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1 Question 1: Do you agree with the list in Annexe A of the Draft CMA CA98 
Guidance of existing CA98-related OFT guidance documents that the 
Transition Team proposes to put to the CMA Board for adoption? 

1.1 No comment.  

2 Question 2: Do you consider that the proposed amendments to the Draft 
CMA CA98 Rules are clear and appropriate? Please give reasons for your 
views. 

2.1 Our comments regarding the Draft CMA CA98 Rules are included in our responses 
to Questions 3 to 10 below.  

3 Question 3: Do you consider that the proposed approach to interviewing 
witnesses is clear and appropriate? 

3.1 Clause 39 of the Enterprise and Regulatory Reform Act 2013 introduces a new 

section 26A to the Competition Act 1998 (“CA 98”) which gives the CMA the power 
to require individuals to answer questions. Paragraphs 6.20 and 6.22 of the Draft 
CMA CA98 Guidance state that, where the CMA wishes to question an individual 
under formal powers, the CMA will provide the relevant individual with a formal 

written notice which will explain what the CMA’s investigation is about and provide 
details about where and when the interview will take place. The CMA will also give 
notice to any undertaking with which the relevant individual has a “current 

connection” before carrying out the interview.  

3.2 Paragraphs 6.25, 6.26 and 6.28 of the Draft CMA CA98 Guidance state that the 
CMA may, in certain circumstances (which are not specified), interview relevant 
individuals during dawn raids immediately after giving them formal notice. The 

Draft CMA CA98 Guidance also states that the CMA can object to the undertaking’s 
lawyers being present during the interview with the relevant individual. Although 
6.28 of the Draft CMA CA98 Guidance states that the interview may be delayed for 

a reasonable time to allow a legal adviser to attend, the CMA is not obliged to delay 
the interview.  

3.3 We have substantive concerns about these developments, as well as concerns 
about the drafting of the relevant legislation and guidance.  

3.4 Our substantive concerns are the following: 

(a) As external lawyers may not be present when the dawn raid takes place, 
there is a serious risk of the interview proceeding before the individual has 

had any legal advice, in particular in relation to the privilege against self-
incrimination.  

(b) Individuals being interviewed at a dawn raid without having had access to 

the undertaking’s lawyer or an external lawyer may not be aware of the 
privilege against self-incrimination. We therefore believe that the formal 
notice provided to an individual by the CMA before the interview is 
conducted should contain a paragraph clearly and prominently explaining 

the right to remain silent and the protection against self-incrimination. 

(c) The CMA will tell the individual’s present employer if the interview relates 
to that employer, but not, for example, his or her previous employer even 

if the interview relates to events during his or her previous employment 
with that employer. We believe that there should be an obligation on the 
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CMA to inform not only the undertaking with which the relevant individual 
has a “current connection”, but also the undertaking(s) which employed 

the relevant individual during the period(s) that the relevant individual is 
being questioned about.    

3.5 We have the following concerns about the drafting of the relevant legislation and 
guidance: 

(a) The Draft CMA CA98 Rules do not refer to the CMA using its interview 
powers during a dawn raid. It is only apparent from the Draft CMA CA98 
Guidance and Chapter 3 of the CMA’s consultation document (which 

summarises the procedural changes in the Draft CMA CA98 Guidance) that 
the CMA intends to use its interview powers during dawn raids. 

(b) The Draft CMA CA98 Guidance does not provide any guidance in relation to 

the circumstances in which the information obtained during an interview 
could be used against the individual, his/her colleagues and/or his/her 
employer. This is particularly important if an individual is interviewed 
during a dawn raid, without having had access to the undertaking’s lawyer 

or an external lawyer. It is not clear why the Draft CMA CA98 Guidance 
does not contain this guidance, given that the amended sections 30A(2) 
and 30A(3) CA98 (also introduced by Section 39 of the Enterprise and 

Regulatory Reform Act 2013) provide that a statement by an individual in 
response to a requirement imposed by virtue of section 26A (a “section 
26A statement”) may only be used in evidence against the individual on 
a prosecution for an offence under section 441 or on a prosecution for 

some other offence in a case where, while giving evidence, the individual 
makes a statement inconsistent with the section 26A statement and 
evidence relating to the section 26A statement is adduced, or a question 

relating to it is asked, by or on behalf of the individual. The amended 
section 30A(4) of the Competition Act 1998 states that a section 26A 
statement may not be used in evidence against an undertaking with which 
the individual who gave the statement has a connection on a prosecution 

for an offence unless the prosecution is for an offence under section 44.  

3.6 It is unfortunate that the CMA has not provided clearer information and guidance 
regarding the CMA’s new power to require individuals to answer questions, given 

that this is an important change to the competition regime. At a minimum, the 
Draft CMA CA98 Guidance should refer to the relevant statutory provisions and 
include clear guidance on the circumstances in which the information obtained 

during an interview conducted by the CMA can be used against the individual, 
his/her colleagues and his/her employer.  

4 Question 4: Do you agree with the proposed approach to use of 
‘confidentiality rings’ and ‘data rooms’? 

4.1 Paragraph 11.24 of the Draft CMA CA98 Guidance states that the CMA “may 
organise a ’data room’ procedure where the disclosure of a limited category of 
confidential information or data on an ‘external adviser only’ basis would enable a 
party’s legal, economic or other professional advisers to further their understanding 
or prepare confidential submissions on behalf of their client regarding the CMA’s 
analysis”. This suggests that in-house lawyers will not have access to data rooms. 
We consider that the CMA CA98 Guidance should clarify whether in-house legal 

advisers can be included in confidentiality rings and/or have access to data rooms. 

                                                                                                                                       

1  Providing false or misleading information  
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4.2 In our view there should be no presumption or rule against including in-house legal 
advisers in confidentiality rings or giving them access to data rooms. At a 

minimum, this issue should be considered on a case by case basis. 

5 Question 5: Is the proposed settlement procedure clear, and do you have 
any views on it? 

5.1 We support the introduction of the formal settlement procedure and CMA’s efforts 

to achieve efficiencies through the adoption of a streamlined administrative 
procedure, resulting in earlier adoption of any infringement decision and resource 
savings for itself and the infringing parties (referred to in paragraph 14.8 of the 

Draft CMA CA98 Guidance).  

5.2 We consider that the provision of a Summary Statement of Facts and draft penalty 
calculation to businesses considering settlement will provide clarity and certainty 

and enable businesses to reach an informed decision regarding settlement. 

5.3 However, it would be helpful to have more detailed guidance in relation to certain 
aspects of the settlement procedure. For example, paragraph 14.23 of the Draft 
CMA CA98 Guidance states that the infringement decision will “substantially reflect 
the admission made by the settling business… [it] will also include findings of fact 
and law, the amount, and an explanation of, the penalty imposed on the settling 
business as well as a description of the key requirements of the settlement 
procedure”. It is not clear from the guidance whether the infringement decision in 
settlement cases will be sufficiently different from the infringement decision in 
cases where there is no settlement. We consider that a streamlined decision would 
be one of the key incentives for businesses to settle, given that an infringement 

decision may be relied on by third parties that bring follow-on actions. It would be 
helpful to have confirmation that the infringement decision in settlement cases will 
contain more limited information than infringement decisions in cases where there 

is no settlement.  

5.4 In addition, we consider that the requirement for businesses to confirm that its 
employees or officers would be prepared to appear as witnesses on behalf of the 
CMA’s case, should another addressee of the eventual infringement decision appeal 

the decision (referred to in paragraph 14.8 of the Draft CMA CA98 Guidance), is 
unreasonable. Infringing parties should not be expected to incur further 
management time and costs after an investigation has finished, where they 

themselves have not appealed a decision.  

5.5 Rather than this being a requirement of any settlement, the willingness of a 
business to agree that specified employees or officers would be willing to appear as 

a witness in such circumstances could be a factor in the terms of the settlement – 
i.e. a larger discount could be available for parties willing to give such a 
commitment. There could, however, be a significant gap between the date of the 
settlement and the date of an appeal, by which time one or more relevant potential 

witnesses may have left the employment or office with the relevant company, so 
that it would no longer be in a position to direct the relevant person(s) to give 
evidence. Would the CMA expect to claw back some of the settlement from the 

relevant company in such circumstances?  

5.6 If employees or officers are to agree to give evidence on an appeal, the CMA 
should consider giving them some incentive to do so, such as immunity from 
criminal proceedings and/or disqualification proceedings. 
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6 Question 6: Do you agree that settlement discussions should include the 
proposed maximum penalty the settling business should pay or would it 
be sufficient if the CMA only set out the settlement discount on an 
undisclosed penalty? 

6.1 We consider that settlement discussions should include the proposed maximum 
penalty that the settling business will have to pay. As suggested in paragraph 3.35 

of the consultation document, one of the advantages of settlement for a business is 
that the business can obtain increased certainty regarding its financial exposure. A 
discount on an undisclosed penalty does not provide sufficient certainty. 

7 Question 7: Do you agree that the proposed caps for settlement 
discounts at up to 20% for pre-SO settlement and up to 10% for post-SO 
settlement are appropriate? 

7.1 Paragraph 14.28 of the Draft CMA CA98 Guidance states the following: “the 
discount available for settlement pre-Statement of Objections will be up to 20% 
and … the available for settlement post-Statement of Objections will be up to 10%” 
(emphasis added). The Draft CMA CA98 Guidance further states that, “the discount 
may be less than 20% for pre-Statement of Objections and less than 10% for post-
Statement of Objections. The CMA will determine the appropriate level of the 
discount having regard to the circumstances”. We agree in principle that larger 

discounts should be available for parties that settle before the Statement of 
Objections is issued than for parties that settle after the Statement of Objections is 
issued. However, we believe that uncertainty regarding the settlement discount will 
significantly reduce the incentive of businesses to settle. As part of the settlement 

process, parties will have to make admissions of liability. In an environment in 
which it will be easier for third parties to succeed in follow-on actions2, parties are 
likely to require greater certainty about the level of discount they can expect to 

receive. For example, a party may be willing to settle if it is granted a discount (at 
the pre-Statement of Objections stage) of 20%, but may not be willing to settle if it 
does not know whether it will receive a discount of 20% or (for example) 5%.  

7.2 We consider that the CMA should grant a minimum settlement discount of 10%. 

We would also prefer to see discounts of more than 20% available given the 
benefits to the CMA of settlement and the risks of third party claims against parties 
admitting liability. If up to 50% is available for leniency, then there should be room 

to give larger discounts for settlement without risking discount levels being close to 
immunity once Type C leniency and settlement discounts are combined. 

8 Question 8: Do you have any comments on any of the other amendments 
proposed for the Draft CMA CA98 Guidance? 

8.1 We have the following additional comments: 

(a) Paragraph 4.10 of the Draft CMA CA98 Guidance states that the CMA will 
have two groups to carry out competition investigations, one of which will 

be referred to as the “Anti-Trust Group”. We believe that this use of US 
terminology is inappropriate. “Anti-competitive Investigations Group” or 
“Competition Investigations Group” would be more appropriate 

terminology.  

                                                                                                                                       

2  As a result of the changes to be made by (among other things) the Consumer Rights Bill 
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(b) Paragraph 6.48 of the Draft CMA CA98 Guidance says the CMA may return 
information it has gathered during the course of an investigation where it 

is duplicate information or is outside the nature and scope of the 
investigation. There is no obligation on the CMA to return this information 
within any period after having established that it is duplicate information or 
is outside the nature and scope of the investigation. There should be an 

obligation on the CMA to return it within a reasonable time of establishing 
that it is duplicate or outside the nature and scope of the investigation.  

9 Question 9: Do you agree with the proposed transitional arrangements, 
as set out in paragraphs 3.41 to 3.43 above? 

9.1 No comment. 

10 Question 10: Do you agree with the Transition Team’s proposal to extend 
the availability of SfOs to prospective vertical agreements in addition to 
prospective horizontal agreements? Please give reasons for your view. 

10.1 We agree in principle with extending the availability of SfOs to prospective vertical 
agreements as well as prospective horizontal agreements, as such guidance may 

be helpful to the parties and as a precedent. However, our understanding is that to 
date there have been few SfOs requested or given in any event.   

 


