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Dear Colleagues, 
 
 
UPDATE FROM THE EUROPEAN COMMISSION’S WORKING GROUP 
MEETING ON NUTRITION LABELLING ISSUES IN THE FOOD 
INFORMATION REGULATION (FIR), 28 FEBRUARY 2012 
 
The Commission had arranged this working group meeting primarily to 
discuss issues of interpretation raised by Member States (MS) on various 
nutrition-related articles of the FIR. 
 
In providing the following summary of discussions, businesses should note 
that both the European Commission and the UK Departments of Health and 
Environment, Food and Rural Affairs are developing full guidance on the 
Regulation. The UK guidance on the whole of the FIR will be issued for 
consultation in early summer. 
 
Discussions 
 
1.  Is the list of “voluntary” nutrients at Article 30(2) a “closed” list, with 
the consequence that components of those nutrients (e.g. Omega-3) 
may not be mentioned in the nutrition declaration? 
 
The Commission confirmed that the voluntary list of nutrients that can be 
declared was closed except when a nutrition or health claim was made. It 
clarified that where a claim was made in respect of a substance (such as 
Omega-3) not referred to in Article 30(2) (or in the “mandatory” list of nutrients 
at Article 30(1)), the amount of that substance must be stated in the same 
field of vision as the mandatory nutrition labelling. 
 
2.  Where appropriate, Article 30(1) permits a statement indicating that 
salt content is exclusively due to the presence of naturally occurring 



sodium.  What practical examples are there of cases when such a 
statement can be used? 
  
The Commission noted that during negotiations on the FIR businesses had 
raised concerns about labelling milk as containing salt and that there were a 
number of other foods that contained naturally occurring sodium where this 
statement could be used. 
 
3.  Is it possible to provide nutrition information relating to food as 
prepared for consumption (as permitted by Article 30(3)) instead of 
information relating to food as sold, or must this information, if given, 
be provided in addition to nutrition information relating to food as sold?  
 
The Commission clarified that the law was unchanged in this regard and that 
either ‘as sold’ or ‘as consumed’ labelling was permissible. Were ‘as 
consumed’ labelling is provided full manufacturer’s cooking instructions must 
accompany the information. 
4.  When is it necessary to provide the additional statement “Reference 
intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal)” as provided for by 
Article 32(5)?  In other words, if percentage reference intakes are 
provided both in the table with the mandatory nutrition declaration and 
as part of the information repeated voluntarily in the principal field of 
vision, is the additional statement required twice ? 
 
The Commission confirmed that the statement is required wherever 
percentage reference intake (% GDA) information is given, but only if this  
information is given per 100g or per 100ml. (The statement is not required if 
the percentage reference intake information is given per portion only.)  
 
5.   Can the acronym “GDA” (guideline daily amount) be used as a short 
form for reference intakes for energy and selected nutrients other than 
vitamins and minerals in the nutrition declaration and in the additional 
statement (e.g. “GDA – Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 
000 kcal)”)? 
 
The Commission legal services stated that the term “GDA” could not be 
included in the statutory reference intake statement but that the FIR did not 
prohibit its use on food packaging as long as it was not misleading to 
consumers and the reference intakes used were those set out in the 
Regulation.  
 
6.  What is a “consumption unit”? 
 
The Commission clarified that “consumption unit” is similar to a portion and 
refers to items such as one slice of bread or one biscuit. 
 
7.  When nutrition information is provided per portion or per 
consumption unit, the number of portions or consumption units 
contained in the package must be stated on the label (Article 33(1)).  
When producers pack their products (e.g. sweets) automatically to equal 



weight, how should any variation in the number of units be accounted 
for? 
 
In the case of products packed by weight, it was agreed that a declaration 
such as "contains on average x items" or ‘approximately x items’ would 
suffice. 
 
8.  What are the Commission’s plans for adopting implementing rules on 
the expression per portion or per consumption unit for specific 
categories of foods? 
 
The Commission confirmed that portion size was not a priority area for action, 
but that some industry sectors were interested in beginning such work.  The 
Commission has urged them to involve a wide range of stakeholders in 
developing appropriate criteria. 
 
9.  How should “negligible amounts” (Article 34(5)) be defined? 
 
The Commission proposed that the definitions attached to "x free" claims 
should suffice as definitions for “negligible” under the FIR. Any need for 
conditions of use to be attached to these definitions would be kept under 
review. 
 
10.  In the case of labels complying with the requirements of the FIR 
(Article 34), is it also permitted to include a nutrition declaration in the 
format required by the US and Canada? 
 
The Commission confirmed that it would not be permissible to have 
US/Canadian nutrition information on the same packaging as this information 
would be counted as voluntary and therefore must comply with the format in 
the Regulation. In addition, as different conversion factors are used in the US, 
the information provided would not tally, and this might confuse consumers. 
 
11.  If the mandatory nutrition declaration is provided on a voluntary 
basis between 13 December 2014 and 12 December 2016, must it comply 
with Articles 30 to 35 of the FIR? 
 
The Commission confirmed that nutrition declarations voluntarily provided 
after 13 December 2014 must comply with the FIR (Article 54(2)). 
 
The Commission also clarified that Article 54(3) allowed products on which 
nutrition or health claims had been made, or to which vitamins or minerals had 
been added, to be labelled in compliance with either the new format (FIR) or 
the old format (FLR 1996 in the UK) in advance of 13 December 2014. The 
Commission noted that the font size requirement (Article 13(2)) did not apply 
until 13 December 2014, but suggested that pragmatically businesses would 
not wish to re-label twice in such a short period of time.  The Commission also 
confirmed that either the new (FIR) or old (FLR 1996 in the UK) nutrition 
declaration needed to be complied with in full; a mix and match approach was 
not acceptable. 



 
Other issues 
 
The Commission introduced its work programme for the nutrition area, 
highlighting the mandated reports on trans fats and alcoholic drinks as 
priorities given the timelines set out in the FIR.  It would seek data from 
Member States this year to help inform its report on trans fats. 
 
The Commission also introduced its proposals on tolerances and fibre (the 
latter based on CODEX text agreed to date), requesting detailed comments in 
writing from MS. 
 
Yours sincerely 
 
 
Alette Addison 


