Hedges, Kate (Defra)

From: bathingwater (WQ)

Sent: 14 March 2014 14:40

To:

Subject: RE: Bathing Beach De-designation

The consultation is going to be issued on Monday on gov.uk.

The current Bathing Water Directive (76/160/EEC), which remains in force until 31 December 2014, doesn’t allow
dedesignation based on water quality.

Under the revised Directive (2006/7/EC), if a bathing water receives 5 consecutive “poor” classifications, the advice
against bathing would become permanent and the site would no longer be a bathing water - so sampling would be
discontinued. There would have to be a sign to inform the public of this, giving the reasons why.. This is a
requirement of the Directive and no application from a local authority would be needed.

Kind regards,
Kate

Kate Hedges | Policy Adviser | Bathing and Shellfish Waters | Water Availability and Quality | Department for
Environment, Food and Rural Affairs

Direct line: 020 7238 5347 | Email: ed ( < | Address: 3D/E Nobel House, 17 Smith Square,
London SW1P 3JR

From: [
Sent: 14 March 2014 12:46

To: bathingwater (WQ)

Subject: Re: Bathing Beach De-designation

Dear Kate,

Can you confirm that the DEFRA consultation is not up yet for Walpole Bay? I can't seem to see it on
WWW.gov.uk.

Would it also be possible for you to clarify the point in the guidelines about applications for de-designation
based on water quality? My understanding was that this cannot be a basis for de-designation, regardless of
changes in water quality rules/directives?

Thank you!

Best Wishes,

On Fri, Mar 7, 2014 at 2:59 PM, bathingwater (WQ) <bathingwater@defra.gsi.gov.uk> wrote:

Dear-




Thank you for your email. There will be an opportunity to comment on the proposal to dedesignate
Walpole Bay because we'll hold a public consultation before making a decision. The document will be
available on the consultations section of www.gov.uk and the consultation will begin within the next
fortnight.

Kind regards,

Kate

Kate Hedges | Policy Adviser | Bathing and Shellfish Waters | Water Availability and Quality | Department for
Environment, Food and Rural Affairs

Direct line: 020 7238 5347 | Email: kate hedges@delra.g k | Address: 3D/E Nobel House, 17 Smith Square,
London SW1P 3JR

From: I

Sent: 06 March 2014 19:53
To: bathingwater (WQ)
Subject: Re: Bathing Beach De-designation

Dear Kate,

Thank you for this information - apologies for the delayed response.

In this case, the local council have conducted a public consultation, regarding applying to DEFRA for de-
listing. They have not published the results, but have applied to DEFRA regardless. One of their reasons for
wanting to de-designate is because of the new EU water quality issues, and this beach not having the
required 4 years of results.

There was a significant response from local users against the idea of de-designation.

Do the public have the chance to comment once a submission for de-designation is made to DEFRA?



Kind Regards,

On Tuesday, January 28, 2014, bathingwater (WQ) <bathingwater@defia.gsi.gov.uk> wrote:

Dear NN

Thank you for your enquiry about dedesignation of bathing waters.

| have attached a link to our guidance on the evidence that we need to remove a site from the list of
bathing waters, The main criterion for a beach or lake to be designated as a bathing water is that it is used
by a large number of bathers and this is defined in the Bathing Water Directive as "..a number that the
competent authority considers to be large having regard, in particular, to past trends or to any infrastructure
or facilities provided, or other measures taken, to promote bathing.” (Directive 2006/7/EC, Article 2.4). We
haven't set a minimum number of bathers because one number would not be suitable for all types of
beaches in all areas of the country.

We consider each application for dedesignation individually, although if the beach has significantly lower
usage than neighbouring beaches we would take this into account. If facilities have been withdrawn
recently we would ask the local authority or beach owner to explain the reason for their removal.

Kind regards,

Kate Hedges

Kate Hedges | Policy Adviser | Bathing and Shellfish Waters | Water Availability and Quality | Department for
Environment, Food and Rural Affairs

Direct line: 020 7238 5347 | Email: kate.hedges@defra.gsi.gov.uk | Address: 3D/E Nobel House, 17 Smith Square,
London SW1P 3JR

From: |

Sent: 25 January 2014 15:13



To: bathingwater (WQ)
Subject: Bathing Beach De-designation

Dear Sir/Madam,

Could you clarity a couple of points regarding de-designation?

I understand the controller (i.e. local authority) has to show that the numbers of bathers using the area has
declined or is very low, but in relation to what? What is the threshold and what is it based on?

And does it make a difference if, for example, the beach in question is in an area with a number of other
beaches that are more high profile, have more facilities, and are more heavily promoted by the local
authority? i.¢ if bather numbers at one area are lower than in the past, but all facilities have been removed
by the controller (public toilets, changing facilities, lifeguards, seating etc) then can this reduction in usage
be used to argue for de-designation?

Any additional information would be appreciated.

Kind Regards,

Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra)

This email and any attachments is intended for the named recipient only. If you have received it in error you -
have no authority to use, disclose,

store or copy any of its contents and you should destroy it and inform the sender.

Whilst this email and associated attachments will have been checked for known viruses whilst within Defra
systems we can accept no responsibility once it has left our systems.

Communications on Defra's computer systems may be monitored and/or recorded to secure the effective
operation of the system and for other lawful purposes.
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