
 

 

    

 

         

       

              

         

            

               

            

            

          

            

           

      

             

             

              

  

               

             

  

                

               

            

              

                

             

                

22
nd 

October 2012 

Department of Health Consultation on Protecting and Promoting Patients’
 

Interests – Licensing Providers of NHS Services
 

1.	 I write with regard to the Department of Health Consultation on Protecting and 

Promoting Patients’ Interests – Licensing Providers of NHS Services. 

2.	 The Royal College of General Practitioners is the largest membership organisation 

in the United Kingdom solely for GPs. Founded in 1952, it has over 44,000 members 

who are committed to improving patient care, developing their own skills and 

promoting general practice as a discipline. We are an independent professional body 

with enormous expertise in patient–centred generalist clinical care. Through our 

General Practice Foundation, established by the RCGP in 2009, we maintain close 

links with other professionals working in General Practice, such as practice 

managers, nurses and physician assistants. 

3.	 The College welcomes the opportunity to respond to this consultation. We support 

the principal proposals, and in particular the exemption of primary care services, as 

being, on the whole, sensible and proportionate – but with reservations that we have 

identified below. 

Question 3: Do you agree that it is not appropriate to license small and micro 

providers of NHS funded services, at this stage, pending further review of costs 

and benefits? 

Yes, we agree that this is a proportionate approach – with the proviso that the statement 

at p.12 para.6 must also apply: ‘that all exemptions from the requirement to hold a 

licence would be conditional on a provider not supplying services that commissioners 

had identified as ones to which they wanted the continuity of services licence conditions 

to apply.’ It is possible to envisage providers playing games with the rules – for example 

where NHS or independent sector organisations form a new joint venture company and 

argue that they are a separate micro-provider and do not need to be licensed. It is 



            

               

              

            

             

          

            

               

             

                 

                

  

              

 

             

          

          

             

               

                

             

           

              

           

         

          

               

            

            

            

              

          

               

           

           

important in these circumstances that the commissioners should be able to make
 

representations to Monitor for such a micro-provider to be licensed, in the event of its 

being seen as essential to continuity of provision in the local health system, and 

particularly if the aggregate size of the providers’ operations exceeds the threshold. 

Question 8: Do you agree that providers of primary medical services and primary 

dental services under contracts with the NHS Commissioning Board should 

initially be exempt from the requirement to hold a licence from Monitor? 

We very much agree that primary care services, which are in the main very small 

providers, should be protected from the need for additional regulation and licensing. For 

the typical GP practice, a licence from the CQC will be adequate, and we would be very 

reluctant to see this approach changed when, as anticipated, it is subject to review in the 

next parliament. 

This said, there are two areas of concern which the Department of Health should 

consider:­

o	 Increasingly it may be the case that large corporate bodies (for example 

supermarket chains) are involved in providing primary care services (across 

medical, dental, pharmaceutical and optical services), and these may individually 

(unlike a GP practice or federation of practices) have a significant distorting effect 

on the local or even national health economy. Our intent is not to say here 

whether this is a good or a bad thing, but there should be consideration as to 

whether there is a case for such corporate bodies, when providing primary care 

services and if above a certain size, to be regulated differently. 

o	 It is implied in the consultation document that, though Monitor will not regulate 

exempted services, such as primary care services, directly, it will place 

expectations on intermediate bodies, most obviously the NHS Commissioning 

Board, to apply an equivalent regulatory approach through its commissioning 

(e.g. para. 43 page 16:- ‘we would also expect the Board to act on any 

recommendations that Monitor might make in relation to alleged failures to meet 

those obligations, which could include requiring action by GP or dental practices 

where appropriate.’). This regulation by proxy may be problematic – since bodies 

directly licensed by Monitor will have the right to make objections to the standard 

licensing conditions (see pages 19-21), but those indirectly regulated presumably 

will not. Primary care services will need to pay attention to the parameters of, and 

any changes to, Monitor’s licence conditions, without any direct opportunity to 

raise concerns. This could begin to seem like regulation without representation. 



               

            

            

             

       

            

        

 

We would argue that the text at para. 43 and elsewhere should be changed to 

indicate that the NHS Commissioning Board would be expected to consider any 

recommendations that Monitor might make (rather than be required to act on 

them), and that providers of exempted services should have the right to make 

representations to the Board in these matters. 

4.	 We gratefully acknowledge the contributions of members of the College’s Council 

and Centre for Commissioning in formulating this response. 


