
 
 
 

PCT Estate Guidance – FAQs 
 

General 
 

Q1. The document focuses on community services premises. For the 
avoidance of doubt, does it also encompass PCT run mental health and 
learning disability services and associated premises?  
 
Yes, the guidance is intended to encompass mental health and disability 
services and associated premises. 
 
Q2. What about a property that is wholly or majority occupied by a 
Social Enterprise?  
 
This guidance relates only to proposed transfers to NHS Trusts, a-CFTs and 
FTs. Any estate not transferring to these bodies should be retained by the 
PCT for the time being. All third party occupations should be documented as 
appropriate as detailed in Estatecode Chapter 9. 
 
Q3. If the current service provider acquires the asset, won’t alternative 
service providers be at a disadvantage? 
 
The guidance makes provisions for the Secretary of State to re-acquire assets 
where the current service provider fails to retain the contract and make them 
available to alternative providers (sections 2.7 and 2.20). 
 
Q4. How should equipment included in PCT asset registers at 
transferring premises be dealt with? Presumably plant, machinery and 
fixed equipment will be regarded as an integral element of a building 
and the book value of all related assets will determine the overall 
transfer price. Please confirm. How should PCTs expect to deal with: 
• IT assets and infrastructure and moveable equipment at the same 

premises that has a balance sheet value; or  
• equipment not associated with any particular premises (eg vehicles)? 
 
This will be set out in detail in the guidance relating to accounting treatment.  
PCTs and Trusts will need to agree what assets/equipment should transfer 
with the estate. 
 
 
Property Transfers 
 
Q5. The guidance applies to “service critical clinical 
infrastructure…..integral to the provision of community services”.  Does 



this mean that Acute Providers can request the transfer of PCT 
community hospitals where space has been made available to them to 
deliver maternity services, diagnostics and other out-patient services? 
 
Where acute providers are delivering community services and the provisions 
of the guidance apply, they should be given the opportunity to acquire the 
assets. 
 
Q6. Only “service critical clinical infrastructure” can transfer. 
Appendix B specifies administrative buildings cannot transfer. 
Therefore, it can be argued that administrative buildings should not be 
transferred, even if they are wholly occupied by community staff.  
 
Individual sites will have to be considered locally on a case-by-case basis, but 
as a general principle it is anticipated that areas which fall within the definition 
of ‘service critical clinical infrastructure’ will be those spaces which are used 
mainly for patient consultation, diagnosis and treatment. Inevitably, this will 
also include any embedded space that is used for associated administrative 
and support purposes. The aim is to produce a coherent estates portfolio, in 
each case. 
 
Any proposed derogations from the principles in the guidance will need to be 
identified in the approvals template. 
 
Q7. If premises held on ‘other informal arrangements’ is ‘service 
critical clinical infrastructure’ and is more than 50% occupied by the 
provider, should the portfolio of property that the transfer order relates 
to be extended to transfer such right title and interest as the PCT has in 
those premises? (Sections 2.2/2.3) 
 
Yes, where possible. 
 
Q8. If, as a PCT, we identify nine properties that meet the criteria for 
transfer to an FT, but the FT determine that they only wish to take on six 
of these properties and not the remaining three (although they will be 
continuing to provide services from them), is the entire transfer 
disallowed? Will the PCT retain ownership of all nine properties; is 
partial transfer allowed as the FT prefers, or is the FT required to take on 
all properties? (Section 2.3) 
 
The guidance excludes ‘cherry picking’. Trusts are not expected to be selective, 
unless otherwise agreed, in line with the provisions in section 2.3.  
 
Q9. What should be regarded as ‘occupation of a property on a 
temporary basis or for a short period only’ given that the underlying 
community services agreements with prospective property recipients 
are themselves relatively short term? (Sections 2.4/2.16) 
 



The way to look at this is from the temporary nature of the estate 
arrangements or unusually short service contracts. If the service contract is a 
standard length then the general arrangements for transfer should be applied. 
 
The reference to a 'short term occupation' relates to an arrangement where 
the accommodation being used will only be used for part of that term. In other 
words, where it is known that the accommodation solution is only temporary, 
e.g. it may be unfit for purpose and due for replacement within the contract 
period. Under these circumstances the property should not be transferred.  
 
Where service contracts are already part way through it would be reasonable 
for transfers to be made on the basis of the balance of the service contract, 
even though the tenure would now be less than standard length. The buy 
back is there to pick up a situation where the service contract is lost once the 
initial contract comes to an end. 
 
Q10. How will investment in transferred property be encouraged, if the 
Secretary of State’s ‘option to acquire’ or overage provisions do not 
recognise any investment made? 
 
Providers should be incentivised to ensure that the estate from which services 
are delivered is appropriate through various means, such as patient choice 
and competition for future contracts. 
 
Further detail will be provided along with the guidance on accounting 
treatment of transactions. 
 
Q11. How are dilapidations to be treated on buy back? What is the 
accounting treatment if the property has to revert on loss of contract? 
 
Further guidance will be issued in relation to the accounting treatment and the 
mechanics for the buyback provisions in due course. 
 
Q12. Within what time-frame will SoS be required to make a decision to 
re-acquire or not? (Section 2.8) 
 
This will be the subject of separate guidance, at a later date. 

 
Q13. What process is envisaged for securing the appropriate Land 
Registry entry and verifying that it has been properly recorded? 
 
The transfer order will oblige a transferee to register a restriction on the title to 
the property in favour of the Secretary of State and provide evidence of 
compliance with this obligation to us. (Section 2.14) 
 
Q14. Will Transfer Orders to Trusts be by Statutory Instrument? 
 
In the case of property transferring from an existing PCT to an existing NHS 
trust (or newly established a-CFT), the relevant power to transfer such 
property by order is in paragraph 9 of Schedule 4 to the NHS Act 2006. Such 



orders are not Statutory Instruments, and so will be made by means of being 
signed by a member of the Senior Civil Service within the Department of 
Health. 
 
Q15. Who will meet the legal and other costs of transfers? 
 
The properties will be transferred using Transfer Orders. Transfers to FTs 
using a Transfer Scheme will be possible, once the Health and Social Care 
Bill is enacted. The Department will issue a standard form Transfer Order as 
soon as possible, but each party will be expected to meet their own costs. 
 
Q16. Despite the intention of DH to produce a standard form Transfer 
Order there is going to be a lot of work for lawyers, and the NHS needs 
to ensure that the legal costs are reasonable and that there is 
consistency. Would it be sensible for the SHAs and their constituent 
PCT clusters to agree to use the same law firm to give consistency of 
approach and economies of scale? The problem here though is that in 
the short timescale there would not be time to tender the work, so it 
would probably default to firms habitually used for land transactions. 
Are we at risk of challenge? (Section 2.24) 
 
With regard to the Transfer Order, the Department will issue a standard form 
as soon as possible. Transfers to FTs using a Transfer Scheme will be 
possible, once the Health and Social Care Bill is enacted. Given the length of 
time allowed for the approval timetable, there should be time to tender for 
legal firms if required. We would encourage collaborative working where this 
will produce efficiencies. 
 
Q17. Although this may become clearer when guidance around 
accounting treatment is issued, it is almost certain that a change in the 
basis of ownership, occupation and servicing of some premises will 
require renegotiation of elements of the financial arrangements put in 
place under CSCs and associated BTAs. Do you expect these variations 
to have been fully scoped and agreed before the related transfer order is 
actioned by the Secretary of State? 
 
Variations will need to be fully scoped and agreed. Changes resulting from 
any asset transfers will need to be in place at the point of transfer to ensure 
that all transactions are appropriately recognised and documented. 
 
Q18. The major occupier may have, e.g. 48% use and all other users 
may have no more than e.g. 10% use each. Is there any flexibility over 
the 50% ruling on major occupier so that a major occupier is defined as 
one who occupies the greatest majority of the space in an asset, which 
may not be 50% or more? 
 
As stated in the guidance, individual cases will need to be considered on a 
pragmatic basis. Where there is derogation from the principles outlined, this 
must be identified in the approvals template and an accompanying rationale 
should be provided. 



 
Q19. Please define “lettable floor area”.  How does this reconcile to 
either Net Internal or Gross Internal Area? 
 
The lettable floor area equates to the Net Internal Area. 
 
Q20. Can you provide any guidance on how vacant space should be 
accounted for in any transfer arrangements? Where should the landlord 
risk sit? 
 
If the property transfers to the Trust, landlord responsibility transfers with it. 
 
Q21. How are ‘primary care users’ defined? 
 
Typically, this will include GPs, dentists, pharmacists and opthalmists. NB: 
this is not just organisations that are PCT reimbursed, but refers to all primary 
care contractors. (Section 2.27) 
 
Q22. SHAs are intending to obtain statements from PCTs that 
appropriate legal advice has been obtained. Trusts will need to have 
undertaken an appropriate level of due diligence. If SHAs obtain this 
level of assurance will this be sufficient to meet the DH criteria 
regarding properly documented legal arrangements? 
 
Proper legal arrangements does not refer to legal advice, but refers to the 
need to ensure that the occupations of minority occupiers etc. are properly 
documented (section 2.27). 
 
Q23. Documenting historic occupation is likely to take a very long time; 
agreeing shared cost split less so. Can transfers not take place subject 
to whatever rights other occupiers have and leave the acquirer to 
formalise – either an occupier has rights or it doesn’t and a change of 
landlord should not improve or prejudice that position as a matter of 
law? (Section 2.27) 
 
It is preferable that present occupations are documented prior to transfer, to 
remove any possibility of dispute later. 
 
Q24. Will DH be issuing model documents for the memoranda of 
occupation, leases and licenses? 
 
It is not planned to introduce model documents. 
 
Q25. Guidance on the treatment of associated FM contracts with assets 
would be useful. It is likely to be almost impossible to assign an FM 
agreement as it relates to properties carved out from what was formerly 
a coherent and larger whole. Clearly there needs to be a strategy for 
existing arrangements to be run off/ varied/ terminated, but 
transferring/novating part of a contract will be impossible unless the 
contract so provides. A possible work-around might be for the PCT or 



transferee, following transfer, to provide FM services to the other at 
pass through cost pending an orderly realignment via expiry, 
termination or variation of the FM contract. (Section 2.31) 
 
In general, contracts should be assigned/novated alongside the asset. 
However, the guidance envisages a situation where the FM contracts are 
divisible. Where this is not the case local solutions may have to be identified.  
The work-around you suggest is the sort of solution we would expect to see 
developed locally if a simple transfer/novation isn’t possible. However, any 
solutions developed should not tie the hands of the PCT successor bodies. 
 
Q26. Guidance on dilapidations and liabilities would be helpful. What if 
the receiving organisation requires backlog maintenance funding -  in 
these circumstances what is the level of mutuality in agreeing the 
transfer? 
 
PCTs will be expected to maintain buildings up and until the transfer. They will 
not be expected to make a grant for backlog maintenance. 
 
 
Approvals Process 
 
Q27. We assume that the no cherry pick rule applies to a provider 
across all of its community service commissioning PCTs so it cannot 
take all relevant (more attractive), say,  freehold estate from one PCT 
without also taking all 50%+ occupied (less attractive) leasehold estate 
from the other PCT(s)? (Section 4.1) 
 
Yes. The objective is to create balanced portfolios, rather than leaving behind 
a portfolio of the less attractive estate. 
 
Q28. This approvals process is essentially PCT-led. Should the 
approvals template confirm on its face that the relevant provider Board 
has agreed in principle to take the relevant property? 
 
The process is PCT led, but the transfers are on the basis that the transfer is 
requested by the Trust.  
 
Q29. The guidance is not specific about the need for Clinical 
Commissioning Group approval to inform the PCT approval decisions. 
This SHA takes the view that the PCT Cluster Boards will need to 
approve these transactions, and their decision will need to be properly 
informed by the views of the CCGs (or emergent CCGs). It would be 
helpful if you could clarify the extent to which our submissions to DH for 
approval will need to provide evidence of CCG agreement / approval. 
 
PCT Cluster Boards will need to approve these transactions, and their 
decision will need to be properly informed by the views of the Pathfinder 
CCGs, or local GPs via the usual stakeholder networks in the areas of the 
country where no Pathfinders have been set up yet.  



 
DH will assume that the PCT/PCT Cluster has consulted either Pathfinders or 
the local GP stakeholder network and gained their agreement, and that any 
objections will be highlighted to the relevant SHA and resolved during the 
approvals process. 
 
Q30. How does current DH guidance – Delegated Limits for Capital 
Investment December 2010 – apply to the approvals process? 
 
The relevant SHA will be required to approve all proposed transfers and SHAs 
will in turn have to submit the provisional lists to DH for final approval.  This 
applies regardless of the delegated limits that apply to the transfer of these 
assets.  The guidance does not envisage the need for business cases - how 
each SHA manages the approval mechanisms set out in section 4 is a matter 
for each SHA to decide. 
 
Q31. Clarification on whether there is a prescriptive approach to ‘SHA 
approval’ would be helpful or whether this can be in line with SHA’s 
internal Corporate Governance requirements. 
 
The SHA approvals are expected to be in line with SHA’s appropriate internal 
Corporate Governance requirements 
 
Q32. The timetable does not allow sufficient time for appropriate Board 
approvals for the transfer of assets; what governance arrangements are 
anticipated for these transfers? 
 
The timetable refers to provisional agreements and does not anticipate a full 
due diligence process at this stage - how each SHA manages the approval 
mechanisms set out in section 4 is a matter for each SHA to decide. 
 
Q33. What is the planned transfer date? 
 
A specific date for legal transfer is not being set at this stage. There is a need 
for flexibility and local requirements may vary. 
 
Remaining Estate 

Q34. The guidance does not differentiate the treatment of development 
sites from redundant property, is there a subtlety regarding the 
categorisation of sites for which there are agreed development plans? 

Development sites and redundant sites both fall into Appendix B and should 
be retained by the PCT for the time being. 

Q35. The definition of the ‘3 year asset life’ could be used to ensure 
that no assets transfer as service contracts are for no more than 3 
years. Does this only apply where there is a disposal plan for the 
building within three years and that there is evidence that alternative 
arrangements are being actively pursued? (Appendix B) 



The intention behind this clause is that an asset should not be transferred to a 
Trust if it is likely to be included in a plan for disposal on the open market in 
the next three years. 
 
Q36. Can assets procured via LIFT but outside of LIFT areas eg. Local 
Educational Partnership, where there is no SPA/SPB, be transferred to 
FTs? 
 
All assets procured via LIFT should be retained by PCTs for the time being 

 


