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Capacity Market - Frequently Asked Questions (FAQs) 2015 Issue # 1  Dated: 29/06/2015  

These FAQs address queries raised by stakeholders to date. These FAQs are for information only and do not supersede or replace the 

requirements contained in The Capacity Market Rules and The Electricity Capacity Regulations. These FAQs do not constitute legal or 

investment advice and prospects are urged to consult their professional advisors. It is our intention to keep these FAQs under review and to 

publish revised issues from time-to-time. 

# Question  DECC response  Rules and 
Regulations 

Date 

1 
Regulation 59(2)(b) of the Electricity 
Capacity Regulations 2014 states that the 
amount of credit cover to be provided in a 
transitional auction is an amount equal to 
£500/MW. However, if an applicant for a 
Prequalified DSR CMU subsequently 
nominates a lower bidding capacity ahead of 
the auction (in accordance with rule 5.5.11), 
under regulation 60(2) it is required to 
maintain credit cover at an increased level 
of £5,000/MW. Is this intentional, and will 
this requirement be enforced? 

The policy intent is that credit cover for DSR 
CMUs participating in the transitional auctions 
should be maintained at the level of £500/MW, 
as set out under regulation 59(2)(b). As long as 
applicants for the transitional auctions maintain 
credit cover at £500/MW this will be accepted 
by the Electricity Settlements Company.  
See here for a link to Ofgem's statement on 
this issue: www.ofgem.gov.uk/publications-
and-updates/open-letter-requirements-credit-
cover-demand-side-response-capacity-market-
units-prequalified-capacity-market-transitional-
auction 

regulation 
59(2)(b) and 
60(2) 

29.06.15 

2 
What support functions should I include as 
part of my auxiliary load? 

The volume of the auxiliary load is determined 
by the applicant, as set out in the capacity 
market regulations it is the load used by that 
generating unit for purposes directly related to 
its operation. We acknowledge that sites vary 
and can have other demand connected. 
Therefore we have provided the following 
guidance: 

regulation 2(1) 
definition of 
“auxiliary load” 

29.06.15 
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 CMUs that are BMUs – continue 
determining metered volume as specified 
under the BSC for each applicable BMU 
and where the auxiliary loads are 
separately metered under a separate BMU, 
i.e. a generation BMU and a demand BMU, 
the applicant should identify the relevant 
demand BMU and account for it in their 
Capacity Obligation. 

 

 CMUs that are partial BMUs, non-CMRS 
CMUs and sites where the Station/Unit 
Transformers are supplying multiple 
CMUs - the applicant must decide what 
functions are included within their auxiliary 
load and how their auxiliary load should be 
proportioned between generators where a 
transformer is shared. Applicants are 
required to reflect all load and generation 
on site in their line diagrams as required 
under Rule 3.6.4.  

 

 

 


