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Dearg N -
Thank yo’u:for your email of 17 January 2015 in which you submitted the following request:

‘Could you explain if service police are required to visit the guard room or inform the
chain of command of a military unit, when conducting an arrest, recording statements or -
conducting any other enquiries - even when a suspect has not been identified?

Ifyes, surely this would constitute hindering service police, by not allowing service police

access to the service establishment without giving appropriate notice to that units CoC if
this is the case.

- Therefore, would Chapter 6.046 of the Queens regulations for army - 1975 or 5.27 Armed
Sforced Act 2006 apply?’

| am writing to confirm that we are treating your correspondence as a request for mformatlon under
the Freedom of Information Act 2000.

In answer to your specific question regarding informing the guard room/chain of command, we can
~confirm that when deciding whether to conduct an arrest or conducting other enquiries it is
appropriate for the Service Police to consider numerous factors. These include, in certain
circumstances, whether it may be appropriate for the Service Police to inform the Commanding
Officer in advance that members of his unit will be requested to provide evidence in respect of an
-ongoing investigation.

Whether to inform the Commanding Officer in advance is a decision for the investigator which
shouid not be taken lightly. Integrity of the investigation must be preserved and the investigator must

be confident that divulging such details will not cause issues such as harassment intimidation or
collusion between parties.

- Any decision-as to whether an offence contrary to s27 Armed Forces Act 2006 (AFA 06) has been
committed will be for the Service Police to determine.

The Service Police forces are independent for investigative purposes and the Courts have held that
the protections against inference by the chain of command are adequate. The Service Police are
capable of independently and effectively investigating the commission of a Service offence
regardless of the identity of the suspect, the identity of the victim or the nature of the offence.

The independence of the Service Police in conducting investigations is now expressly set out in
s115A of the Armed Forces Act 2006 (AFA 06) and is supported by s365A AFA 06, which provides
that all appointments of Provost Marshals are, from 2 Apr 2012 made by Her Majesty.



If you are not satisfied with this response or wish to complain about any aspect of the handling of
your request, then you should contact me in the first instance. If informal resolution is not possible
and you are still dissatisfied then you may apply for an independent internal review by contacting
the Deputy Chief Information Officer, 2™ Floor, MOD Main Building, Whitehall, SW1A 2HB (e-mail
CIO-FOI-IR@mod.uk). Please note that any request for an internal review must be made within 40
working days of the date on which the attempt to reach informal resolution has come to an end.

If you remain dissatisfied following an internal review, you may take your complaint to the
Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of Information Act.
Please note that the Information Commissioner will not investigate your case until the MOD internal
review process has been completed. Further details of the role and powers of the Information
Commissioner can be found on the Commissioner's website, http://www.ico.gov.uk.

Yours sincerely

Defence Personnel Secretariat



