the training of staff time to familiarise with the 
requirements, and amending Standard Operating Procedures.  

What is your estimate of costs? 

 

 

 

 

Consultation Questions relating to Import from Third Countries 

 

Question 1 

What type of changes, would you consider as substantial requiring prior approval from 
the HTA? How often do you envisage making this change at your establishment? 

Question 2 
Do you anticipate any issues with providing the information and documentation required 
in Annex I and Annex III of the Import Directive?  



 

Costs of Implementation of the Import Directive 

Our impact assessment of the Import Directive relied on a number of assumptions to estimate 
the costs the NHS and private sector organisations will bear in complying with the import 
Directive. These assumptions are described in paragraphs 18-36 of the impact assessment at 
Annex F.  

We would welcome your feedback on these assumptions. 

 

In responding you might wish to consider the following: 

 

One-off transitional costs to licensed centres in order to implement the import Directive. These 
include: dedicated staff time to familiarise with the requirements, amending Standard Operating 
Procedures and updating written agreements.  

What do you think will be the cost to your establishment? 

 

The import Directive requires licensed import establishments to gain approval from the 
Competent Authority when there is a substantial change.  

How many hours do you anticipate it will take your licensed centre to comply with these 
requirements?  

 

 

Are there any other one-off or recurring costs that could affect your licensed centre when 
integrating the import Directive into current practice? If so, please provide an estimate 
for how much these will cost your licensed centre.  

 

 

What is your estimate of the costs of updating written agreements with third party 
suppliers (Paragraphs 25 – 30 of the impact assessment) 

 

 

 

Any other comments, including comments on the draft HTA Guidance which can be 



found at  https://www.hta.gov.uk/htas-draft-guidance 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please send this response form by email to: EUTissue&CellsConsultation@dh.gsi.gov.uk  

Alternatively by post to:  
EU Tissue & Cells Consultation  
Department of Health  
Room 101  
Richmond House  
79 Whitehall  
London SW1A 2NS 

 

Closing date for consultation responses is Friday 7 April 2017 

 

https://www.hta.gov.uk/htas-draft-guidance

