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Trilliant response to

DECC Consultation on changes to equipment installation
requirements and the governance arrangements for
technical specifications



Consultation Question 1.

Do you agree with our proposed approach and legal drafting for meeting our policy intention
of requiring energy suppliers to install DCC provided communications hubs with SMETS 2
meters at domestic premises, and requiring the DCC to provide energy suppliers with CHTS-
compliant communications hubs? Please provide a rationale for your views.

Trilliant agrees with the proposed approach

Consultation Question 2

Do you agree with the proposed approach and legal drafting in relation to requirements to
comply with the technical specifications for PPMIDs and HCALCS where such devices are
installed? Please provide a rationale for your views.

Trilliant agrees with the proposed approach

Consultation Question 3

Do you agree with the proposed approach and legal drafting to allow that more than one
version of SMETS can be extant in the future? Please provide a rationale for your views.

Trilliant mostly agrees with the proposed approach, as a phased move from SMETS1 to
SMETS2 is favourable to an overnight switch, and the logistical challenge that presents.

In terms of the notice period given by the secretary of state before the effective date of
SMETS1 installs no longer counting towards rollout totals, we would prefer this period to be
as long as possible to ensure that pre-existing manufacturing commitments can be met, and
that energy suppliers are subsequently able to effectively dispose of their SMETS1 stock
through installation.

Paragraph 28 proposes that any version of a technical specification may be updated for
maintenance reasons without giving rise to an entirely new version. New installations will
have to comply with the updated version at the time that they are installed. This should be
compliance with the specification at the time of manufacture. So long as there is not a full
new version of the technical specification, Equipment is likely to be stored in-situ for a
variable and possibly considerable length of time. By the time of installation, the technical
specification to which it complied at manufacture may have changed. There is no effective
way of updating equipment to the latest specifications whilst the equipment is being held in
storage. Please take this process into account in your writing of the legal text.



Paragraph 29 proposes that any version of a technical specification which is already
installed, may need to be reconfigured or modified in order to comply with the updated
provisions, where necessary. This is not practical, as it could backdate a number of years to
an older specification — compliance would have to be reviewed on a case by case basis, as it
may not be possible to modify the old specification to a new requirement based on the
available system knowledge, system resources and system capabilities.



