
 

 

 
 
 
 
 
20 August 2014 

 

 

 
FREEDOM OF INFORMATION ACT 2000 REQUEST REF: 0737-14 

 

Thank you for your email of 28 July asking for information under the Freedom of Information 

Act (FOIA) 2000.  You asked:  

 

Under the Freedom of Information Act 2000, I request the Foreign and Commonwealth 

Office to provide me with the following information: 

1.) The total amount spent by the FCO on the use of Airport VIP Lounges in each year since 

2010; 

2.) A breakdown of this expenditure in each year since 2010 by overseas guests visiting the 

UK; 

3.) A breakdown of this expenditure in each year since 2010 by FCO employees visiting 

overseas. 

 

I am writing to confirm that we have now completed the search for the information which you 

requested.   

 

I can confirm that the Foreign and Commonwealth Office (FCO) does hold information 

relevant to your request.  

 

Please find attached a table outlining our expenditure.  The Foreign Secretary is the only 

individual associated with the FCO who used these facilities when travelling on business.  In 

November 2012 we reviewed our position on the use of VIP suites and as a result moved 

away from part owning the Heathrow Royal Suite to becoming a contracted customer for 

private flights. This represented better value for money and greater freedom to use other 

facilities. Our contract with Heathrow Airport Limited costs the FCO £100,000 per annum, in 

return for 50 private flight movements with exclusive rights to the suite whenever required. 

Scheduled flights have been charged separately since November 2012. 

 

We mainly use the VIP facilities for State or Guest of Government Visits. VIP facilities are 

also occasionally used by our Geographic teams alongside these visits / events, however 

providing a breakdown of these movements, and the individual costs for each of the 
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movements mentioned above would put us over the time limit allowed for searching and 

collating information under Section 12 of the FOIA. 

 

Section 12 of the FOIA makes provision for public authorities to refuse requests for 

information where the cost of dealing with them would exceed the appropriate limit. The limit 

has been specified in the Freedom of Information and Data Protection (Appropriate Limit and 

Fees) Regulations 2004. For central government the appropriate limit is set at £600. This 

represents the estimated cost of one or more persons spending 3 ½ working days in 

determining whether the Department holds the information, and locating, retrieving and 

extracting it. Your request as presently formulated is widely-framed and I estimate that it will 

take more than 3 ½ working days to locate, retrieve and extract this information. In these 

circumstances we are not obliged under the Act to comply with your request.  You may wish 

to refine your request to information on visits from a specific country and for a shorter 

timeframe.  We will then consider whether we can provide the information requested within 

the appropriate cost limit.  This would of course be subject to the consideration of whether 

any of the other exemptions under the FOIA apply. 

In keeping with the spirit and effect of the FOIA, all information is assumed to be releasable 

to the public unless it is exempt.  The information we have supplied to you may now be 

published on our website together with any related information that will provide a key to its 

wider context. 

 

The information supplied to you continues to be protected by the Copyright, Designs and 

Patents Act 1988.  You are free to use it for your own purposes, including any non-

commercial research you are doing and for the purposes of news reporting.  Any other re-

use, for example commercial publication, would require the permission of the copyright 

holder.  Most documents supplied by the FCO will have been produced by government 

officials and will be protected by Crown Copyright.  You can find details on the arrangement 

for re-using Crown Copyright information on the TNA website. 

 

Information you receive which is not subject to Crown Copyright continues to be protected by 

the copyright of the person, or organisation, from which the information originated. You must 

ensure that you gain their permission before reproducing any third party (non-Crown 

Copyright) information. 

 

 

Yours sincerely, 

 

Head of Arrivals & Departures Team 

Protocol Directorate 

 

We keep and use information in line with the Data Protection Act 1998.  We may release this personal information to other UK 
government departments and public authorities. 

http://www.nationalarchives.gov.uk/information-management/uk-gov-licensing-framework.htm

