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The Simmons & Simmons LLP EU, Competition & Regulatory Group welcomes the opportunity to
comment on the Competition and Markets Authority (CMA)'s proposals to amend its 2010
Guidance to raise the thresholds on what is known as the ‘de minimis’ exception. Our responses
are contained within the answers to the three questions specified by the CMA, set out below.

As this response does not contain any information that is confidential to Simmons & Simmons
LLP or our clients, we confirm that we are happy for it to be published on the CMA’s website.

Q1. Do you agree with the proposed changes to the thresholds?

We welcome the CMA'’s effort to reduce regulatory burden upon small businesses. However, we
consider that the CMA’s proposed changes to the thresholds will not result in the suggested
potential benefits, for the following reasons:

(A)

(B)

No significant reduction in cost for merging parties: We agree with the CMA’s
assessment that there may be a cost saving for the CMA in not making the
referral’. However, we consider that any adjustment by the CMA to its de minimis
exception should provide the CMA with the means to account for the costs of
submitting a merger notification for businesses in these very small markets, which
we believe these proposals do not provide for.

The CMA will consider the de minimis exception and whether it applies, for the
most part, at the end of Phase | when it is considering whether to refer the
transaction for a Phase 2 investigation. It therefore comes at the end of a 40 day
period of scrutiny, when much of the cost has been incurred already by the parties.
Therefore, these proposals could result in some cost reduction to notifying parties
(in not undergoing the Phase 2 process) - particularly if the CMA chooses not to
wait until the end of Phase | to apply it. However, this cost saving is unlikely to be
significant. It is also worth emphasising that the merger filing fee will also need to
be paid by the merging parties, even if the CMA decides not to refer the transaction
to Phase 2 on de minimis grounds.

Unlikely to have an effect on the need for Phase | review: The CMA may also
take into account the de minimis exception when deciding whether to send a letter
of enquiry and thus remove the need for a Phase | review. We accept that raising
the £3 million threshold may provide businesses and their advisers with a wider
scope to self-assess whether to notify a merger, as a business could take the view
that the exception applies to it and the CMA is therefore unlikely to investigate of it
is own-initiative.

However, these circumstances are rare and do not eliminate the possibility that the
CMA may still investigate the merger. Indeed, the OFT Guidance of 2010 notes
that...”[the OFT] would generally need to be very clear that the annual value of any
market(s) potentially concerned would be below £3 million and that there would not
be any clear cut undertakings in lieu of reference available if the duty to refer were
to be met’®. Although the proposal suggests increasing this amount to £5 million,
we believe this does not make it easier in practice for the CMA to make use of this
exception in deciding whether to make an enquiry.

For instance, market definition is always a matter of assessment and one that is
developed by the parties’ merger notification and the CMA’s market testing during
the Phase | process — even in cases where the market itself has been previously

lCMA Consultation document, Paragraph 1.21. The OFT’s 2010 Guidance on the de minimis exception (OFT1122) emphasised that
cost savings to the OFT in not making a reference, rather than cost savings for the parties, were the primary benefits of the exception
Ssee paragraph 2.10).

OFT’s 2010 Guidance on the de minimis exception (OFT1122), paragraph 2.47
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and frequently examined by the CMA or OFT. The CMA may therefore not be in a
position even to define the market and therefore the operators within it, whose
turnover is used to set the monetary size of the market. Moreover, it is not clear
how the CMA will ever be able to understand whether there may be clear-cut
undertakings in lieu of reference or not, until it has an understanding of the market
and its competitive dynamics - information which is typically found in the submitted
merger notification.

© Unlikely to widen the scope for the exception to apply: It is possible that the
proposals may mean that more mergers can be considered under the de minimis
exception. However, in practical terms, the application of the exception is unlikely
to change. For instance, in considering a market worth £4 million, the CMA is
currently likely to carry out a cost-benefit analysis®, which involves considering
whether clear-cut undertakings in lieu could be offered, as well as looking at the
market size, likelihood of harm etc.

If these new proposals are brought into the CMA’s practice, then this example
would be one of the markets to fall below the ‘lower bound’ threshold, which means
the CMA will consider a reference not to be justified unless there are no clear cut
remedies to address the consumer harm it considers will arise from the merger (as
well as other factors). In essence, the CMA will look at the same aspects for
markets worth less than £5 million and those worth between £5 million and £15
million. Raising the thresholds does not change the need for this level of scrutiny
by the CMA and therefore what the parties to the merger might need to prove.

The likelihood of increased mergers workload following Brexit, and the need to expand and adopt
the CMA’s merger function ahead of that time, suggests that now is a good time to take a
courageous position to limit the use of scarce CMA resources, and scarce business resources, on
mergers relating to markets of insufficient importance.

Q2. Do you agree with the potential benefits of these proposals?
Please refer to our answer to Question 1.

Q3. Do you have any other comments about the proposed changes?
Please refer to our answer to Question 1.
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% The factors are set out at paragraph 2.16 of the OFT’s Guidance
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