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25 July 2011  
 
 
Dear Xxxxx  
 
FREEDOM OF INFOMRATION REQUEST  
 
Thank you for your e-mail of 10 July, in which you ask for information on passports.  
Your request has been handled as a request for information under the Freedom of 
Information Act 2000.  
 
I am able to disclose the information as set out in the enclosed Annex.  
 
In keeping with the Freedom of Information Act, we assume that all information can 
be released to the public unless it is exempt. In line with normal practice we are 
therefore releasing the information which you requested via the Home Office website.  
 
I hope that this information meets your requirements. I would like to assure you that 
we have provided you with all relevant information that the Identity and Passport 
Service (IPS) holds.   
 
If you are dissatisfied with this response you may request an independent internal 
review of our handling of your request by submitting a complaint within two months to 
the address below, quoting reference FOICR 19301/11. If you ask for an internal 
review, it would be helpful if you could say why you are dissatisfied with the 
response.  
 
Information Access Team 
Home Office 
Ground Floor, Seacole Building 
2 Marsham Street 
London SW1P 4DF 
e-mail: FOIRequests@homeoffice.gsi.gov.uk   

Passport Adviceline: 0300 222 0000 
Email us at hqenquiries@ips.gsi.gov.uk. 
Visit our website at www.homeoffice.gov.uk/ips  

mailto:tng386@gmail.com
mailto:info.access@homeoffice'gsi.gov.uk


 
As part of any internal review the Department's handling of your information request 
will be reassessed by staff who were not involved in providing you with this response. 
If you remain dissatisfied after this internal review, you would have a right of 
complaint to the Information Commissioner as established by section 50 of the 
Freedom of Information Act.  
 
Yours sincerely 
 
 X Xxxxx
  
Parliamentary & Correspondence Management Team   
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        Annex  
 
Freedom of Information request from Xxxxx Xxxxx (reference FOICR 19301 
 
Information requested and the IPS response set out below  
 
I was given the understanding that the place of birth printed on newly issued 
passport document will only indicate the name for each country which is 
officially recognised by the UK government. 
 
The place of birth printed on the passport will be the town of birth of the applicant 
unless only a country of birth was shown on their originating documents, in which 
case the country of birth will be shown in this field. This is not a common practice and 
a town of birth should be shown in the vast majority of cases. Where a country of 
birth is shown in this field, it will be the country name which is officially recognised by 
the UK government. 
 
Previous policy guidance explained that where a country of birth was shown on the 
passport, this must be the most recent version of the country name. For example if 
the place of birth on an applicant’s originating documents was Rhodesia, it would be 
shown on the passport as Zimbabwe, as this is the officially recognised name for the 
country. The new policy guidance is an extension of this in order to give staff more 
advice on the specific names they should use. 
 
In addition, countries of birth would also have previously be shown on a passport, 
where the town of birth was potentially confusing because it was a recognisable 
place in the UK as well as in a country overseas. For instance Kingston in Jamaica 
as opposed to Kingston in the UK would have been shown on the passport as 
Kingston (Jamaica). This has now been discontinued as it is not required for passport 
purposes. 
 
My requests for information are: 
 

1) is the above change (i.e. only the recognised name of country is printed 
– with no other region or city allowable) a formal IPS policy?   

 
It is a formal policy guidance document, which explains to staff how to follow 
policy. 

 
 

2) if the answer to the above is a yes, please indicate the date of 
implementation of such policy 

 
31st May 2011. 

 
 

3) if the answer to the above is a yes, I would be grateful if a list of such 
countries can be sent to me. 
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The list will be published as part of the Place of Birth page on our website in due 
course. The current page can be seen by clicking on this link:  
http://www.homeoffice.gov.uk/publications/agencies-public-bodies/ips/passports-
policy-publications/date-and-place-of-birth?view=Standard&pubID=891549

  
 

4) If the list of the country allowable (to be printed on newly issued 
passport document) is released on a website, I would be grateful if you 
can supply the web address for such publication. 

 
Please see above. 

 
 

5) If the answer to the above policy question is a no, could I ask if there are 
any policy which has a similar stipulation been implemented recently?  I 
would be grateful if you can point me to the right direction for further 
details. 

 
Please see above. 
  

 
 
 
 
 
Date 25 July 2011   
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