
Interim process for section 5 authorisation for maritime 
armed security applications – questions and answers  
 
 
Q.  I have an open individual trade control licence – does this cover me to act 
as a private security company (PSC)? 
A.  You must be in possession of all appropriate paperwork, which may include 
registering as a firearms dealer with your local police and applying for a section 5 
authority to the Home Office. 
 
Q.  Do I have to meet all of the interim process criteria or can some elements 
be omitted? 
A.  All of the interim process criteria must be met before an application will be 
considered.  If some parts are missing, your application will be declined. 
 
Q.  Should licences be made on behalf of an individual or business? 
A.  If you are working for a maritime protection company it will be for the company to 
submit an application for section 5 authority to the Home Office and include a copy of 
any draft contracts.  At the same time, the company will also need to provide its 
counter-piracy plan, including a signed statement that the guidance has been 
followed to the Department for Transport. 
 
If you are a self-employed individual, the same information as detailed above will 
need to be provided in the same way. 
 
Q.  Does the person (proposed authority holder) apply to their local police 
(home address) or place of business to register as a firearms dealer? 
A.  It is usual for applications to be made to the local police in which the business 
operates. 
 
Q.  Can I apply for all of my guards to be cleared to possess section 5 
prohibited firearms? 
A.  No.  The policy only applies to protection of UK-registered ships in the high-risk 
area, and only those guards who are required to protect UK-registered ships will 
receive clearance. 
 
Q.  What will happen if I request clearance for large numbers of my guards as I 
consider that they may be needed for UK ships at some time in the future? 
A.  Requests for clearance for large numbers of guards are likely to delay 
consideration of the application, and without sufficient evidence that the guards will 
be employed on UK-registered ships, they will be refused. 
 
Q. Do all staff have to be resident of the UK and/or British Nationals? 
A.  Police need to conduct a number of checks on the company and the guards, and 
will decide on a case-by-case basis whether they are able to make the necessary 
enquiries. 
 
Q.  If the applicant is an authorised dealer in another country, would this have 
any bearing on the application? 



A.  No. The interim process criteria must be met in order for prohibited weapons to 
be taken on board UK-flagged vessels as the Firearms Act 1968 (as amended) 
applies to UK-flagged vessels on the high seas. 
 
Q.  Do we require an authority for each transit? 
A.  The section 5 authority granted by the Home Office will be valid for a specified 
period of time and will allow the company/authority holder to conduct their business 
as required during the lifetime of the authority without the need for multiple 
applications. 
 
Q.  What is the validity period of an authority? 
A.  The authority will be valid initially for up to one year.  At the end of this time, the 
authority holder will need to re-apply for approval. No guarantee can be given as to 
the outcome of any application made. 
 
Q.  Will each guard working for the company be a section 5 authority holder? 
A.  No. The private security company or individual who has applied for authorisation 
will be the named holder of the authority.  Each of the guards who has been checked 
by the Home Office and police will only be permitted to possess section 5 firearms 
on a UK ship while employed by the company, and their ability to do so will cease if 
their employment with the private security company ends. 
 
Q.  What should I do if I have been issued with a section 5 authority, but 
subsequently require clearance for a new guard? 
A.  Provide information showing that the guard is required to protect a UK-registered 
ship, by email to: firearms@homeoffice.gsi.gov.uk.  
You will need to provide the guard’s full name, date and place of birth, residential 
addresses for the past five years, copy of their passport and declaration of consent 
to the police checks.  The guard will not be able to take possession of prohibited 
weapons until the private security company (PSC) is notified by the Home Office.  
 
Q.  Do I require authority from the UK if I am planning to provide protection to 
non-UK-flagged vessels? 
A.  No, you do not require authority from UK officials, but you will need to comply 
with the relevant firearms laws for the vessels you intend protecting. 
 
Q.  How long does the application process take? 
A.  Section 5 applications may take at least three months to process. 
 
Q.  Can I carry out training when assessing my staff? 
A.  No. The UK does not permit individuals to take possession of section 5 firearms 
for training purposes. 
 
Q.  I do not plan to purchase any section 5 firearms in the UK; do I need an 
authority to provide on-board protection to UK-flagged ships? 
A.  Yes you do as the Firearms Act applies to UK-flagged vessels on the high seas. 
 
Q.  Can we meet to discuss our application? 
A.  It is not our policy to meet with individual applicants, but firearms staff are able to 
discuss your application with you by telephone or in writing.   
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