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Information request  
 
“Many thanks for your reply. However we are now even more confused. Last 
week a member of the DLA section at Blackpool advised me that in the 
situation I have outlined (my wifes situation) they would continue to get DLA 
for the rest of their award (lifetime) and would NOT be assessed for PIP? I 
specifically asked if he knew that for a fact and was told yes. The information 
you have supplied in response to my FOI request is the exact opposite! Can I 
receive a definitive answer with details of where that situation is written down 
in the bill or in DWP's published info?” 
 

DWP response 
 
I can confirm that the answer supplied to your previous FoI request was 
correct. We have published a range of information explaining our plans for 
PIP, including how and when we will assess existing DLA claimants which can 
be found on our website: http://dwp.gov.uk/pip  
 
Our “DLA reform and Personal Independence Payment completing the 
detailed design” consultation document published 26 March set out some of 
the benefit rules underpinning Personal Independence Payment, Disability 
Living Allowance, Carer’s Allowance and Attendance Allowance: 
http://dwp.gov.uk/docs/pip-detailed-design-consultation.pdf  
 
The following excerpt provides the answer to your question regarding your 
wife. 

 
All existing claimants to DLA who are aged between 16 and 64 when 
Personal Independence Payment is introduced (8 April 2013) will be 
invited to claim Personal Independence Payment and will be assessed 
for the new benefit if they choose to claim it. This will apply to those on 
both fixed and indefinite awards.  

 
Our draft regulations (published 13th December 2013 and subject to further 
amendment before becoming law) set out the transitional arrangements for 
assessing existing DLA claimants for entitlement to PIP. These can be found 
at: http://dwp.gov.uk/docs/pip-draft-transitional-regulations.pdf   
 

http://dwp.gov.uk/pip
http://dwp.gov.uk/docs/pip-detailed-design-consultation.pdf
http://dwp.gov.uk/docs/pip-draft-transitional-regulations.pdf


Regulation 27 of the draft Regulations deals with the situation whereby people 
who were under the age of 65 on 8 April 2013 will be able to claim PIP after 
they reach age 65, whether they are notified to or not: 

 
Persons over 65 to be entitled to personal independence payment 
in certain circumstances  
 
27.—(1) Section 83(1) (persons of pensionable age) of the Act does not 
apply to a person to whom this regulation applies. 

(2) This regulation applies to a person who—  
(a) had not reached 65 on 8th April 2013, 
(b) is a DLA entitled person, and 
(c) claims personal independence payment— 

(i) in response to a notification sent to the person by the 
Secretary of State under regulation 3(1), or 
(ii) under regulation 4.  

(3) This regulation also applies to a person who— 
(a) had not reached 65 on 8th April 2013, 
(b) claims personal independence payment, and  
(c) is not entitled to disability living allowance on the day the claim 

is made but was so entitled on the day falling twelve months 
before that day or at any time between those days. 

 
In the interest of Customer Service I have provided a link to our technical 
briefing note (published 13th December 2013) which sets out the timetable for 
introducing PIP and provides information when your wife can be expected to 
be invited to claim PIP: http://dwp.gov.uk/docs/pip-reassessments-and-
impacts.pdf  
 
I have also provided a link to the Government’s response to the detailed 
design consultation published 13th December 2013. This sets out some of the 
detailed benefit rules that inform the development of secondary legislation 
following the advice received from disabled people and their representative 
organisations: http://dwp.gov.uk/docs/pip-detailed-design-response.pdf  
 

http://dwp.gov.uk/docs/pip-reassessments-and-impacts.pdf
http://dwp.gov.uk/docs/pip-reassessments-and-impacts.pdf
http://dwp.gov.uk/docs/pip-detailed-design-response.pdf
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