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Capacity Market - Frequently Asked Questions (FAQs) 2015 Issue # 3  Dated: 07/08/2015  

These FAQs address queries raised by stakeholders to date.  These FAQs apply for the 2015 auction and supersede all previous FAQs. 

These FAQs are for information only and do not supersede or replace the requirements contained in The Capacity Market Rules and The 

Electricity Capacity Regulations. These FAQs do not constitute legal or investment advice and prospects are urged to consult their 

professional advisors. It is our intention to keep these FAQs under review and to publish revised issues from time to time. 

# Question  DECC response  Rules and 
Regulations 

Date 

8 
What is the position of plant who choose to opt out of 
the T-4 auction but who intend to remain operational 
in the Delivery Year? 
 

The policy intention has been that plant which will remain 
operational should have the ability to opt out of T4 and 
bid at T1 for the relevant delivery year. This ability has 
been affected by recent rule changes. Ofgem have 
confirmed that this change was inadvertent and that they 
plan to correct the position, as a minimum in respect of 
participants in the 2014 and 2015 T4 auctions, before 
the first T1 auction. See here for a link to Ofgem’s 
statement on the issue. 

https://www.ofgem.gov.uk//electricity/wholesale-

market/market-efficiency-review-and-

reform/electricity-market-reform/capacity-

market-cm-rules 

Rule 3.3.3 07/08/2015 

7 
Can you provide an example of a line diagram should 
look like for the purposes or Rules 3.6.4(a) and 
3.6.9(a)? 
 

A illustrative example of a single  line diagram for 
prequalification purposes is attached here: 
https://www.gov.uk/government/collections/electricity-
market-reform-capacity-market 
Applicants should use this example to inform the line 
diagrams they submit, but should note that they will not 
fail pre-qualification due to insufficient information being 
provided in a line diagram. There will be a further 
opportunity to provide revised line diagrams if needed 
subsequent to prequalification. 
 
 

Rule  
3.6.4 
3.6.9 

01/08/2014 

https://www.ofgem.gov.uk/electricity/wholesale-market/market-efficiency-review-and-reform/electricity-market-reform/capacity-market-cm-rules
https://www.ofgem.gov.uk/electricity/wholesale-market/market-efficiency-review-and-reform/electricity-market-reform/capacity-market-cm-rules
https://www.ofgem.gov.uk/electricity/wholesale-market/market-efficiency-review-and-reform/electricity-market-reform/capacity-market-cm-rules
https://www.ofgem.gov.uk/electricity/wholesale-market/market-efficiency-review-and-reform/electricity-market-reform/capacity-market-cm-rules
https://www.gov.uk/government/collections/electricity-market-reform-capacity-market
https://www.gov.uk/government/collections/electricity-market-reform-capacity-market
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6 
Is a Refurbishing CMU eligible to compete for an 
agreement of up to 15 years if it proposes to spend 
above the new build threshold (provisionally set at 
£250/kW)? 

No, in most cases a Refurbishing CMU will not be 
eligible for an agreement of up to 15 years even if the 
intended capital expenditure is above the 15 year 
Minimum £/kW threshold.  A CMU is only eligible for an 
agreement of up to 15 years if it also meets the 
Extended Years criteria for new plant set out in the 
Rules.  If a CMU falls within the definition of a 
Refurbishing CMU but the proposed works will meet the 
Extended Years Criteria defining new plant, it would be 
eligible for an agreement of up to 15 years (provided it 
also met any other conditions including the minimum 
£/kW threshold) 
  

 01/08/2014 

5 
How is a CMU's Annual Penalty Cap determined? Our stated policy is that the Annual Penalty Cap (APC) 

for a CMU with an auction acquired agreement is 100% 
of the expected capacity payments for any relevant 
delivery year. The interaction between the APC and 
obligation trading will be the subject of a consultation 
scheduled for the autumn.  
 

 01/08/2014 

4 
What has happened to the proposed amendments for 
double subsidy and the time limit for posting credit 
cover?  (Electricity Capacity (Amendment) (No 2) 
Regulations 2015) 

Due to the Parliamentary timetable, the amending 
regulations will not be in force for this round of auctions. 
This means that the double subsidy rules remain 
unchanged and the time limit for posting credit cover 

Regulation 17 & 
regulation  59 (3) 

27/07/2015 
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remains at 5 days and not 15 days. 

3 
What is the first delivery year for which suppliers will 
be liable to pay the capacity market supplier charge 
to fund capacity payments, and what is the earliest 
date that demand forecasts need to be submitted by 
suppliers? 
 
 

The first delivery year for which suppliers will be liable to 
pay the capacity market supplier charge will be the DSR 
Transitional Auction Delivery Year commencing 2016/17- 
see Regulation 6 of the Electricity Capacity (Supplier 
Payment etc.) Regulations 2014, Regulation 29 of the 
Electricity Capacity Regulations 2014 and and chapter 
11 of the Capacity Market Rules .  
 
Suppliers will need to submit a forecast of their demand 
by 1st June 2016 in order for the Settlement Body to 
calculate each supplier’s share of the supplier charge for 
the 2016/17 delivery year.  
 
The liability for paying the Settlement Body’s costs (a 
separate charge) begins when the regulations come into 
force – these were collected as a single payment at the 
end of FY14/15 after which they will be collected monthly 
as set out in the Electricity Capacity (Supplier Payment 
etc.) Regulations 2014. 
 
 

Regulations: 
29  
Rules 
Chapter 11  

14/07/2014 

2 
What support functions should I include as part of my 
auxiliary load? 

The volume of the auxiliary load is determined by the 
applicant, as set out in the capacity market regulations it 
is the load used by that generating unit for purposes 
directly related to its operation. We acknowledge that 
sites vary and can have other demand connected. 
Therefore we have provided the following guidance: 
 

 CMUs that are BMUs – continue determining 
metered volume as specified under the BSC for each 
applicable BMU and where the auxiliary loads are 
separately metered under a separate BMU, i.e. a 
generation BMU and a demand BMU, the applicant 

regulation 2(1) 
definition of 
“auxiliary load” 

29/06/15 
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should identify the relevant demand BMU and 
account for it in their Capacity Obligation. 

 

 CMUs that are partial BMUs, non-CMRS CMUs 
and sites where the Station/Unit Transformers 
are supplying multiple CMUs - the applicant must 
decide what functions are included within their 
auxiliary load and how their auxiliary load should be 
proportioned between generators where a 
transformer is shared. Applicants are required to 
reflect all load and generation on site in their line 
diagrams as required under Rule 3.6.4.  

 

1 
Regulation 59(2)(b) of the Electricity Capacity 
Regulations 2014 states that the amount of credit 
cover to be provided in a transitional auction is an 
amount equal to £500/MW. However, if an applicant 
for a Prequalified DSR CMU subsequently nominates 
a lower bidding capacity ahead of the auction (in 
accordance with rule 5.5.11), under regulation 60(2) 
it is required to maintain credit cover at an increased 
level of £5,000/MW. Is this intentional, and will this 
requirement be enforced? 

The policy intent is that credit cover for DSR CMUs 
participating in the transitional auctions should be 
maintained at the level of £500/MW, as set out under 
regulation 59(2)(b). As long as applicants for the 
transitional auctions maintain credit cover at £500/MW 
this will be accepted by the Electricity Settlements 
Company. See here for a link to Ofgem's statement on 
this issue:  
https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-
updates/open-letter-requirements-credit-cover-demand-
side-response-capacity-market-units-prequalified-
capacity-market-transitional-auction   

regulation 
59(2)(b) and 60(2) 

29/06/15 

 

https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-updates/open-letter-requirements-credit-cover-demand-side-response-capacity-market-units-prequalified-capacity-market-transitional-auction
https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-updates/open-letter-requirements-credit-cover-demand-side-response-capacity-market-units-prequalified-capacity-market-transitional-auction
https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-updates/open-letter-requirements-credit-cover-demand-side-response-capacity-market-units-prequalified-capacity-market-transitional-auction
https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-updates/open-letter-requirements-credit-cover-demand-side-response-capacity-market-units-prequalified-capacity-market-transitional-auction

