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RESPONSE OF CLIFFORD CHANCE LLP TO THE CONSULTATION ON 

CONCURRENT APPLICATION OF COMPETITION LAW  
TO REGULATED INDUSTRIES 

Clifford Chance LLP welcomes the opportunity to comment on the draft Guidance on 
Concurrent Application of Competition Law to Regulated Industries (the "Draft Guidance").  
Our comments below assume that the Draft Guidance will also apply to the Financial 
Conduct Authority ("FCA") and the Payments Systems Regulator, further to the 
Government's recent announcement that these bodies will have concurrent powers under the 
Competition Act 1998 ("CA98"). 

Our comments below are based on the substantial experience of lawyers in our Antitrust 
Practice of advising on competition law and sector-specific regulation for a diverse range of 
clients, and across a large number of jurisdictions.  However, the comments in this response 
do not necessarily represent the views of every Clifford Chance lawyer, nor do they purport 
to represent the views of our clients. 

Question 1: Do you consider that the Transition Team’s proposed approach to dealing 
with the revised requirement that Regulators’ exercise competition powers in favour of 
sectoral powers is clear and appropriate?  

1.1 Paragraphs 4.3 to 4.8 of the Draft Guidance contain a useful description of the 
procedures that that will be followed in assessing whether it is more appropriate to use 
CA98 powers in a given case.  However, they offer sparse guidance on how that 
assessment will be conducted and, in particular, the relevant factors.  They state only 
that the use of CA98 powers may sometimes be "more effective or provide greater 
deterrent and precedent effect for the benefit of competition and consumers".   

1.2 Given the vagueness of the "more appropriate" test, we consider that the CMA should 
take this opportunity to elaborate on relevant factors and, more importantly, factors 
which ought not to be taken into account.  For instance, matters such as the standard 
of review to which the regulator will be held in the event of an appeal, or the due 
process rights that the regulator will be required to accord to an undertaking, should 
not, in our view, be taken into account.   

Question 2: Do you consider that the Transition Team’s proposed approach to 
allocation of cases between the CMA and Regulators, or between Regulators, is clear 
and appropriate?  

2.1 We consider that the proposed approach is, broadly, clear and appropriate.  However, 
we are concerned that the proposed arrangements risk adding quite a substantial 
amount of time to the average duration of a case that is deemed to be concurrent.  
Moreover, for parties that are, or are potentially, subject to regulatory or CA98 
proceedings, much of this will be opaque, "behind the scenes" wrangling between 
regulators and, in some instances, they will not even have any right to be informed 
that their case is being held up in this way, or to have their views taken into account.  
The combination of these factors would not only create inefficiency, but also an 
increased perception of inefficiency.  
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2.2 Accordingly, we have made a number of recommendations to the Department for 

Business, Innovation and Skills ("BIS") in our separate response to the consultation 
on the Draft Concurrency Regulations which, if accepted, should also be reflected in 
the Draft Guidance: 

2.2.1 Paragraph 3.23 refers to an administrative 2 month target for agreements under 
Regulation 4, but states that this may differ from the "reasonable time" period 
that triggers the CMA's dispute resolution function under Regulation 5.  We 
consider that 2 months will be a reasonable time in every case, and have 
therefore suggested to BIS that it be incorporated into Regulation 5.   

2.2.2 Regulations 7 and 8 require that undertakings are consulted before any transfer 
of a case or assumption of a case by the CMA and that their representations 
are taken into account.  There is, however, no similar provision in Regulation 
4.  We consider that there should be, for the reasons described above.  While 
we recognise that in many instances actions under Regulation 4 will be taken 
before the relevant undertaking is aware that proceedings are likely to be 
commenced, this could be addressed by the use of a provision (similar to that 
in Regulation 7(5)) that consultation requirements will not apply to cases in 
which the undertaking has not yet been told that the regulator is contemplating 
the exercise of its regulatory or CA98 functions. 

2.2.3 There is no limit on the period of consultations with the regulator from which 
the CMA is considering taking a case under Regulation 8(2).  We suggest a 10 
working day period would be appropriate, in line with the period for 
consultations with the undertaking under Regulation 8(3). 

2.3 Separately, Regulation 8, as currently drafted, prevents the CMA from exercising its 
powers under Regulation 8 to assume responsibility for a case if a Statement of 
Objections ("SO") has been issued.  A potential concern is that this might create 
incentives for a regulator, once informed that the CMA is contemplating the exercise 
of such powers, to issue a hasty and undeveloped SO in order to pre-empt their use.  
The CMA might therefore consider including a statement in its guidance that 
regulators are expected to refrain from issuing an SO during the period of consultation.  
If it does so, a time limit on the consultation period (as suggested above) would 
become more necessary, to prevent delays to the progress of the case. 

Question 3: Do you consider that the Transition Team’s proposed approach to 
secondments and cooperative working between the CMA and Regulators is clear and 
appropriate? 

3.1 Yes, and we encourage the increased use of such arrangements. 

3.2 An important point not addressed by the Draft Guidance is the relative paucity of 
guidance by the sector regulators on procedural aspects of how they carry out 
investigations.  Where such guidance does exist, it is far more limited than that 
published by the OFT, and that which is to be published by the CMA.  This creates an 
unlevel regulatory playing field for complainants, who (unlike the regulated entities) 
will typically have no experience of investigations by the relevant regulator and, 
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therefore, no understanding of the degree to which they will be involved in the 
process and kept informed (e.g. through state of play meetings) or the procedural 
rights that they will be accorded.  For example, we are aware of a regulator having 
expressed concerns that the interaction between a CA98 investigation and its 
regulatory functions might fetter its discretion in the event it decides to exercise 
regulatory functions. 

3.3 While we recognise that these issues may fall outside the scope of the Draft Guidance, 
we recommend that they are addressed.  The simplest way to do so would be for the 
regulators to agree that they will follow the CMA's procedural CA98 guidance. 

Question 4: Do you consider that the Transition Team’s proposed approach to 
information sharing between the CMA and Regulators, or between Regulators, is clear 
and appropriate? 

4.1 The approach described seems to us to be broadly appropriate.  We would, however, 
welcome greater emphasis of the principle that information will be shared only for the 
purpose of facilitating the exercise of CA98 functions (in accordance with the 
disclosure gateway set out in with Sections 241(1) and 241(3) EA2002).  In particular, 
it is important to ensure that the restrictions contained in Part 9 EA02 are not 
circumvented by the use of information for regulatory functions (under the sector-
specific legislation applicable to a given regulator), where that information was 
disclosed to a regulator for the purpose of facilitating the exercise of CA98 functions, 
and there has been no consideration of whether disclosure is necessary for the purpose 
of facilitating the exercise of regulatory functions. The absence of such a clarification 
may cause companies to be less forthcoming in providing information and, in 
particular, could affect incentives to apply for leniency in certain cases. 

4.2 We recognise that, as a practical matter, it may prove cumbersome for the CMA to 
apply the Part 9 gateway regime systematically to every piece of information that it 
wishes to share with a regulator.  We therefore suggest that the Draft Guidance sets 
out structural solutions for the ring-fencing of confidential information so that it is 
only made available to the employees engaged in the relevant CA98 procedure and is 
used solely for that purpose.   

4.3 Moreover, we consider that the Draft Guidance should recognise that the degree of 
information exchange that is necessary for the purpose of facilitating the exercise of 
CA98 functions by the CMA and the regulators may vary, depending on the nature of 
the case.  For instance, exercise of such functions by a regulator will often not be 
facilitated in any meaningful way by the disclosure of detailed information that is 
outside the scope of Regulation 9 (draft SO/decision/commitments etc) in hardcore 
cartel cases that, in practice, will never be investigated by that regulator.  In such 
cases, the requirements of Part 9 EA2002 suggest that the information should be 
disclosed only in so far as necessary to facilitate the exercise by the CMA of its 
functions, e.g. by drawing on the sector specific knowledge of the regulator.  At 
minimum, we consider that there should be a clear statement in paragraph 3.49 that, 
while the fact of a leniency application might be shared between the CMA and 
regulators, the leniency application itself would not be. 
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Question 5: Do you consider that the CMA and the Regulators should share additional 
categories of information, or share information of the type outlined in the Draft CMA 
Concurrency Guidance at different times? 

5.1 No. 

Question 6: Do you consider that the Transition Team’s proposed approach to the 
annual concurrency report is clear and appropriate? 

6.1 Yes. 

Question 7: Do you consider that the annual concurrency report should contain 
categories of information that is not envisaged in the Draft CMA Concurrency 
Guidance?  

7.1 We do not consider further categories of information to be necessary.  Indeed, we 
caution that levels of readership of the report are unlikely to justify it consuming 
substantial amounts of time to prepare. 

Question 8: Do you agree with the Transition Team’s proposed approach to transitional 
arrangements to account for the changes to competition concurrency introduced by 
Chapter 5 of Part 4 of the ERRA13? 

8.1 Yes. 
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