
ANNEX F 

 
CONSULTATION QUESTIONS: REPRODUCTIVE 
CELLS 

 

Name of 
Respondent/Organisation 

 

Address  

Date of response  

 

Consultation Questions relating to the draft regulations 

Question 1:  

Do you have any comments on the draft regulations? 

 

 

 

 

 

 

Consultation Questions relating to Coding 

Question 1:  

Based on your current activities, how many times per year do you envisage applying 
the SEC to sperm, eggs or embryos at your centre? 



 

 

 

 

 

Question 2:  

Can you identify any disadvantages that the coding Directive will bring to your 
centre? 

 

 

 

 

 

Question 3:  

Is it practical to require that accompanying documentation should be sealed within 
secondary/tertiary packaging. Are there any circumstances where this would not be 
practical? 

 

 

 

 

Question 4: 

Our impact assessment of the coding Directive relied on a number of assumptions to 
estimate the costs that NHS and private sector organisations will bear in complying 
with the Directive. These assumptions are described in paragraphs 23-44 of the 
impact assessment at Annex D. We would welcome your feedback on the 
appropriateness of these assumptions, particularly those that support our estimates 
of the costs of installing new IT, where required, or upgrading existing IT (paragraphs 
34-38). 
 
In responding you may wish to consider the following: 
 



- Much of the 40-digit alpha-numeric SEC can be generated using the 
information licensed centres already submit to the HFEA. Therefore, what is 
the extra cost to your centre of updating the IT system?  

 
- For some establishments adding the SEC to accompanying paperwork (rather 

than the storage container) will require licensed centres to update existing 
labels and forms to accommodate the SEC. Will this be a cost to your centre? 
 

- One-off transitional costs will include items such as dedicated staff time to 
familiarise themselves with the coding requirements and amending standard 
operating procedures. What is your estimate of these costs for your centre? 

 

 

 

 

 

 

 

Consultation Questions relating to import from Third Countries 

Question 1:  

Substantial changes to import activities, such as a change in third country supplier’s 
premises, will require prior written approval from the HFEA before imports can 
continue. What type of change do you think is “substantial” and, therefore, would 
need approval? 
 

 

 

 

Question 2:  
 
It is the duty of the Person Responsible to assure the HFEA that the third country 
supplier operates to quality and safety standards equivalent to those of EU/EEA 
approved establishments. What steps do you think your centre will need to take to be 
able to provide the HFEA with this assurance? 
 



 

 

 

 

 

 

Question 3: 

Our impact assessment of the import Directive relied on a number of assumptions to 
estimate the costs the NHS and private sector organisations will bear in complying 
with the Directive. These assumptions are described in paragraphs 18-36 of the 
impact assessment at Annex E. We would welcome your feedback on these 
assumptions, particularly our estimates of the costs of updating written agreements 
with third party suppliers (Paragraphs 25 – 30). 
 
In responding you might wish to consider the following: 
 

- One-off transitional costs to licensed centres in order to implement the import 
Directive. These include: dedicated staff time to familiarise themselves with 
the requirements, amending standard operating procedures and updating 
third party agreements. What do you think will be the cost to your centre? 
 

- Are there any other one-off or recurring costs that could affect your centre 
when integrating the import Directive into current practice, such as applying to 
the HFEA for authorisation? If so, please provide an estimate of these costs 
for your centre? 
 

- The import Directive requires licensed import centres to have a written 
agreement with any third country supplier and to notify the HFEA when there 
is a change to the relationship. How many hours do you anticipate it will take 
your centre to comply with these requirements? 

 

 

 

 

 

 

 



Any other comments? 

 

 

 

 

 
Please send this response form by email to:  
EUTissue&CellsConsultation@dh.gsi.gov.uk 

 
Alternatively by post to:  
EU Tissue & Cells Consultation  
Department of Health  
Room 101/102  
Richmond House  
79 Whitehall  
London SW1A 2NS 
 

Closing date for consultation responses is Friday 7 April 2017 
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