
D I R E C T I O N S   

NATIONAL HEALTH SERVICE, ENGLAND 

The General Ophthalmic Services Contracts (Continuing 
Education and Training Allowance) Payment Directions 2012 

The Secretary of State for Health gives the following Directions as to payment to be made under 
general ophthalmic services contracts for continuing education and training allowances in exercise 
of the powers conferred by sections 120, 272(7) and (8) of the National Health Service Act 
2006(a). The Secretary of State has consulted in accordance with section 120(4) of that Act, with 
bodies appearing to the Secretary of State to be representative of persons to whose remuneration 
these Directions relate and such other persons as the Secretary of State considers appropriate. 

Citation, commencement and application 

1.—(1) These Directions may be cited as the General Ophthalmic Services Contracts 
(Continuing Education and Training Allowance) Payment Directions 2012 and come into force on 
27th June 2012.  

(2) These Directions are given to Primary Care Trusts in England. 

Interpretation 

2. In these Directions— 
“CET allowance” means an allowance for continuing education and training; 
“contractor” means a party to a GOS contract other than a Primary Care Trust; 
“GOS contract” means a general ophthalmic services contract within the meaning of section 
117 (general ophthalmic services contracts: introductory) of the National Health Service Act 
2006; 
“OMP” has the same meaning as in regulation 34 (interpretation) of the National Health 
Service (Performers Lists) Regulations 2004(b); 
“ophthalmic performers list” has the same meaning as in regulation 2 (interpretation and 
modification) of the National Health Service (Performers Lists) Regulations 2004; 
“ophthalmic practitioner” has the same meaning as in regulation 34 (interpretation) of the 
National Health Service (Performers Lists) Regulations 2004; 
“register” has the same meaning as in regulation 34 (interpretation) of the National Health 
Service (Performers Lists) Regulations 2004(c); 
“registered optometrist” means a person registered on the register; 
“relevant Primary Care Trust” means the Primary Care Trust in whose area an ophthalmic 
practitioner is included on the ophthalmic performers list; and 
“relevant year” means the period commencing on 1st January 2011 and ending on 31st 
December 2011. 

                                                                                                                                            
(a) 2006 c.41. By virtue of section 271(1) of the Act, the powers conferred by these sections are exercisable by the Secretary of 

State only in relation to England. 
(b) S.I. 2004/585; relevant amending instrument is S.I. 2008/1187. 
(c) Relevant amending S.I is S.I 2008/1700. 



Payments for continuing education and training 

3. A CET allowance is only payable by a Primary Care Trust to a contractor in respect of the 
relevant year in accordance with these Directions. 

Amount of CET allowance payable 

4.—(1) The specified amount of a CET allowance payable for the relevant year is £503. 
(2) The relevant Primary Care Trust— 

(a) must only make one payment of a CET allowance in respect of an individual ophthalmic 
practitioner; and 

(b) must not make a payment in respect of an individual ophthalmic practitioner if another 
Primary Care Trust has made a payment in respect of that ophthalmic practitioner. 

Entitlement to a CET allowance 

5.—(1) A CET allowance is only payable by a relevant Primary Care Trust to a contractor if the 
following entitlement conditions are met. 

(2) The conditions are— 
(a) the ophthalmic practitioner in respect of which the CET allowance is claimed— 

(i) has, in the case of a registered optometrist, performed primary ophthalmic services 
under a GOS contract during the relevant year and undertaken continuing education 
and training during that year which is accepted by the General Optical Council as 
earning points for the purposes of continuing education and training to enable that 
optometrist to maintain registration; or 

(ii) has, in the case of an OMP, performed primary ophthalmic services under a GOS 
contract during the relevant year and has had no other remunerated medical 
employment other than medical or optical activity performed during that year under 
a GOS contract and has undertaken continuing education and training during that 
year; 

(b) the name of the ophthalmic practitioner in respect of which the CET allowance is claimed 
has been included in an ophthalmic performers list for a period of at least six months 
during the relevant year; and 

(c) a claim for a CET allowance is made in accordance with direction 6. 

Claim and Payment arrangements 

6.—(1) Payment under these Directions is only payable— 
(a) if a claim is made in writing on the claim form approved by the Secretary of State(a); 
(b) if all signatures required on the claim form are in ink and handwritten by the appropriate 

signatory; and 
(c) the claim form is received by the relevant Primary Care Trust no earlier than 1st July 

2012 and no later than 31st October 2012. 
(2) Where an ophthalmic practitioner in respect of which a CET allowance is payable is 

employed by two or more contractors, the relevant Primary Care Trust must pay the CET 
allowance to the contractor which that ophthalmic practitioner nominated by way of declaration on 
the claim form. 
  
 
 
                                                                                                                                            
(a) A claim form is available for downloading from the Department of Health website www.dh.gov.uk/eyecare   
Gateway Reference: 17422. 

 2



Signed by authority of the Secretary of State for Health 
 
 
 
 A Member of the Senior Civil Service 
 
 Department of Health 
Date      26/06/2012 
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