
Interpretation of Article 23a and Article 24 (4-6) of Directive 2001/83EC – the 
so-called “Sunset Clause” 

 
Legal basis 
 
1. Under Article 23a of Directive 2001/83EC, as inserted by Article 1(22) of Directive 
2004/27EC, the Marketing Authorisation (MA) holder is required to notify the competent 
authority (MHRA in the UK) of the date of actual marketing of the medicinal product, 
taking account of the various presentations authorised, and to notify the competent 
authority if the product ceases to be placed on the market either temporarily or 
permanently. Except in exceptional circumstances, the notification must be made no less 
than two months before the interruption in supply or removal from the market. This 
provision has been introduced to avoid the administrative burden associated with 
maintaining such authorisations. 
 
2. Under Article 24 (4-6) of Directive 2001/83EC, as inserted by Article 1(23) of 
Directive 2004/27EC, any marketing authorisation which, within three years of granting, 
is not followed by the placing on the market of the authorised product will cease to be 
valid. In respect of generic medicinal products, the three year period will start on the date 
of the grant of the authorisation, or at the end of the period of market exclusivity or patent 
protection of the reference product, whichever is the later date. If a product is placed on 
the market after authorisation (see paragraph 7), but subsequently ceases to be placed on 
the market in the UK for a period of three consecutive years, it will also cease to be valid. 
 
3. Similar provisions in Regulation (EC) 726/2004 of the European Parliament and the 
Commission apply to medicinal products authorised under the Centralised Procedure. 
“Sunset clause” notifications of the placing on the market, and the temporary or 
permanent discontinuation of marketing of these medicinal products should be made to 
the EMEA. The policy described in this note applies only to medicinal products 
authorised under national, mutual recognition and decentralised procedures (MRP and 
DCP). However, as the Department of Health has an interest in the availability of 
centrally authorised products for supply to the NHS, MA holders should continue to 
notify them about interruptions and cessations of marketing of these products in 
accordance with their guidelines (see paragraph 10 below). 
 
Products not marketed for 3 years 
 
4. When the MHRA is aware of the imminent expiry of the three year period, it will 
notify the marketing authorisation holder in advance that his marketing authorisation will 
cease to be valid. The MHRA will notify the marketing authorisation holder in both 
scenarios referred to in the previous paragraph – i.e. both when a product has had a 
marketing authorisation for three years but has not been on the market at all, and when a 
product had been placed on the market, but has subsequently not been placed on the 
market for a consecutive period of three years. 
 
Exceptional circumstances 



 
5. In exceptional circumstances, and on public health grounds, the MHRA may grant an 
exemption from the invalidation of the MA after three years. Whether there are 
exceptional circumstances and public health grounds for an exemption will be assessed 
on a case by case basis. When assessing such cases, MHRA will, in particular, consider 
the implications for patients and public health more generally of an MA no longer being 
valid. In line with the interpretation of the Coordination Group for the Mutual 
Recognition and Decentralised Procedures (Human) – the CMD(h) - the MHRA will 
consider applications for exemption from invalidation of the MA after three years (a) in 
cases where the medicinal product has been granted under the Mutual Recognition or De-
centralised Procedures with the UK as the Reference Member State but the product is no 
longer on the UK market and (b) in cases where the UK MA is held only so that the MA 
holder may export his product to one or more 3rd countries (ie countries outside the 
European Economic Area). The MHRA will also consider applications for exemption 
from invalidation of the MA in circumstances when a medicinal product has been 
voluntarily removed from the market for three years while safety concerns remain under 
consideration. 
 
Failure to comply 
 
6. These provisions are implemented in the UK by regulation 7 of, and Schedule 3 to, the 
Medicines for Human Use (Marketing Authorisations etc) Regulations 1994, as amended; 
in particular, paragraph 6(cc) and 6B of Schedule 3 each provide that breach of the 
relevant notification obligation by a UK MA holder constitutes a criminal offence. 
Failure to notify a cessation or interruption, or failure to notify within the time limit is, 
however, not an offence if the MA holder took all reasonable precautions and exercised 
all due diligence to avoid such a failure. 
 
Notifications 
 
7. In accordance with the MHRA’s interpretation of the expression “placing on the 
market” when used elsewhere in the Directive, the MHRA’s view is that a product is 
“placed on the market” at the first transaction by which the product enters the distribution 
chain in the UK. The MA holder must therefore notify the MHRA when a product with a 
new MA is first placed into the distribution chain, rather than the first date on which it 
becomes available to individual patients. The MHRA requests that you notify us of this 
first “placing on the market” within one calendar month. In order to ensure that a MA 
continues to be valid, the MA holder must ensure that at least one packaging presentation 
(e.g. bottle or blister pack) of the product, which can include own label supplies (ie a 
product supplied with an alternative company livery to that of the MA holder), authorised 
under that MA is present on the market. 
 
8. The MA holder must report all cessations/interruptions to the MHRA. However, the 
MHRA does not need to be notified of the following: 
(a) Normal seasonal changes in manufacturing and/or distribution schedules (such as cold 
and ’flu remedies); 



(b) Short term temporary interruptions in placing on the market that will not affect 
normal availability to distributors. 
 
9. If you are in doubt about whether or not you need to notify an interruption in supply, 
you should err on the side of caution and report it to the MHRA in the normal way. You 
must notify the MHRA if any of the presentations authorised under a single MA cease to 
be placed on the market either temporarily or permanently, but, as stated above, the 
absence of availability of one or more presentations – as long as one presentation of the 
product (e.g. bottle or blister strip) authorised under the single MA remains on the market 
– will not invalidate the MA. Problems relating to manufacturing or assembly should also 
be discussed with the appropriate GMP Inspector and issues of availability of medicines 
relating to suspected or confirmed product defects should be directly notified to, and 
discussed with, the Defective Medicines Reporting Centre (Tel: 020 3080 6574). 
 
10. The Department of Health also has an interest in the availability of products for 
supply to the NHS, and together with the Association of the British Pharmaceutical 
Industry (ABPI) and the British Generic Manufacturers Association (BGMA), has 
developed best practice guidelines for notifying medicine shortages. These guidelines, 
together with DH/ABPI guidelines “Ensuring Best Practice in the Notification of Product 
Discontinuations” complement the statutory requirements under the European legislation. 
MA holders should therefore continue to notify the Department of Health about 
interruptions and cessations of marketing in accordance with these guidelines. The 
Department of Health guidelines are available on their website at: 
www.dh.gov.uk/medicinesupply  
 
Ensuring appropriate and continued supplies 
 
11. In this context, your attention is also drawn to Article 81 of Directive 2001/83EC as 
substituted by Article 1 (57) of Directive 2004/27EC, under which the MA holder and the 
distributors of a medicinal product actually placed on the market shall, within the limits 
of their responsibilities, ensure appropriate and continued supplies of that medicinal 
product to pharmacies and persons authorised to supply medicinal products so that the 
needs of patients in the Member State in question are covered. Failure by a MA holder to 
comply with this obligation is a criminal offence, unless the MA holder took all 
reasonable precautions and exercised all due diligence to avoid such a failure. 
 
Contacting the MHRA 
 
12. Until the MHRA has made the necessary changes to enable notifications to be made 
electronically, you should send notifications associated with this policy statement by 
email to the following dedicated mailbox at the MHRA 
to: sunsetclause@mhra.gsi.gov.uk    
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