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Information request

1. Please advise me of the rules which would be relied upon to require a
British Citizen whose Right to Reside is recognised but who failed an initial
Habitual Residence Test to be then subject to a further HRT three months
after the first.

2. Please give me a statistic for the number of cases where British Citizens
are subject to two or more Habitual Residence Tests before being approved
for receipt of benefits.

DWP response

In regards to Q2 we are unable to provide this information as it is not reported
within DWP. We estimate that the cost of complying with this request would
exceed the appropriate limit of £600. The appropriate limit has been specified
in regulations and for central Government it is set at £600. This represents the
estimated cost of one person spending 3.5 working days in determining
whether the Department holds the information, and locating, retrieving and
extracting the information. Under section 12 of the Freedom of Information Act
the Department is not obliged to comply with the other part of your request but
in the interest of customer service you may find the following helpful.

In regards to Q1 it has always been the case that people coming to the UK for
the first time, or who are returning here after an appreciable absence, must
satisfy the Habitual Residence Test to claim for income-related benefits such
as income-based Jobseeker’s Allowance or Housing Benefit.

The Habitual Residence Test has two elements: a legal right to reside and an
objective assessment of factual evidence of habitual residence. A British
citizen may have a right of abode in the UK and therefore a legal right to
reside. The benefit decision maker will ask the claimant a range of questions
about whether they have an attachment to the UK and have an intention to
stay, and they may be asked to provide evidence to show this. Each case is
treated on its own merits, in the light of the person’s individual circumstances.

Additionally, changes were introduced from 1 January this year which mean
that a person must have been living in the UK for three months before any



consideration can be given to whether they are habitually resident here or
have resumed their previous habitual residence. The three-month requirement
applies to all new jobseekers who claim income-based JSA from 1st January.
It does not apply to contribution-based JSA or other income-related benefits.

When an individual is disallowed benefit because they do not satisfy the
Habitual Residence Test, they can make a fresh claim for benefit at any time
as and when they feel that their residence is more established. When a fresh
claim is made the claimant will be subject to the test again to determine their
residence situation at that point.
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