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  Freedom of Information Request 

You asked for the following information from the HM Courts & Tribunals Service:
 
“Please advise the procedure underlying the issue of liability orders for matters relating to council tax.

Please be specific in your reply on the following points:

· Whether the magistrates Court allows third parties to issue liability orders

· Whether a liability order document is physically issued
· Whether such document carries a wet signature and crown seal 
· And Under what law is such authority given?”
Your request has been handled under the Freedom of Information Act 2000 (FOIA).

I can confirm that the department holds information that you have asked for, and I am pleased to provide this to you. 

1. Please could you tell me whether the Magistrates Court allows third parties to issue liability orders?

Liability orders are bulk listed before a court, and are heard in bulk with the council advising whether they seek to withdraw or adjourn particular cases, which the Court will then consider.  Similarly the Court may have received direct correspondence which might be inviting an adjournment, so that it is shared with the Council, and the court decides whether or not to adjourn.  If any attendees are present, they are called in to court; they may be disputing liability or costs for example. No third party therefore deals or issues liability orders. 

2. Please could you tell me whether a liability order document is physically issued? 

A liability order is generated by software owned by the Council/Local Authority. 

3. Please could you tell me whether such document carries a wet ink signature and a crown seal? 

Signatures may be rubber-stamped or pre printed with the Justices' Clerk Signature as there is no requirement for a wet ink signature.
4. Under what law is such authority given? 

This is set out in the Magistrates' Courts rules 1981. This states the rules only require signatures (of any sort) of forms prescribed. Even if it were, Rule 109(3) states “Where a signature is required on a form or warrant other than arrest, remand or commitment warrant, an electronic signature incorporated into the document will satisfy this requirement". Thus a pre-printed signature on the form will suffice.




