
 

 

 
 
 
 
 

 

05 March 2018 

 

 

 
FREEDOM OF INFORMATION ACT 2000 REQUEST REF: 0975-17 

 

Thank you for your email of 17 October 2017 asking for information under the Freedom of 

Information Act (FOIA) 2000.  You asked:  

 

To recap, I am requesting copies of the despatches written by High 
Commissioners/Ambassadors/Governors to the Foreign Secretary/Foreign Office reporting 
back on the success of State/Commonwealth visits by HM The Queen between 1994 and 
1996.  
 
COMMONWEALTH VISITS BY HM THE QUEEN  
18 February 1994 Anguilla  
26–27 February 1994 Cayman Islands  
8–10 March 1994 Bermuda  
 

I am writing to confirm that we have now completed the search for the information which you 

requested.   

 

I can confirm that the Foreign and Commonwealth Office (FCO) does hold information 

relevant to your request.  

 

We have carefully considered if we can release this information and conducted the appropriate 
Public Interest Tests. As a result, parts of the information have been withheld as we judge it 
is exempt from release under the following exemptions of the Freedom of Information Act 2000 
(FOIA): 
 

- section 41 (Information provided in confidence); 
- section 27 (1) (c) (International relations); 
- section 40 (Personal information). 

 
Section 41 Information Provided in Confidence 
 
Some of the information that you requested has been withheld under Section 41 (1) of the 

Freedom of Information Act – information provided in confidence. This allows for information 
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to be exempt if it was obtained by the public authority from any other person and the disclosure 

of the information to the public (otherwise than under this Act) by the public authority holding 

it would constitute a breach of confidence actionable by that or any other person. Section 41 

also confers an absolute exemption on disclosure, and therefore a public interest test is not 

required. 

 
Section 27 (1) (c) International Relations 
 
Some of the information you have requested is being withheld under section 27 (1) (c) of the 

FOIA. Section 27(1)(c) is a qualified exemption and as such we have considered where the 

greater public interest lies. Disclosure could meet the public interest in transparency and 

accountability. However, the effective conduct of international relations depends upon 

maintaining trust and confidence between governments.  If the UK does not maintain this 

trust and confidence, its ability to protect and promote UK interests through international 

relations will be hampered, which will not be in the public interest.  The disclosure of 

information setting out the thoughts of an official on our relationship with various states could 

potentially damage the relationship between the UK and those states. The relationships are 

on-going and comments - even dating back some time - could be taken into account by 

those states. This could reduce the UK Government's ability to protect and promote UK 

interests which would not be in the public interest.  For these reasons we consider that the 

public interest in maintaining this exemption outweighs the public interest in disclosure.  

Section 40 

Some of the information you have requested, is personal data relating to third parties, the 

disclosure of which would contravene one of the data protection principles. In such 

circumstances sections 40(2) and (3) of the Freedom of Information Act apply. In this case, 

our view is that disclosure would breach the first data protection principle. This states that 

personal data should be processed fairly and lawfully. It is the fairness aspect of this 

principle, which, in our view, would be breached by disclosure. In such circumstances, s.40 

confers an absolute exemption on disclosure. There is, therefore, no public interest test to 

apply. 

 

 

Yours sincerely, 

 

 

 

Overseas Territories Directorate 

 

We keep and use information in line with the Data Protection Act 1998.  We may release this personal information to other UK 
government departments and public authorities. 


