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13 July 2017

Dear N

Thank you for your e-mail to the Ministry of Defence (MOD) dated 13 June 2017 in which
you requested the following information:

1. Does your department have any specific rules in place when it comes to booking
staff travel?

2. Does your department have software in place that allows staff to book trips, or are
they expected to book it by their own means?

3. Does your department have a specific person or team that is dedicated to booking
travel for staff?

4. How many people are required to sign off staff travel expenses?

5. Is there a cap on the amount staff can claim for certain trips (e.g. national train
travel, European air travel or intercontinental travel further abroad)

| am treating your correspondence as a request for information under the Freedom of
Information Act (FOIA) 2000. A review of our data holdings has been completed, and | can
confirm that the MOD does hold some information within the scope of your request; this is
provided in the annex at the end of this letter.

If you are not satisfied with this response or you wish to complain about any aspect of the
handling of your request, then you should contact me in the first instance. If informal
resolution is not possible and you are still dissatisfied then you may apply for an
independent internal review by contacting the Information Rights Compliance team, 1st
Floor, MOD Main Building, Whitehall, SW1A 2HB (e-mail CIO-FOI-IR@mod.uk). Please
note that any request for an internal review must be made within 40 working days of the
date on which the attempt to reach informal resolution has come to an end.

If you remain dissatisfied following an internal review, you may take your complaint to the
Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of
Information Act. Please note that the Information Commissioner will not investigate your
case until the MOD internal review process has been completed. Further details of the role
and powers of the Information Commissioner can be found on the Commissioner's
website, http://www.ico.org.uk

Yours sincerely,

Defence People


http://www.ico.org.uk/

Annex A to FOI2017/05735

Question

Answer

1. Does your department have any specific rules
in place when it comes to booking staff travel?

For grades up to Executive Officer and
equivalent, employees must obtain line
manager approval for all UK travel. For
Executive Officer and above and equivalent,
employees may self-authorise travel in the UK
up to a total estimated cost of £400, to include
one night's accommodation within MOD capped
hotel rates. Senior Civil Servants and military 1*
and above, can self-authorise as above, plus an
additional 2 nights’ accommodation within
capped rates. For all grades, a greater cost or
number of nights would require line manager
approval.

For all overseas travel, staff below the Senior
Civil Service/military 1* will require Grade 7 or
equivalent or line manager agreement,
whatever is the senior. Senior Civil Service and
military 1* can self-authorise overseas visits, at
economy class, with an estimated travel cost of
up to £500, and up to 2 nights’ accommodation
within rate limits. For all grades, a greater travel
cost or number of nights away would require
line manager approval.

All travel bookings made are available for
scrutiny by line management and business
areas.

2. Does your department have software in place
that allows staff to book trips, or are they
expected to book it by their own means?

Employees have access to an on-line web-
based programme provided by Hogg Robinson
Group. This is a mandated requirement for air or
rail travel, and hotel accommodation bookings,
unless staff use other travel methods [e.g. RAF
Trooper, own vehicle etc.] or accommodation
[e.g. military messes].

3. Does your department have a specific person
or team that is dedicated to booking travel for
staff?

Most employees book their own travel
requirements. However some areas have unit
travel cells or a local group booker, to facilitate
travel bookings.

4. How many people are required to sign off
staff travel expenses?

Employees requiring travel approval have to
complete a “Business Travel Pre-Authorisation
Form” detailing the business need and
estimated cost of the trip for approval. Service
personnel, where required, would complete a
locally produced pre-authorisation form as
advised by the local budget manager.

5. Is there a cap on the amount staff can claim
for certain trips (e.g. national train travel,
European air travel or intercontinental travel
further abroad)

As noted in Q1, employees have set ceilings for
pre-travel approval. There are also ceilings on
subsistence levels; UK national rail travel is
normally standard class and overseas air travel
normally economy.







