
D I R E C T I O N S  

NATIONAL HEALTH SERVICE, ENGLAND 

The National Health Service (Charges for Optical Appliances) 
Determination 2012 

The Secretary of State for Health makes the following determination, in exercise of the powers 
conferred by sections 179(2) and (3), 272(7) and (8) and 273(1) of the National Health Service Act 
2006(a). 
 

Citation and commencement 

1. This Determination may be cited as the National Health Service (Charges for Optical 
Appliances) Determination 2012, and comes into force on 1st April 2012. 

Interpretation 

2. In this Determination— 
“actual cost of lenses” means the amount equal to the cost to the Primary Care Trust, the NHS 
trust or to other persons acting on behalf of the Primary Care trust or NHS trust of the 
purchase of the lenses;     
“dispensing cost” means the amount equal to the cost to the Primary Care Trust, the NHS trust 
or to other persons acting on behalf of the Primary Care Trust or NHS trust for dispensing the 
lenses; and 
“full cost of a frame” means the amount equal to the cost to the Primary Care Trust, the NHS 
trust or to other persons acting on behalf of the Primary Care Trust or NHS trust of the 
purchase of, in the case of — 
(a) an adult, an adult’s frame; and 
(b) a child, a child’s frame. 

Application 

3. This determination applies in respect of the supply of the optical appliances supplied by a 
Primary Care Trust, NHS trust or by other persons acting on behalf of the Primary Care Trust or 
NHS trust, for the purposes of regulation 2(1) of the National Health Service (Optical Charges and 
Payments) Regulations 1997(b).  

Maximum amount of charge for lenses 

4. In this determination the maximum amount of a charge for lenses (“maximum charge”) means 
an amount equal to, in the case of— 

(a) a single vision lens, £66.60; or 
(b) all other lenses, £108.30, 

                                                                                                                                            
(a) 2006 c.41. By virtue of section 271(1) of the Act, the powers conferred by these sections are exercisable by the Secretary of 

State only in relation to England. 
(b) S.I. 1997/818; relevant amending instruments are S.I. 2004/696 and 2009/1824. 
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and “appropriate maximum charge” shall be construed accordingly. 

Charge for glasses  

5.—(1) The amount of charge payable in respect of the supply of glasses is determined in 
accordance with the following provisions.  

(2) Subject to determination (4), where the actual cost of the lenses and the dispensing cost is 
together less than an amount equal to the appropriate maximum charge, the charge payable is an 
amount equal to the total amount of— 

(a) the actual cost of lenses; 
(b) the dispensing cost; and 
(c) the full cost of the frame. 

(3) Where the actual cost of the lenses and the dispensing cost is together equal or greater than 
the appropriate maximum charge, the charge payable is an amount equal to the total amount of— 

(a) the appropriate maximum charge; and 
(b) the full cost of the frame.        

(4) In the case where it is clinically necessary to supply a frame the cost of which is more than 
the cheapest full cost of a frame in an adult or child’s range supplied by the Primary Care Trust, 
the NHS trust or by other persons acting on behalf of the Primary Care Trust or NHS trust, the 
charge payable for the frame is an amount which must be equal to the cost of the cheapest full cost 
of a frame in the range supplied. 

Charge for a contact lens 

6. The charge for one contact lens is £54.20. 

Transitional 

7. Determinations 4 to 6 only apply in respect of the supply of glasses or contact lenses where 
the testing of sight which resulted in the requirement to supply glasses or contact lenses takes 
place on or after 1st April 2012.   

Revocation 

8. The 2009 Directions signed by David Lye which came into force on the 1st April 2009 are 
revoked(a).  
 
 
Signed by authority of the Secretary of State 
 A Member of the Senior Civil Service 
 
Signed by Ben Dyson   
 

  
  
Date 30th March 2012 Department of Health 

                                                                                                                                            
(a) A copy is published on www.dh.gov.uk 


