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Question 1: Should a collecting society that is applying for an extension of an existing collective 

licensing scheme be required to have had the scheme in place for a minimum period? If so, what 

should that minimum period be? Please provide reasons for your answer(s). 
 

 

No, there should be no minimum period.  This would prevent any applicant CMO from 

proposing a new licensing scheme from scratch.  Far more important in judging whether a 

CMO is "representative" would be to assess its relationship with its members, its mandate 

and its ability to operate an ECL scheme. 
 
 
Question 2:  What kinds of efforts should a collecting society have to make to demonstrate it is 

significantly representative? For example, how easy would it be for a collecting society to produce 

evidence of total numbers of mandates and works? 
 

If a scheme is to represent the rights on non-members then it is vital that a CMO can 

demonstrate a significant level of representation at the point of application.  Otherwise new 

CMOs could seek authorisation on the basis of representing a small number of members and a 

very large number of non-members who will have little or no control over what such a society is 

doing in their name.  It could also give rise to a position where there is more than one CMO 

representing members in a particular sector: this could lead to great confusion for both CMOs 

and licensees.  At the moment most rights registries and databases of works that are used by 

CMOs internationally rely on a one-to-one mapping of member to their designated CMO.  If this 

becomes one-to-many, one can foresee an enormous amount of confusion as payments are sent 

to the “wrong” CMO. 

 

It would be straightforward for a CMO to show its member size and the number of works it 

manages.  It would be impossible to express this as a percentage of all works in the AV sector – 

even if one knew, for example, the total number of AV works on Youtube or Vimeo, how would 

this help determine whether a CMO had a “significant” level of representation for the purposes 

of their application to run an ECL scheme?  Perhaps this might be better assessed by way of 

determining the total number of works for which there is a demonstrable demand for licensing 

among commercial users as a starting point. This could be measured in terms of representation 

of a CMO’s repertoire on internationally-recognised rights registries and databases of works. 
 
 

Question 3: Do you agree that a 75 percent threshold for membership support is appropriate? If not, what 

would be a better way to demonstrate membership support and consent? Please provide reasons for your 

answer(s). 
 

 

We believe that it would be virtually impossible for any CMO to achieve a 75% response from 

the whole membership.  A 75% threshold of members voting in an electoral poll would be a 



 

significant hurdle to jump, but a more realistic aim. The threshold should be more in line with 

the process for passing a Special Resolution under the Companies Act, where the threshold is 

75% of the attending members. 
 
 
Question 4:  Should a collecting society have to demonstrate past compliance with its code of practice? If 

so, what sort of information might satisfy this requirement? Please provide reasons for your answer(s). 
 

As the codes have only been introduced recently it would be too early to set too great a value on 

past compliance.  Over time, this should be a recognised requirement.  More relevant – and 

missing from the list of requirements in clause 4 – would be a demonstration that the applicant 

CMO has the resources and capability to operate a licensing scheme for both users and 

members. 
 
 
Question 5: Can a collecting society sometimes be justified in treating members and non-members 

differently, even if the circumstances are identical? Please provide reasons for your answer. 
 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Question 6:  Do you think that a signed declaration from a collecting society is sufficient evidence 

that it is adhering to its code? If not, what additional evidence should a collecting society have to 

produce to demonstrate that it is adhering to its code?? Please provide reasons for your answer(s). 
 

 
Yes 
 
 
Question 7: Is there a need for any additional minimum standards to protect non-member rights 

holders? Do you agree that the protections for non-member rights holders, as articulated in the ECL 

regulations, and elsewhere (including in this consultation document, where further protections 

Government would like to see in applications are specified), are sufficient to protect their interests? Is 

there anything else that could usefully be included in an ECL application to help assess that 

application’s strength? Please provide reasons for your answer(s). 
 

 

No, minimum standards are sufficient. Evidence of demand for an ECL scheme from existing or 

potential licensees should be permitted in an ECL application 
 
 
Question 8: Are the minimum periods for representations and subsequent Secretary of State decision 

sufficient and proportionate? If not, please explain why not, and make a case for a different period or 

periods. 

 

Yes 
 

 

In relation to CMO's distribution activities, members and non- members should be treated the 

same.  However, where a CMO is providing other services and benefits to its members beyond 

its collection and distribution activities, non -members have to be treated differently.  Non-

members should not be entitled to benefit, for example, from the activities a CMO offers such 

as members events, benefits such as discounts and offers, legal advice or campaigning 

services. 



 

Question 9:  In what circumstances, other than as described above, do you think an application should be 
narrowed or made subject to certain conditions, without the application being rejected? Please provide 
reasons for your answer. 
 
 
Question 10: Do you agree that, aside from judicial review, there is no need for a dedicated appeal 

route? If not, please say why you think there should be alternative appeal routes and give examples of 

what they might be. 
 
 
Question 11:  Do you agree that proportionality should be the key principle that determines the scale of 

the publicity campaign? If not, what other principles should be factored in? What, in your view, should 

a proportionate campaign look like? It could be that the scale of opt outs, following the period of 

publicity, reaches a level that raises questions about the collecting society’s representativeness. What 

should happen in this instance? Please provide reasons for your answer(s). 
 
 

We agree that proportionality should be the key principle.  The requirement to publicise the 
scheme broadly in every country in which copyright works exists and may be used is 
impractical and will be costly.  It also fails to take account of the nature of the reciprocal 
agreements between UK and overseas CMOs for the representation of their members 
 
 
Question 12: Do you agree that a five year authorisation is appropriate? If not, please explain why not. 
What information should be required of a collecting society when it reapplies for an authorisation? Should 
this be contingent on the performance of its previous ECL scheme? How light touch can the re-application 
process be? Please provide reasons for your answer(s). 
 
Should not be less than 5 years. 
 

 
Question 13: Under what conditions, if any, would modification to an authorisation be 

appropriate? Please provide reasons for your answer. 
 

We believe that a CMO should be allowed to seek authorisation to widen its mandate, in 

exactly the same way that the Government might do so.  This could arise from a number of 

different sources: in response to developments in technology, for example, that created a new 

opportunity to use copyright works, changes in the business models of existing uses in the UK 

or in other territories.  It may also arise where a CMO manages to regain from another party a 

set of rights that it then wishes to licence on an ECL basis.  It should be noted that a factor that 

inspired the Government to seek a modification is highly likely to have an impact upon many if 

not all CMOs operating existing schemes. 
 

We also note that the licensing body is expected under clause 10 (5) to pay for the Secretary of 

State’s costs, including cases where the modification has been initiated by the Government.  

This seems manifestly unfair to the CMO concerned. 
 

 
Question 14:  Are the proposed time periods for representations and Secretary of State decision adequate? 

If not, please explain why not, and make a case for a different time period or periods. 
 
 



 

The 28 day minimum proposed time period may be too short, depending on how disruptive 

the modifications are expected to be.  

 

We are concerned that where a modification that is sought or required and granted towards 

the end of a five-year term, and such modification requires significant extra investment and 

resources it would be economically unfair that the term of the original licence is maintained, 

leaving a very short time to recoup the value of the investment.  This is particularly so where 

the modification originates with the Government and is therefore unpredictable. 
 

 
Question 15: Aside from breaching its code of practice or the conditions of its authorisation, are there any 

other circumstances in which revocation of an authorisation might be justified? If so, please specify those 

circumstances and give your reasons why. What, if anything, should happen if a collecting society had 

breached its code but remedied it before the Secretary of State had imposed a statutory code? Please 

provide reasons for your answer. 
 

 

The proposals seem fair and reasonable.  However, the process followed by the Secretary of 

State should include a period in which a CMO could have the opportunity to remedy any 

failure that had given rise to the threat of revocation. 
 
 
Question 16: Are the proposed time periods for representations and Secretary of State’s decision 

reasonable? Are the post revocation steps sufficient and proportionate? Please provide reasons for your 

answer(s). 
 
 
Question 17: Do you agree that a collecting society should be allowed to cancel its authorisation? 

What, if any, penalties should be associated with a cancellation? Please provide reasons for your 

answer(s). 
 
A CMO should be allowed to cancel its authorisation if circumstances change. There should not 

be a penalty as this could create a false incentive to keep a scheme running purely in order to 

avoid a financial penalty 
 
 
Question 18: Is this a reasonable and proportionate requirement? Please provide reasons for your answer. 
 
 
Question 19: Do you consider the opt out requirements listed above to be adequate? If not, please make 

a case for any additional obligations on collecting societies with respect to opt out. 

 

The proposals are very much geared to the concept of a “work” being the subject of an opt-
out, whereas we think it equally likely that a member may decide to opt-out, embracing not 
only their existing works, but also any future works.  Therefore the name of the member opting 
out is just as important as the titles of the works. 
 

 
Question 20:  Do you agree that the 14 day time limit for both acknowledgement of opt out, and 

notification to licensees of that opt out, is reasonable? If not, please propose another period and say 

why you have done so. Do you agree that a low likelihood of fraud makes verification of identification 



 

unnecessary? If not, please say why not. 
 
Yes.  
 
It is very rare that a right holder fraudulently claims works.  One area where verification 
could be important is in respect of the works of a deceased copyright holder, where there is 
a dispute over who is the rightful beneficiary of their estate. 
 
 
Question 21: Do you agree that the proposed 14 day time limit is a reasonable amount of time for the 

collecting society to be required to list a work that has been opted out? Is it a reasonable requirement 

to have separate lists for works which are pending opt out, and works which have been opted out? 

Please provide reasons for your answer(s). 
 
Yes 
 
 
Question 22: Are the obligations in 3.66-3.68 on a collecting society reasonable and 

proportionate? Please provide reasons for your answer. 
 
 

 

Question 23:  Is a revocation or cancellation date in line with the end of the licence period a 

proportionate and reasonable provision? What, if any problems, do you think might result if licence 

periods started and ended at different points of the year? Please give reasons for your answer(s), and 

propose an alternative time period or periods as necessary. 
 
 
 

Question 24: Is cessation of use of an opted out work after a maximum of six months a 

proportionate and reasonable provision? If not, please explain why not, and propose an alternative 

time period or periods. 

 

Yes 
 

 

Question 25: Do you agree with the proposal that money collected for non-members cannot be used to 

benefit members alone? If not, please say why. 

 

To be clear, this is a question about deductions of management fees from money due to non-
members.  Directors UK deducts management fees in order to finance its distribution scheme.  
Directors UK requires a director to become a member in order to receive payment of their 
royalties – i.e. we do not currently pay royalties out unless a director agrees to join.  Our 
reasons for this are essentially to protect the new member so that we can, for example, 
gather and ensure that we handle and protect their personal information in accordance with 
Data Protection laws, so that they can have a right to representation in accordance with our 
Membership Agreement, and we can have a continuing relationship with them when we 
collect further royalties.  Any scheme operated in this way would always allocate 
management fee income to members alone. 
 

We would also like the IPO to be aware that currently there are a number of reasons where 



 

a CMO might not pay out royalties to members, contrary to clause 16 (3) (a).  These include 

payments that are the subject of a dispute, payments owed that are less than our de minimis 

threshold, cases where we do not have complete bank account information. 

 

Question 26:  Do you agree with the principle of individual remuneration in ECL schemes? Please 

provide reasons for your answer. 
 

A non-member should be able to bring to the attention of a CMO any use of a work that has 

not been identified and paid out by the CMO where appropriate.  However, we do not agree 

that non-members can also demand a “bespoke” fee for any such use, as this runs counter to 

the entire concept of collective licensing.  All rights holders should receive the same rate – a 

rate that has been set through proper procedures and where no individual member has had 

any undue influence over the rate set.  It would be impossible to assess a different rate for 

each rights holder. If a rights holder is not satisfied with the rate they are receiving they have 

the option to remove their work from the scheme 
 
 
Question 27:  Are there any other ways in which a collecting society might publicise the works for which 

it is holding monies? Is there any danger that there will be fraudulent claims for undistributed monies? If 

so, how might this problem be addressed? Please provide reasons for your answer(s). 
 

We do not agree with the statement that the list of unknown works and authors would be 

very small.  Directors UK takes the task of diligently searching for non-members very seriously.  

We find it more effective to publicise the names of directors who we have identified rather 

than publicising works.  Many methods are needed to locate non-members, not simply 

publication on one’s own website.  It should also be noted that non-members can be very 

sceptical about a claim from a group they have not heard of that they are holding money for 

them.  Word of mouth or a recommendation from a trusted colleague is extremely valuable in 

this respect. 

 

It must be noted that the cost of publicising must be related to the amount of monies that 

have been allocated to a missing director.  We have several dozen non-members who are 

owed less than £1, for example. 
 
 
Question 28: To what extent is incomplete or inaccurate data from licensees an issue when it comes to 

the distribution of monies? If a non-member rights holder fails to claim monies due, what uses of those 

funds should the Crown promote? Please provide reasons for your answer. 
 

This is a very substantial issue.  Reporting standards vary enormously between licensees.  If we 

receive incomplete data an increased amount of time and staff resources has to be used in the 

effort to identify the director. This can become very time consuming and thus result in the 

delay of distribution of monies to the member because collective schemes require complete 

data – unlike individual licensing schemes where one piece of missing data impacts on that 

licence alone. 
 
 
Question 29:  What is the appropriate period of time that should be allowed before a collecting society 



 

must transfer undistributed monies to the Crown? When this happens, should there be a contingent 

liability, and if so for how long should it run? Please provide reasons for your answer(s). 
 

The time period should be in line with the Statute of Limitations which is currently 6 years. 

This is also reflected in the proposed CRM directive. The directive states that monies should be 

held for 3 years before become they can regarded as undistributable. However a CMO should 

retain a fund to pay out to rights holders who appear during the additional time frame of 3 

years. 

 

The CRM directive stipulates that a CMO must have a policy for undistributed monies, and the 

Directive permits Member States to impose some restrictions or conditions upon the types of 

use that a CMO can make of such funds.  We are very surprised to see the suggestion in the 

IPO’s proposals that undistributed monies should go to the Crown, because that would mean 

that the obligation on a CMO to provide a policy becomes redundant.  We therefore think this 

proposal would not be consistent with the Directive  

 

For the record, Directors UK supports the provisions of the Directive in this regard, and we 

believe that any suggestion that undistributed funds should go to the Crown is likely of itself to 

render this scheme unacceptable to most CMOs. 

 
 
Question 30: Do you agree that these rules are fair to both absent rights holders and potential users 

of orphan works? Please provide reasons for your answer. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Please note: The information you supply will be held in accordance with the Data Protection Act 1988 and the 

Freedom of Information Act 2000. Information will only be used for its intended purpose. It will not be 

published, sold or used for sales purposes. 

 

 

 

 

 

 


