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Dear David, 

Second Consultation on the Energy Market Investigation (Restricted Meters) Order 
2016 

Thank you for your email dated 18 October 2016 asking Centrica to provide written 
representations on the second Draft Order and Draft Explanatory Note on Restricted Meters. 

As flagged in our response1 to the first consultation, we are currently investigating the 
changes that would be required in our billing systems to offer single rate variants of tariffs on 
all types of multi-rate meters and whether that will be achievable by the proposed deadline of 
April 2017.  

To fully identify all changes that will be required to offer single rate tariff variants to 
customers with meter types that we do not currently have in our own portfolio (should any 
exist), we require a comprehensive list of all potential types of Relevant Restricted Metering 
Infrastructure in the UK. We understand Energy UK plans to coordinate this across the 
industry. Once this information is available, we will be able to investigate whether we may 
require a derogation for technical reasons (as provisioned for by proposed licence condition 
3). 

We are also currently investigating whether we are able to add the Specified Information2 to 
each Relevant RMI Customer’s Bill by the implementation deadline of April 2017.  

We have used Appendix 1 to comment on the proposed drafting within the Undertakings but 
would like to draw your attention to our concern around the definition of “Relevant Tariff”.3 

1 Submitted 29 September 2016 
2 Specified Information means (a) a statement that the Relevant RMI Customer is able to change their electricity 
supplier or change to a Relevant Tariff without having to change, nor incurring any costs or any other financial 
charge associated with replacing, their Electricity Meter; and (b) contact details for the Relevant Citizens Advice 
Body. 
3 Section 3.1 of the Draft Order and Condition 1 of the Amendment to the Electricity Supply Licence state that we 
must make “all Relevant Tariffs” available.  “Relevant Tariff” has been defined as “each tariff which continues to 
be capable of being entered into by any Single-Rate Customer for the supply of electricity from the Retail 
Electricity Supplier based on the Single-Rate Customer’s Region subject to the Tariff’s non-meter related terms 
and conditions.” 
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Whilst we are pleased to note that “Relevant Tariff” has been redefined to capture situations 
where tariff specific eligibility requirements will still apply4, “non-meter related” would not be 
sufficient to exclude smart only tariffs or prepay/credit only tariffs from the definition. This 
should therefore be amended in keeping with Explanatory Note 27 which states that access 
should be subject to any other eligibility criteria that a single rate customer would have to 
comply with.   

We hope this response is useful and would be happy to discuss it in more detail with you. 

Yours sincerely 

Tim Dewhurst 
Head of Regulatory Affairs, Centrica (UK & Ireland) 

4 For example, dual fuel or Online Account Management only tariffs will not be available unless the customer also 
meets those requirements 
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APPENDIX 1 – Legal comments on the Draft Undertakings 
 
Definition of Smart Metering 
Infrastructure 

Is limb (b) designed to cover pre-SMETS smart 
meters in the same way as the definition of 
Advanced Domestic Meter in the SLCs or is this 
covering something else?  
 

Part 2,  section 3.1 and 3.2 of Draft 
Order, Condition 1 and 2 of Draft SLC 
and definitions of Relevant Tariff etc. 

Centrica believes that the that amendment to the 
definition of Relevant Tariff to make it subject to 
“non-meter related” terms and conditions would not 
be sufficient to exclude smart only tariffs or 
prepay/credit only tariffs from the definition. This 
should be amended in keeping with Explanatory 
Note 27 which states that access should be subject 
to any other eligibility criteria that a single rate 
customer would have to comply with. We appreciate 
that the definition also needs to ensure that tariff 
terms and conditions do not simply exclude Relevant 
RMI Customers.  
 
We’d suggest the definition is changed as follows: 
Order  
“Relevant Tariff means a Tariff which continues to 
be capable of being entered into by a Single-Rate 
Customer in the same Region as the Relevant RMI 
Customer for the supply of electricity from a Retail 
Electricity Supplier, provided that a Tariff shall only 
be a Relevant Tariff in respect of an individual 
Relevant RMI Customer where that Relevant RMI 
Customer meets all the terms, conditions and 
requirements of the Tariff that do not relate to 
Relevant Restricted Metering Infrastructure.” 
Draft SLC 
“Relevant Tariff means a Tariff which continues to 
be capable of being entered into by a Single-Rate 
Customer in the same Region as the Relevant RMI 
Customer for the supply of electricity from the 
supplier, provided that a Tariff shall only be a 
Relevant Tariff in respect of an individual Relevant 
RMI Customer where that Relevant RMI Customer 
meets all the terms, conditions and requirements of 
the Tariff that do not relate to Relevant Restricted 
Metering Infrastructure.” 
 

Part 3, section 4.1 of Draft Order and 
Condition 6 of Draft SLC 
 
“The licensee must provide the 
Specified Information to each Relevant 
RMI Customer in each Relevant RMI 
Customer’s Bill, or other regular written 
correspondence with the Relevant RMI 
Customer, in a manner designed to 
promote positive engagement (which 
may be specified by the Authority).” 

We’d request this definition is changed to reflect that 
specifications should be reasonable. For example, 
“…which may be specified by the Authority, acting 
reasonably and having due regard to space 
constraints on the bill and timescales for 
implementation of changes to the bill.” 
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Part 3, section 4.3 of Order, Condition 
8 of the Draft SLC and Paragraph 46 of 
Explanatory Note 

We’d request further explanation in the Order and 
the draft SLC of the types of information that can be 
requested. Per Explanatory Note 46, this is expected 
to be restricted to factual, non-customer specific 
information on the infrastructure we support, tariffs, 
operating hours of specific registers etc. - i.e. this is 
not an obligation to provide RMI Customer 
Information for a specific customer to Citizens 
Advice.     
 
In respect of having to provide information in the 
format specified by the Relevant Citizens Advice 
Body, this should also be “reasonably specified” - i.e. 
effort in complying with format has to be 
proportionate with benefit. 
 
We’d suggest that draft SLC 4.2 (Order) and 7 
(Condition) should be restricted to RMI Customers 
supplied by the licensee. 

Paragraph 31 of the Explanatory Note This appears to suggest that where a customer rolls 
off a single rate fixed term tariff, there is an 
obligation to put the customer onto a single rate tariff 
if the supplier does not have a RMI compatible tariff 
and to decide which tariff would be “appropriate” for 
that customer if the supplier does have a compatible 
tariff.   
 
Please clarify how suppliers are expected to make 
this decision. Is this intended to take precedence 
over SLC 22C and the obligation to move the 
customer to the Relevant Cheapest Evergreen Tariff 
or apply that obligation? Consideration should be 
given as to whether an amendment to the SLC 
definition of Relevant Cheapest Evergreen Tariff in 
relation to current Relevant Meter Type is required.  
 

Draft Order and Draft Amendment to 
Electricity Supply Licence 
Definition of Restricted Metering 
Infrastructure 

Part (b) of the definition refers to a situation in which 
a premise has two or more meters which record 
electricity consumption for ’distinct purposes’.  Our 
interpretation of this is that it could inadvertently 
include a situation where a domestic customer has 
one meter recording consumption in their house and 
another meter recording consumption for a pool, 
garage, outhouse etc.  The consumption would 
arguably be for different purposes but does not 
mean the customer is caught by a restricted 
metering infrastructure.   
 
Whilst we appreciate this has been clarified in the 
footnote to 22(a) of the Explanatory Note, it does not 
appear to have been reflected in the Order or draft 
Licence Condition. We’d therefore request that the 
CMA re-consider the wording it uses within this 
definition. 
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