
      
 
 

 
 
 
 
BUILDING ACT 1984 - SECTION 16(10)(a)                                    Our Ref:SB/007/001/007 
          22 September 2011 
 
                                      
 
DETERMINATION OF COMPLIANCE WITH REQUIREMENT B5 (ACCESS AND 
FACILITIES FOR THE FIRE SERVICE) IN PART B (FIRE SAFETY) OF SCHEDULE 1 
TO THE BUILDING REGULATIONS 2000 (AS AMENDED), IN RESPECT OF THE 
ERECTION OF FOUR TWO-STOREY HOUSES, ON LAND REAR OF … ROAD  
 
The proposed work and question arising  
 
4. The papers submitted indicate that the building work to which this determination 
relates is the proposed erection of four two-storey houses, two detached and two semi-
detached, on land to the rear of …Road, which is currently occupied by a number of 
garages. Access to the site will be via a lane from … Road, which you say is 
approximately 170m in length and 2.8m in width. 
 
5. The above proposed work was the subject of a full plans application which was 
deposited with the Council on 29 September 2010 and rejected on 11 November 2010 
on the grounds that your proposals do not comply with various requirements in Schedule 
1 to the Building Regulations 2000 (as amended), including Requirement B5 (Access 
and facilities for the fire service). However, you disagree with the Council’s view that 
reasonable access has not been made within the site of the proposed houses to enable 
fire appliances to gain access to the buildings, for the purpose of compliance with 
Requirement B5(2). It is in respect of this question that you have applied for a 
determination. 
 
The applicant’s case  
 
6. You enclosed a detailed statement with your letter of 2 February 2011 to support 
your view that you have satisfied the relevant requirements of the Building Regulations 
in this case, i.e. Part B (Fire safety). You acknowledge that the question arising 
“revolves around the extent of the reasonableness of the facilities to assist firefighters in 
the protection of life and the reasonableness of provision to be made within the site to 
enable fire engines to gain access to the building” for the purpose of compliance with 
Requirement B5. You add that the level of reasonableness depends on the individual 
situation and compare the circumstances of your proposals to that of a high rise building 
which could be 200m from the seat of a fire. 
 
7. You believe that the assessment of adequacy of reasonable access should be 
“checked against the fire protection of the building” and in the same manner that a high 
rise block of flats would be upgraded you have looked similarly to provide reasonable 
facilities to assist firefighters in your case. In this respect you state that the construction 
of the houses would not require having a fire engine in close proximity and would include 
the following facilities: 
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• escape windows, fire doors and a fire alarm system upgraded to the quality 
required for a block of flats and mixed usage; 

• concrete ground and first floors; 
• plasterboard roof structure, which you are prepared to upgrade if necessary, and 

other fire resisting construction materials; 
• allowance for a horizontal dry fire main to be installed from the entrance to the 

access lane to a suitable position near the centre of the site. 
   
8. You consider that the reasonableness of your proposed provisions is much above 
the level of a high rise block as, in addition to the passive fire protection measures 
referred to above, you are proposing to install a sprinkler system in the houses. You 
conclude with the key points of your case: 
 

• the design and construction of the proposed buildings is as good, or better, than 
for a high rise block; 

• the means of escape are better because of the proximity to the ground; 
• the houses will be further protected by a sprinkler system; 
• the general access to the houses will be good; 
• a fire may be no further away from a fire engine than it would be on the upper 

storeys of a high rise block. 
 
9. You also commented further giving your views on the representations made by 
the Council to the Secretary of State, in particular the enclosed comments from the … 
Fire & Rescue Service, which you believe do not give full and reasonable consideration 
to the proposed additional fire protection measures in your case. In addition you refer to 
other two/three storey buildings , which you say have restricted access and generally no 
fire precautions. 
  
The Council’s case  
 
10. The Council argues that your proposals do not satisfy Requirement B5 of the 
Building Regulations, in particular 5(2) which states that “Reasonable provision shall be 
made within the site of the building to enable fire appliances to gain access to the 
building”.  
 
11. With reference to the guidance on Requirement B5 of the Building Regulations in 
Approved Document B (Fire safety, Volume 1 - Dwellinghouses) relating to vehicle 
access, the Council claims that, as the width of the route accessing the proposed 
houses is less than the minimum of 3.7m indicated, a fire appliance responding to a 
situation in the buildings would have to stop on the main road and set up its firefighting 
operations which would be well in excess of the limit of 45m indicated. The relevant 
distance is to the furthest most point in each house and your drawings indicate that this 
point in one of the houses would be about 165m.  
 
12. The Council has submitted a copy of a letter from the … Fire & Rescue Service, 
which makes a number of points supporting the Council’s arguments and challenging 
yours, including your comments comparing your proposals to a high rise block of flats.  
 
13. In particular, although the use of sprinklers as a compensatory measure is 
supported, the Fire and Rescue Service does not believe that their use in your situation 
provides adequate compensation for the failure to enable a fire appliance, its crew and 
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equipment, reasonable access to the proposed houses, as indicated in Approved 
Document B. While it may be reasonable to double the specified 45m distance for 
vehicle access where sprinklers are proposed the Fire and Rescue Service considers 
that your proposal to increase it by more than three and half times that figure is not 
acceptable. This is due to the weight of the fire-fighting equipment and because the 
equipment needed for a fire incident will not be known until the fire officer in charge has 
made his/her way along the access lane to assess the situation. It is also suggested that 
the sprinklers, on which your proposals are reliant, may not be maintained over time and 
are not guaranteed to function.  
 
14. The Council has also submitted photographs demonstrating the “apparent” 
access difficulties that the Fire and Rescue Service would have from the lane to the 
houses. Although the additional fire protection measures you have proposed for the 
buildings are noted, in the Council’s opinion “this does not negate the need for fire 
service access to affect fire and rescue operations in the event of a fire situation”. The 
Council believes that it would not be not possible to oversee the proposed development 
from where a fire appliance would set up its firefighting operations and that it is “not 
reasonable for the Fire Service to have to deal with a fire situation when their principal 
support equipment is beyond a reasonable distance from the buildings in question”.  
 
The Secretary of State’s consideration   
 
15. The Secretary of State has given careful consideration to the particular 
circumstances of this case and the arguments presented by the parties. He notes that 
he has been asked to make a determination in respect of Requirement B5 of the 
Building Regulations relating to the access and facilities for the fire service, in particular, 
provision within the site to enable fire appliances to gain access to the proposed 
buildings. You indicate that your proposals comply overall with Part B, albeit outside the 
guidance that support the regulations, whereas the Council argues that they do not 
satisfy Requirement B5(2) in relation to vehicle access.  
 
16. The Secretary of State takes the view that the fundamental point in question in 
this particular case is whether the proposed provisions demonstrate a reasonable level 
of compliance in relation to Requirement B5. You believe that the adequacy of 
reasonable access should be “checked against the fire protection of the building” and 
that the provisions you have proposed within the site should be considered as compliant. 
You have also referred to other buildings which you say have limited access and 
compared your circumstances to that of a high rise building. However, the Secretary of 
State is required to consider each case on the basis of its own merits and, as per the 
reasons explained in comments provided by the Fire and Rescue Service (a copy of 
which the Council has submitted), he does not consider that there is a direct comparison 
to a high rise building. He has therefore not regarded this as a material consideration in 
determining this case. 
 

 3



17. The Council has had regard to the guidance on vehicle access in Approved 
Document B and considers that as the width of the lane accessing the proposed houses 
is less than the minimum of 3.7m indicated, then a fire appliance responding to a 
situation in the buildings would have to stop on the main road which is in excess of the 
limit of 45m indicated. The Council highlights that the relevant distance is to the furthest 
most point in each house and that this would be about 165m in one of the houses. The 
Council has noted the additional fire protection measures proposed, but states that this 
does not negate the need to provide for fire service access.  
 
18. The Secretary of State notes that the guidance in Approved Document B states 
that vehicle access for a fire (i.e. pump) appliance should be within 45m of all points 
within dwellinghouses; this takes account of the actual distance that the Fire and Rescue 
Service needs to carry ladders, kit and lay hoses etc from the vehicle to a potential point 
of fire. The guidance is intended for the more common building situation but, while it is 
accepted that there may well be alternative ways of achieving compliance, any variation 
to the approved guidance should be agreed with the relevant Building Control Body. 
 
19. Requirement B5 and the guidance in Approved Document B, particularly the 45m 
criterion, are based on the physiological demands on firefighters engaged in search and 
rescue and on the restrictions that may be imposed by their equipment. Relevant 
research in relation to firefighter physiology is available on the Building Disaster 
Assessment Research Reports page of the Department’s website.  
 
20. The Secretary of State is of the opinion that all firefighting and other rescue 
activities are dependent to a greater or lesser extent upon the physiological capabilities 
of firefighters. Thus the physiological limitations of firefighters must also be taken into 
consideration in this particular case. Safety and efficiency are the two major operational 
concerns of the Fire and Rescue Service and both require judgements to be made about 
the workload that firefighters can undertake in different circumstances. Some of these 
variables include: tasks (carrying, dragging, lifting, on the level or up or down stairs); and 
physical load (equipment, including Respiratory Protective Equipment (RPE) and 
Personal Protective Equipment (PPE)).  
 
21. In your response to the comments provided by the Fire and Rescue Service, the 
Secretary of State notes you say that it would not be necessary to walk down the lane in 
question (some 165m) wearing the breathing apparatus (BA). Whilst this may be the 
case this would not remove the need for the Fire and Rescue Service personnel to carry 
the necessary equipment from the vehicle to the actual incident. He takes the view that 
walking the proposed extended distance in PPE while carrying BA and a hose would be 
physically demanding and this would apply whether or not an extended dry fire main was 
provided.  
 
22. The Secretary of State is of the opinion that increased exertion for firefighters 
prior to carrying out operational duties would have a significant impact on their ability to 
carry out firefighting and search and rescue activities. This could therefore lead to 
firefighters not being fully fit to commit to the fire compartment. There appears, 
therefore, to be no significant benefit for the proposed inclusion of a horizontal dry fire 
main and the Secretary of State has also not regarded this as a material consideration in 
determining this case. 
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23. The Secretary of State recognises the merit in the additional fire protection 
measures that have been proposed in the houses. He considers that a suitable fire 
detection and alarm system could reduce the reaction time of the occupants and 
therefore reduce the risk of becoming trapped. He acknowledges that the installation of 
a suitable sprinkler system, if maintained, and the passive fire protection measures 
could also reduce the risk of the occupants becoming trapped and, in the event they 
were, potentially increase the time they could safely remain in the building before being 
rescued. He is of the opinion that such measures may provide sufficient benefits in order 
to vary the requirements for Fire and Rescue Service vehicle access, whilst still 
satisfying the functional Requirement B5 in some circumstances. In this respect it is 
apparent that the Fire and Rescue Service has acknowledged this and agreed that in 
some circumstances the distances can be varied. 
 
24. However, the Secretary of State takes the view that whilst in combination the 
proposed additional features go some way in providing compensatory measures in order 
to satisfy Requirement B5 of the Building Regulations, this does not eliminate the need 
to facilitate the Fire and Rescue Service having to attend a potential incident. Nor does it 
justify the significant increase in distance that they would be expected to travel on foot 
from vehicle access point to potentially the furthest most point in each house. In this 
respect, he considers that compliance with Requirement B5 has not been demonstrated 
in this case.  
 
 
 
The determination  
 
25. As indicated above, the Secretary of State considers that your proposals as 
submitted, do not make reasonable provision for access and facilities for the Fire and 
Rescue Service in this case. He has therefore concluded and hereby determines that 
the plans of your proposed building work do not comply with Requirement B5 (Access 
and facilities for the fire service) in Part B (Fire Safety) of Schedule 1 to the Building 
Regulations 2000 (as amended). 
 
26. Please note that in the application of building regulations to the proposed building 
work, it is relevant when the work begins. Where the work - which as in your case is the 
subject of full plans deposited with the Council before 1 October 2010 - is started before 
1 October 2011 and is to be carried out in accordance with those plans the Building 
Regulations 2000 (as amended) will apply and the Secretary of State has made his 
determination on this basis. But if the work is started after that date, the Building 
Regulations 2010 (which came into force on 1 October 2010) will apply instead. 
However, currently there is no difference in practice as the substantive provisions have 
not changed. 
 
27. Please also note that the Secretary of State has no further jurisdiction in this case 
and that any matters that follow should be taken up with the Building Control Body.  
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