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Thank you for your email dated 21 September 2014 in which you requested the following
information:

1 would like to ask a series of questions under the Freedom of Informalion Act, regarding Civil
Servica Recruitment and Motor Transport:

| am treating your correspondence as a reqguest for information under the Freedom of information
Act 2000 (FOIA).

A search for the information has now been completed within the Ministry of Defence (MOD).
Please find attached at Annex A the answers in response to your FOI request.

If you are not satisfied with this response or you wish to complain about any aspect of the handling
of your request, then you should contact me in the first instance. If informal resolution is not
possible and you are still dissatisfied then you may apply for an independent internal review by
contacting the Information Rights Compliance team, 1% Floor, MOD Main Building, Whitehall,
SW1A 2HB {e-mail CIQ-FOI-IR@mod.uk). Please note that any request for an internal review must
be made within 40 working days of the date onh which the attempt to reach informal resclution has
come 1o an endl.

If you remain dissatisfied following an internal review, you may take your complaint {o the
Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of Information Act.
Please note that the Information Commissionar will not investigate your case until the MOD internal
review process has been completed. Further details of the role and powers of the Information
Commissioner can be found on the Commissioner's website, http://www.ico.gov.uk. | hope this
information is helpful.

Yours sincerely,

Defence Personnel Secreta_riat




Annex

Dated 9 October 2014

a) Do you currently operate a Stage 0 {Pre-advertising) point and, if so, how do you operate
this staging point?

We do not operate Stage 0.

b) When a vacancy reaches Stage 1, Is it current policy to advertise Lateral or Promotion as
default and, under what circumstances can this be altered?

The general approach is that Stages 1 vacancies are advertised on a level transfer (and voluntary
downgrading) basis but Business Units do have the flexibilify to invite applications on potential

promotion. If the business need or the naiure of the vacancy indicates that they are uniikely to fill
the vacancy with an internal applicant, they also have the flexibility to by-pass Slage 1 and move
directly to the pan-Civil Service stages. ‘

¢) What conditions must a member of MOD staff meet to be able to initially apply for a
vacancy at Stage 17

Stage 1 is used for level moves and also enablas the vacancy to be filled from within the exisling
MOD headcount. A polential applicant must have completed 6 months continuous service as a
Civil Servant before becoming eligible to apply and (if applying on a leve! transfer basis) must also
have completed any minimum tour length obligation in their current appointment.

d) As Stage 1 Is not a compulsary point under the VFS, under what circumstances are
Vacancy Holders allowed to by-pass this point?

If business needs or the nature of the vacancy indicate that it is uniikely the vacancy will be filled
with an internal appiicant, by-passing stage 1 could be considered.

For exampie when filling a professional/specialised role where the required skills are not readity
availabla in the dapariment.
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&) Under what circumstances may a Vacancy Holder apply to CSR for exemption at Stage 2
{Internal Civil Service Surplus), and can the Vacancy Holder alone make this decision or
must a process first be followed?

Although Stage 2 is mandatory, in exceptional circumstances CS Resourcing may consider
exemption requests, for example: .

« Large scale campaigns — where the number of roles to be filled is in excess of the likely
number of available surplus empioyees it can be requested to either combine stage 2
with stage 3 or to run a stage 2 campaign in parallel with a campaign at stage 4. Stage
2 applicants would be offered roles first, the remaining vacancies not fillad at stage 2
would then be filled with applicants who applied at stage 4.

When advertising stages 2 and 4 concurrently these must be run with separate vacancy
referencas to ensure compfiance with the Civil Service Commissioners’ Recruitment

Principles.

* Highly specialised roles — whera it is unlikely surpius amployees will have the skills,
knowledge or qualifications required an exemption can be sought. These will usually be
roles where very specific qualifications are essential or highly specialist knowledge is
required.

In these circumstances CS Resourcing may grant an exemption which will allow
combination of stages 2 and 3 or by-passing of stage 2. Where stages 2 and 3 have
been combined and a surplus empioyee applies for the role, their application must be
considered ahead of others, giving them priority. ‘

When requesting an exemption in this circumstance CSR may seek confirmalion from
the relevant Head of Profession that no surplus employees exist in the professional
group, or check the CS Local network that no surpius employee with the required skill
set and location prefersnce is available.

Racognising that an exemption may be required in reiation to stage 2 is part of effective
planning. The earlier this assessment is made and any required action taken, the more
likely it is that the recruitment process will have a successful outcomne within the desired
timescale. '

If an exemption is required a supporling business case must be submitted to CS
Rasourcing.

f) When a vacancy reaches Stage 3 (Internal Clvil Service), under what circumstances might
the vacancy be advertised on Lateral instead of Promotion?

Stage 3 allows applications from any Civit Servant regardiess of grade, department and/or location.



@) Under what circumstances may a Vacancy Holder advertise a vacancy at Stage 4
{Extemal), and are there any circumstances where a Vacancy Holder is allowed to advertise
immediately to Stage 4 (whether that be after an unsuccessful 10-working day
advertisement at Stage 2, or through a Stage 2 exemption authorised by CSR)?

if tilling a vacancy externally is the only option fo meet business needs the recruiting managers will
need to ensure the recruitment is fair, open and based on relative merit.

Unless the business has been granted a specific Civil Service Resourcing (CSR) exemption they
are not permitted to proceed directly to external recruitment.

h) If a position being advertised requires a Security Level above the BPSS (CTC, SC aor DV),
are there any circumstances wheroby a successful candidate can conditionally start the job
role and, if so, what measures need to be put into place depending on the Security Level
required?

A successful candidate may be bought in at risk by the vacancy holder/line manager if the risk (i.e.
of not eveniually being granted NSV clearance) is considered low and it is manageable to exclude
access fo higher classified information in the meantime.

i} For roles requiring the job holder to drive Motor Vehicles, must separate MOD ‘Driving
Assessments’ be passed before being authorised to conduct such duties?

All MOD drivers must hold the civil driving licence appropriate to the vehicle they are driving. In
addition, where appropriate, all drivers are required fo carry out conversion training to ensure they
are compalent lo drive specific vehicle piatforms. The nature and extent of this training will be
dictated by the requirements of the specific vehicle type. Although it is not possible to give a
spacific answer to the generic question, it is fair to say that conversion training is normaily provided
unless there is no difference betwsen the vehicle type and the generic licence category held. Thus,
it would not be normal for thosa required o drive civilian-type cars lo carry out conversion training,
unless othar factors such as the need to drive abroad or in harsh winter conditions applied.

|) For roles requiring the job holder to drive Motor Vehicles, does the MOD consider Civilian
staff to be driving vehicles under the control of the Armed Forces?

MOD Vehicles are defined as vehicles owned and controlied by the MOD. This includes vehicles
which are leased, loaned, sponsored, hired without a driver, or provided by a host nation. As such,
all such vehicles are considered to be under the control of the MOD (rather tharn the Armed
Forces). :

k) For Motor Vehicles owned by the MOD, what format of Number Plates is used and does
the format of Number Plates used vary depending on its intended use? {e.g. W123
ABC/WA12 ABC and/or 12 AB 34/AB 12 CD).

Civilian pattern vehicles normally have a civilian-type number plate. The format of this will be
appropriate for the country in which the vehicle is being usad (e.g. civilian-type cars used in
Germany will have a German civilian pattern number plate). Mifitary pattern vehicles normally have
a military number plate. This may be in the format of 2 digits, 2 letters, 2 digits, or 2 letters, 2 digits,
2 lstters.



I) For Civilian driving staff, can they legally claim the Minimum Age exemptions granted by
the DVLA for when one is ‘a member of the armed forces’, or are they by definition not
classed for DVLA purposes as ‘a member of the armed forces’?

The exemption from minimum age limits applies only to the Armed Forces for vehicles in
categories C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E and H. It does not apply to Civil servants or contraclors
driving vehicles provided by the MOD.

m) For Clvilian driving staff operating a Motor Vehicle that fatls under Category C1, C1+E,
C, C+E, D1, D1+E, D and/or D+E, Is the requirement to hold a Driver Certificate of
Professional Competence required, or are they exempt from the holding of a Driver
Conrtificate of Professional Compstence for reason of ‘Vehicles heing used by or under the
control of the armed forces’, as defined by the DVSA?

The MOD is exempt from the requirements of the Vehicle Drivers (Certificate of Professional
Competence) Regulations 2007 for any vehicle which is under the control of the MOD. However,
the skills required by the CPC are covered in MOD driver training courses.



